«Δωμάτιο αποσυμπίεσης», στο οποίο τα παιδιά «θα διαχειρίζονταν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους, χαρακτηρίζει στο μίνι απολογητικό υπόμνημα, που έδωσε στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, η παιδαγωγός που ομολόγησε ότι κλείδωνε παιδιά του βρεφονηπιακού σταθμού σε ένα μικρό αποθηκάκι του κτιρίου, με κλειστά τα φώτα.
Η ακραία παιδαγωγική τακτική και κατ’ άλλους ψυχολογική κακοποίηση αποκαλύφθηκε όταν τα παιδιά άμεσα ή έμμεσα εκμυστηρεύτηκαν στους γονείς τους ότι η δασκάλα τα κλείδωσε σε ένα δωμάτιο, έκλεινε το φως και τραβούσε τον σύρτη. Οι γονείς πήγαν στον παιδικό σταθμό και μίλησαν με τη δασκάλα, που προς γενική έκπληξή τους παραδέχθηκε την τακτική της, χαρακτηρίζοντας τον χώρο ως «δωμάτιο αποσυμπίεσης».
Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες πως η παιδαγωγός δεν ακολουθούσε για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη τακτική. Από τον Δήμο διενεργείται ΕΔΕ σε βάρος της συγκεκριμένης παιδαγωγού και της συναδέλφου της, που δούλευε στον ίδιο παιδικό σταθμό. Οι δύο παιδαγωγοί που έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους εργάζονταν στον συγκεκριμένο τομέα επί 20 και πλέον χρόνια.
Οι καταγγελίες των γονιών
Όσα καταγγέλλουν γονείς, μιλώντας στον «Alpha», προκαλούν φρίκη. «Άρχισε να δείχνει κάποια σημάδια. Έλεγε “φοβάμαι το σκοτάδι”, “φοβάμαι, μαμά”, και άρχισε να με αγκαλιάζει ξαφνικά και να μου λέει: “όχι τιμωρία! Συγγνώμη, μαμά!”».
Η παρατηρητικότητα των γονιών αποκάλυψε όσα συνέβαιναν. «Το παιδί εκδήλωσε μια συμπεριφορά επιθετική προς τους γονείς. Άρχισε να πετά πράγματα κάτω – κάτι που δεν έκανε, και είπε: «Μπαμπά, είσαι κακό παιδί! Θα σε κλείσω τιμωρία». Όταν έκανε ζημιά, έβαζε τα κλάματα και παρακαλούσε τη μητέρα του να μην τον βάλει τιμωρία. Τα βράδια ξυπνά και ουρλιάζει. Το είχε επαναλάβει σε άλλα παιδιά, είχε διαταχθεί ΕΔΕ και επαναπροσλήφθηκε».
Το παιχνίδι ενός άλλου παιδιού με τις κούκλες του αποκάλυψε τι συνέβαινε στον παιδικό σταθμό: «Θα μπεις τιμωρία στο αποθηκάκι και θα σου κλείσω το φως και τον σύρτη», είπε στην κούκλα της. «Έτσι κάνει η κυρία μας», είπε στους γονείς της, όταν τη ρώτησαν.
«Όταν τη ρώτησα για το σκοτάδι, μου είπε: “εκεί σκοτάδι, μαμά” και μου έκλεινε την πόρτα. Μου έλεγε: “Εκεί, μαμά! Κάτσε τιμωρία”. Αποφασίσαμε να πάμε στην προϊσταμένη, να ζητήσουμε τον λόγο. Δεν γνώριζε τίποτα. Θέλω να τιμωρηθούν οι δύο δασκάλες και η προϊσταμένη», λέει η μητέρα ενός παιδιού.
Από την πλευρά του, ο Ηλίας Δαστερίδης, αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ανέφερε: «Η βρεφονηπιοκόμος ενημέρωσε τους γονείς ότι όντως αυτό που κατήγγειλαν τα παιδάκια ισχύει, γιατί τον χρησιμοποιούσε τον συγκεκριμένο χώρο και αυτή την τακτική ως χώρο αποσυμπίεσης των ανησυχιών, των συναισθημάτων που είχαν τα παιδιά, κατά το διάστημα της προσαρμογής. Αυτή μας έστειλε ένα πρόχειρο απολογητικό, το οποίο αναφέρει αυτά εδώ τα γεγονότα, ότι όντως χρησιμοποιήθηκε αυτός ο χώρος ως χώρος αποσυμπίεσης»