Με τις καταθέσεις δύο μαρτύρων ολοκληρώθηκε η σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας για την κακοκαιρία «Ιανός» που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας τον Σεπτέμβριο του 2020 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές στην περιοχή.

Του ανταποκριτή μας από το larissanet στη Θεσσαλία

Μια εκ των θυμάτων ήταν και η 43χρονη Ευδοκία – Μυρτώ Πλακιά που διατηρούσε φαρμακείο στο Μουζάκι. Επιστρέφοντας το απόγευμα της 18ης Σεπτεμβρίου στο σπίτι της στην ίδια περιοχή μετά τη δουλειά δεν αντιλήφθηκε, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, την υποχώρηση – κατάρρευση του οδοστρώματος με αποτέλεσμα το όχημα της να πέσει στο σημείο και στη συνέχεια να την παρασύρουν τα νερά του Πάμισου.

Παγίδα θανάτου

Η μητέρα της άτυχης φαρμακοποιού κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο πως εκείνη την ημέρα επικοινώνησε τελευταία φορά με την κόρη της περίπου στις 7 το απόγευμα. Η ίδια της είχες πει ότι θα καθυστερούσε να επιστρέψει γιατί περίμενε να παραλάβει μια παραγγελία για το φαρμακείο της. Καθώς οι ώρες περνούσαν, η μητέρα της ανησύχησε και πήγε περίπου δύο ώρες μετά στο φαρμακείο. Εκεί, το είδε κλειστό και επέστρεψε πίσω για να κάνει την ίδια διαδρομή ακόμα μια φορά μήπως και την εντοπίσει.

Στη διαδρομή, όπως κατέθεσε, δεν υπήρχε κανένα όχημα και η κόρη της δεν θα μπορούσε να γνωρίζει για την υποχώρηση του οδοστρώματος. Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο σημείο «παγίδα θανάτου» και ανέφερε πως δεν υπήρχε «κανένας συντονισμός και καμία οργάνωση» και πως ο δήμαρχος Μουζακίου, που είναι ένας εκ των κατηγορουμένων, δεν τους συμπαραστάθηκε. Η μητέρα της θανούσας εξέφρασε μεταξύ άλλων και την αγωνία της οικογένειας για τον εντοπισμό της κόρης της, η οποία εντοπίστηκε μετά από έξι μέρες.

«Ολοκληρωτική καταστροφή»

Νωρίτερα κατέθεσε και ένας κάτοικος της Καρδίτσας, της πόλης που το βράδυ προς ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου πλημμύρισε σε μεγάλο μέρος της. Ο μάρτυρας, πρώην ιδιωτικός υπάλληλος, κατέθεσε πως το υπόγειό του υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή με τη ζημιά να φτάνει τις 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ το συμβάν επηρέασε και τον ίδιο ψυχολογικά. Κατέθεσε πως υπήρχαν ενδείξεις νωρίτερα για πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή και γι’ αυτό όπως τόνισε οι αρμόδιοι φορείς θα έπρεπε να είχαν πάρει εγκαίρως μέτρα.

Σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας για το πού καταλογίζει ευθύνες, ο μάρτυρας ανέφερε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας και τον Δήμος Καρδίτσας. Για τις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν απάντησε πως έπρεπε να καθαρίσει ο ποταμός Γαβράς, τα φρεάτια και να ενισχυθούν τα αναχώματα. «Έπρεπε να αντιληφθούν ότι υπάρχει θέμα. Δεν είχαν καθαριστεί τα φρεάτια. Όφειλαν να γνωρίζουν τα ευαίσθητα σημεία της πόλης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας ο οποίος διευκρίνισε, απατώντας σε σχετικές ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων των κατηγορουμένων, πως η γνώση που έχει για τα προβλήματα που ανέφερε προήρθε από συζητήσεις που είχε με άλλα άτομα αλλά και από το φωτογραφικό υλικό. «Ένιωσα αδικημένος και έψαξα να βρω τι έγινε» κατέθεσε ο μάρτυρας.

Με τις καταθέσεις των δύο μαρτύρων ολοκληρώθηκε η σημερινή ακροαματική διαδικασία με την επόμενη δικάσιμο να ορίζεται η Πέμπτη 4 Ιουλίου.

Να σημειωθεί πως πριν την έναρξη των καταθέσεων το δικαστήριο απασχόλησαν διάφορα δικονομικά ζητήματα που είχαν να κάνουν με της ημερομηνίες για τις επόμενες δικάσιμους και το αίτημα που τέθηκε από συνηγόρους των κατηγορουμένων για εξαίρεση ορισμένων εκ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής.

Θυμίζουμε πως οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι δέκα μεταξύ των οποίων ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου και οι δήμαρχοι Καρδίτσας και Μουζακίου, Βασίλης Τσιάκος και Θεοφάνης Στάθης.

Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται είναι η πλημμύρα από αμέλεια δια παραλείψεως από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο και η ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή.