Ανακοίνωση για τον θάνατο του 8χρονου από στρεπτόκοκκο, εξέδωσε το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
Σ’ αυτήν συγκεκριμένα αναφέρει: «Αγόρι, 8 ετών, ελληνικής καταγωγής, προσήλθε στην εφημερία στις 18.12.2023, ξημερώματα 19.12.2023, 04:00, στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου, με ΙΧ, συνοδευόμενο από τους γονείς του, από την περιοχή των Δυτικών Προαστίων.
Παρουσίαζε αναπνευστική ανεπάρκεια και κυκλοφορική καταπληξία, σε έδαφος σηπτικού shock με αναφερόμενη εμπύρετη λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού από τετραημέρου. Έγινε ανάνηψη με υγρά και χορήγηση τριπλού αντιβιοτικού σχήματος στα Εξωτερικά Ιατρεία και εισήχθη άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Διασωληνώθηκε και υποστηρίχθηκε το κυκλοφορικό σύστημα με 3 ινότροπα. Χορηγήθηκε γ-σφαιρίνη. Λίγες ώρες μετά την εισαγωγή στη ΜΕΘ και παρά την εντατική υποστήριξη όλων των συστημάτων, εμφάνισε καρδιακή ανακοπή και κατέληξε στις 09:44. Αναμένονται οι καλλιέργειες βιολογικών υγρών για ανάδειξη πιθανού μικροβιακού παράγοντα.
Θα διενεργηθεί νεκροψία, νεκροτομή».
Γιαννάκος: Διαχρονική η έλλειψη ΜΕΘ Παίδων στα νοσοκομεία της χώρας
Στο θάνατο οκτάχρονου αγοριού μέσα στη ΜΕΘ από στρεπτόκοκκο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος με δήλωσή του.
Επισημαίνει σύμφωνα με την ΕΡΤ τη «διαχρονική έλλειψη ΜΕΘ Παίδων στα νοσοκομεία της χώρας», αναφέρει ότι χθες «Ένα αγόρι 8 ετών στις 5π.μ.συνοδεία των γονέων του επισκέφθηκε με υψηλό πυρετό το εφημερεύον παιδιατρικό νοσοκομείο. Του έγινε τεστ και ήταν θετικό στο στρεπτόκοκκο. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό έκαναν τα πάντα. Διεκομίσθη αμέσως για νοσηλεία στη ΜΕΘ. Η επιδείνωση ραγδαία. Το πρωί κατέληξε. Μεγάλη προσοχή λοιπόν οι γονείς και να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Πέρυσι το χειμώνα αναδείξαμε το μείζον διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ Παίδων στα νοσοκομεία της χώρας. Ευτυχώς δεν έχουμε δει ακόμα διασωληνωμένα παιδιά εκτός ΜΕΘ. Έχουμε όμως τακτικότατες διακομιδές παιδιών σε σοβαρή κατάσταση σε μεγάλες αποστάσεις. Και οι διακομιδές σε μεγάλες αποστάσεις όπως είδαμε πέρυσι και τώρα με τον αστυνομικό στο νοσοκομείο Νίκαιας, δεν είναι πάντα ασφαλείς. Λειτουργούν συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας 50 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά, όπως και πέρυσι. Σε μεγάλες περιφέρειες είναι μηδενικές ή ανεπαρκείς και έτσι έχουμε συχνές διακομιδές διασωληνωμένων παιδιών».
Επίσης ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως: «Το πιο έντονο πρόβλημα βρίσκεται στη Βόρειο Ελλάδα που διαθέτει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης που είναι πάντα γεμάτες. Διασωληνωμένα παιδιά από Έβρο, άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, από Θεσσαλία, από Ήπειρο διακομίζονται στην Αττική ή Πάτρα.. Η Ήπειρος δεν έχει καμία κλίνη ΜΕΘ Παίδων. Η Θεσσαλία καμία κλίνη ΜΕΘ Παίδων. Υπάρχει σχεδιασμός που τρέχει για τη λειτουργία 7 κλινών ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Έκκληση να λειτουργήσουν άμεσα. Η Ανατολική Μακεδονία δεν έχει καμία κλίνη ΜΕΘ Παίδων.
Η Στερεά Ελλάδα αν και είναι κοντά στην Αττική καμία κλίνη ΜΕΘ Παίδων. Τα νησιά πλην Κρήτης καμία κλίνη ΜΕΘ Παίδων. Συνολικά λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, 6 κλίνες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοοκομείο Ηρακλείου και 30 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στην Αττική ως εξής: 10 κλίνες στο Αγίας Σοφίας, 8 κλίνες στο Αγλαΐα Κυριακού, 6 κλίνες στο Παίδων Πεντέλης και 6 κλίνες στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο. Συνολικά 50 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στα νοσοκομεία της χώρας. Από την Θράκη έως την Αττική λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης που είναι πάντα γεμάτες.
Σαφώς η έλλειψη κλινών ΜΕΘ Παίδων θα πρέπει να προβληματίζει τώρα που βρισκόμαστε στη καρδιά του χειμώνα Λύση είναι ο άμεσος σχεδιασμός προκειμένου να λειτουργήσουν μονάδες ΜΕΘ Παίδων σε όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περιφέρειας. Με τις 50 συνολικά κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα δεν φαίνεται ότι θα δούμε παιδιά διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ, θα έχουμε όμως διακομιδές από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη οι οποίες κρύβουν κινδύνους σε περιπτώσεις παιδιών που είναι βαριά».