Πειθαρχική έρευνα για την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα, που γνωμοδότησε να αφεθεί ελεύθερος ο Απόστολος Λύτρας, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την κακουργηματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του, ζητούν η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ο λόγος είναι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι πρόκειται για ένα βαρύ κακούργημα, που ομολόγησε ο ίδιος ο Απόστολος Λύτρας. Βάσει του ιστορικού ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θεωρούν ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων και σημειώνουν με νόημα ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις δικαστικές κρίσεις, υπονοώντας ότι αν δεν ήταν αναγνωρίσιμο πρόσωπο και ποινικολόγος, η απόφαση θα ήταν προφυλάκιση.

«O Άρειος Πάγος ενεργεί σωστά στις παρεμβάσεις του για θέματα βίας»

«Είναι ασυνήθιστη η παρέμβαση του Αρείου Πάγου, αν και τώρα τελευταία έχουν ξαναγίνει παρεμβάσεις τέτοιου είδους σε θέματα επικαιρότητας. Δικαιούται ο Άρειος Πάγος να παρέμβει. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις παρεμβάσεις που γίνονται ως προς το θέμα των αποφάσεων της Δικαιοσύνης», ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, για την υπόθεση ο δικηγόρος, Βασίλης Χειρδάρης,

«Η απόφαση της ανακρίτριας και η σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα είναι κάποια πράγματα τα οποία δικαιούνται να κάνουν. Όπως επίσης υπήρχε η διακριτική τους ευχέρεια να προχωρήσουν σε προσωρινή κράτηση. Άρα, απεφάσισαν μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών τους. Τώρα ο Άρειος Πάγος, προφανώς προς διερεύνηση ενός τόσο σοβαρού θέματος, θεώρησε ότι πρέπει να γίνει μία πειθαρχική έρευνα για τις αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών. Σεβαστή η απόφαση», προσέθεσε.

O κ. Χειρδάρης ανέφερε ότι η ενέργεια του Αρείου Πάγου αφορά μόνο τις πειθαρχικές τυχόν ευθύνες των δικαστικών λειτουργών, όχι αλλαγή της απόφασής τους. «Δεν μπορεί να παρέμβει ο Άρειος Πάγος σε αυτό. Υπάρχει μία κρίση, η οποία είναι νομίζω ομόφωνη, της ανακρίτριας και του εισαγγελέα, για να μην προφυλακιστεί ο συγκεκριμένος συνάδελφός», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Χειρδάρης τόνισε πως είναι πολύ ανησυχητικό που μέλη της Δικαιοσύνης συμμετέχουν σε τέτοιες καταστάσεις. «Εμείς οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στη συμπεριφορά μας και στις ενέργειές μας, όμως ο καθένας έχει το τεκμήριο της αθωότητας και δεν μπορώ να μιλήσω καθόλου για την υπόθεση», δήλωσε ο ίδιος.

Τόνισε ξανά πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταδικάζεται η κάθε μορφή βίας. «Αυτό πρέπει να εκλείψει και θεωρώ ότι ο Άρειος Πάγος σωστά ενεργεί ως προς την επενέργεια του και στις παρεμβάσεις του στα θέματα βίας. Άρα πρέπει να ελέγχονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες οιονδήποτε που αφορούν πράξεις βίας».

Τι ποινές προβλέπονται

Όσο για το τι ποινές προβλέπονται για το συγκεκριμένο αδίκημα που κατηγορείται ο Απόστολος Λύτρας, ο κ. Χειρδάρης είπε πως «είναι από 5 έως 20 χρόνια κάθειρξη. Είναι πολύ μεγάλο το εύρος των ποινών και πάρα πολύ σοβαρό το αδίκημα».

Από την άλλη πλευρά, αναφέρθηκε και στον νόμο που προστατεύει τον γιατρό που έκανε την καταγγελία, λέγοντας «αφήνει τα χέρια των επαγγελματιών ελεύθερα να καταγγείλουν ακαταδίωκτα πράξεις βίας και ιδίως ενδοοικογενειακής».