Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) καλείται να αποφασίσει το επόμενο διάστημα για τις περικοπές αναδρομικών 11 μηνών για τα δώρα των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα καθώς και για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, λύνοντας τη διαφωνία που προέκυψε για το θέμα μεταξύ Συμβουλίου της Επικρατείας και Αρείου Πάγου.
Με αιχμή την προσφυγή των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος, το θέμα της συνταγματικότητας ή μη των περικοπών συζητήθηκε αργά το απόγευμα, στο ΑΕΔ, με την εισηγήτρια σύμβουλο Επικρατείας, Ειρήνη Σταυρουλάκη, να διατυπώνει τη θέση πως τα δυο ανώτατα δικαστήρια επιλήφθηκαν επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων, θέτοντας με αυτό τον τρόπο θέμα παραδεκτού.
Σύμφωνα με την εισηγήτρια, τον Άρειο Πάγο απασχόλησε υπόθεση που αφορούσε μερίσματα επιδομάτων εορτών και αδείας, ενώ το ΣτΕ κλήθηκε να αποφανθεί σχετικά με τις περικοπές κύριων συντάξεων. «Θα πρέπει επομένως να ερευνηθεί εάν το μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος δύναται να θεωρηθεί φορέας επικουρικής ασφάλισης όμοιος με εκείνους, για τους οποίους έκρινε το ΣτΕ και εάν, επομένως, τίθεται στις δυο αποφάσεις (σ.σ.: του ΣτΕ και του Α.Π.) το ίδιο ζήτημα ή εάν, αντιθέτως, οι διαφορές μεταξύ των φορέων επικουρικής ασφαλίσεως, στους οποίους αφορούσε η κάθε απόφαση, ήταν τέτοιας φύσεως, ώστε να καθίσταται διαφορετικό το κριθέν με αυτές ζήτημα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κυρία Σταυρουλάκη, προκαλώντας την αντίδραση των νομικών παραστατών των συνταξιούχων, οι οποίοι σημείωσαν πως το ΑΕΔ πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο του παραδεκτού και να εισέλθει στην ουσία που αφορά τη συνταγματικότητα καθώς, όπως υπογράμμισαν, τα δύο δικαστήρια ερμήνευσαν τις ίδιες νομοθετικές διατάξεις.
«Οι τραπεζοελλαδίτες θα είναι οι μόνοι συνταξιούχοι που δεν θα έχουν δικαιωθεί», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συνήγοροι των συνταξιούχων.
Ωστόσο, οι δικηγόροι της Τράπεζας και του ΕΦΚΑ, που έκανε παρέμβαση υπέρ της, συντάχθηκαν με την άποψη ότι δεν υπάρχει αντίθετη ερμηνεία του ίδιου νομοθετικού πλαισίου, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, ορθή την απόφαση του Αρείου Πάγου, που είχε ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας των επίμαχων περικοπών. Αντίθετα, το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις επίμαχες περικοπές, που έγιναν με βάση τους νόμους για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012, αλλά και για το 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μάϊου 2016. Έτσι, η διχογνωμία μεταξύ των δυο Ανώτατων Δικαστηρίων οδήγησε το θέμα στο ΑΕΔ.