Ο μεγαλύτερος αργεντίνος μπαλαδόρος και για πολλούς ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που πάτησε ποτέ χορτάρι κλείνει σήμερα τα 53 χρόνια ζωής, είναι λοιπόν καλή ευκαιρία να πανηγυρίσουμε μαζί του τις μεγαλύτερες στιγμές της ασύλληπτης, συχνά αμφιλεγόμενης, αλλά πάντοτε λαμπερής καριέρας του.
Ο ζωντανός θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου μετρά επιδόσεις-ρεκόρ και στατιστικά που φέρνουν τρόμο στους επίδοξους επιγόνους του, ενώ το απαράμιλλο στιλ του (μέσα και έξω από τα γήπεδα) έμεινε συνώνυμο της δεξιοτεχνίας του με την μπάλα, τόσο στα πόδια όσο και τα χέρια (όπως το «Χέρι του Θεού» για παράδειγμα)!
Το να προσπαθήσει κάποιος να συνοψίσει την ιδιαίτερη από κάθε άποψη καριέρα του «Πίμπε Ντ’ Όρο» σε ένα αφιέρωμα είναι παρακινδυνευμένο, γι’ αυτό θα ακολουθήσουμε άλλη οδό: 53 γεγονότα της ζωής του για τα 53 χρόνια του άσου των ποδοσφαιρικών γηπέδων με το «Νο 10» στην πλάτη του…
1. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα γεννιέται στις 30 Οκτωβρίου 1960 στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες.
2. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Argentinos Juniors ως 16χρονο αγόρι (20 Οκτωβρίου 1976). Στα 167 παιχνίδια που έπαιξε με τη φανέλα της Argentinos μέχρι το 1980 σκόραρε 115 γκολ, ενώ την επόμενη σεζόν που έπαιξε με την Boca Juniors (1981) σημείωσε 28 τέρματα σε 40 αγώνες, οδηγώντας τη στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.
3. Επόμενος σταθμός του Ντιεγκίτο η Μπαρτσελόνα (1982-1984), για την οποία σκόραρε 38 γκολ σε 58 ματς.
4. Το άστρο του Μαραντόνα θα αποθεωθεί στη Νάπολη (1984-1992), για λογαριασμό της οποίας θα σκοράρει 115 φορές σε 259 αγώνες και θα κερδίσει και δύο πρωταθλήματα της Serie A (1987 και 1990).
5. Ο Μαραντόνα φόρεσε 91 φορές τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής, σκοράροντας για τα εθνικά του χρώματα 34 γκολ.
6. Έχει συμμετάσχει σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, αν και η τρανότερη επίδειξη της ποδοσφαιρικής του ιδιοφυΐας θα αποκρυσταλλωνόταν στο Μουντιάλ του 1986, το οποίο κατέκτησε με την Αργεντινή (νικώντας τη Δυτική Γερμανία 3-2 στον τελικό).
7. Ο Μαραντόνα κατέχει το ρεκόρ των εμφανίσεων ως αρχηγός εθνικής ομάδας σε όλη την ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Αργεντινής σε 16 αγώνες.
8. Ήταν μέλος της εθνικής ελπίδων (Κ20) της Αργεντινής που κατέκτησε το Μουντιάλ Νέων της Ιαπωνίας το 1979.
9. Στις 27 Φεβρουαρίου 1977, ο 17χρονος Μαραντόνα κάνει το διεθνές ντεμπούτο του ενάντια στην Ουγγαρία στο στάδιο Bombonera του Μπουένος Άιρες.
10. Έχει τατουάζ με τον Τσε Γκεβάρα στο χέρι του.
11. Κατέχει άλλο ένα ρεκόρ, των περισσότερων κερδισμένων φάουλ σε Μουντιάλ! Ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1986 που για να τον σταματήσουν οι αντίπαλοί του αναγκάστηκαν να υποπέσουν σε 53 παραβάσεις…
12. Κατέχει όμως και το ρεκόρ για τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου: ήταν το 1982 όταν οι παίκτες της Εθνικής Ιταλίας τον σταμάτησαν αντικανονικά 23 φορές!
13. Το ημερολόγιο έγραφε 22 Ιουνίου 1986 και ήταν στο Μουντιάλ του Μεξικού όταν ο Μαραντόνα θα σκόραρε το ωραιότερο γκολ στην ιστορία του θεσμού (το «Γκολ του Αιώνα», σύμφωνα με τη FIFA): αφού πέρασε 5 άγγλους παίκτες και τον τερματοφύλακα, έστειλε την μπάλα στο πλεχτό.
14. Ο Ντιέγκο κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα ως ο καλύτερος παίκτης του Μουντιάλ, σκοράροντας 5 γκολ…
15. Στο ίδιο Μουντιάλ, εκεί που όλος ο κόσμος υποκλίθηκε στη μεγαλοφυΐα του, έβαλε και το πλέον περίφημο ίσως γκολ της ποδοσφαιρικής ιστορίας: ήταν στα προημιτελικά με την Αγγλία όταν χρησιμοποίησε το χέρι του για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα! Σχολιάζοντας το «Γκολ του Θεού», είπε: «Το γκολ σημειώθηκε λίγο με το χέρι του Θεού, λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα»…
16. Με τη Νάπολη κατέκτησε και το UEFA Cup το 1989, πέρα από τα δύο πρωταθλήματα που χάρισε στην ιταλική ομάδα.
17. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις ΗΠΑ, ο Μαραντόνα έπαιξε σε μόλις δύο αγώνες, αφού δεν κατάφερε να περάσει επιτυχώς τα ντόπινγκ τεστ. Σε κάτι που όλοι μας βέβαια θυμόμαστε καλά, πρόλαβε να βάλει ένα ασύλληπτο γκολ στην εθνική μας ομάδα…
18. Ο Μαραντόνα παντρεύτηκε την Claudia Villafane στις 7 Νοεμβρίου 1989 στο Μπουένος Άιρες, με το ζευγάρι να παίρνει οριστικά διαζύγιο το 2004…
19. Το 2005 παρουσίασε ένα talk show στην αργεντίνικη τηλεόραση. Ο κεντρικός καλεσμένος στην πρώτη του εκπομπή δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από τον Πελέ!
20. Τον Οκτώβριο του 2008 ανέλαβε τα ηνία της Εθνικής Αργεντινής…
21. Στις μέρες του ως προπονητής της Αργεντινής, το αντιπροσωπευτικό λατινοαμερικανικό συγκρότημα γνώρισε τη βαρύτερη ήττα του σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική ιστορία του: έχασε με 6-1 από τη Βολιβία! Κι όταν η Αργεντινή κατάφερε τελικά να προκριθεί στο Μουντιάλ, το δημόσιο ξέσπασμα του Ντιεγκίτο (ποιος μπορεί να το ξεχάσει;) για την κριτική που είχε δεχθεί θα του έφερνε δίμηνο αποκλεισμό από τη FIFA.
22. Το ντεμπούτο του στον πάγκο της Αργεντινής σημειώθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2008, όταν η ομάδα του νίκησε τη Σκωτία με 1-0 στο Hampden Park…
23. Για τη διαβόητη πια μπάλα Jabulani, ο Ντιεγκίτο σχολίασε στις 22 Ιουνίου 2010: «Θα ζητήσω από όλους τους ιθύνοντες της FIFA να σταματήσουν να ασχολούνται μαζί μου και να αρχίσουν να δουλεύουν για να έχουμε μια καλή μπάλα. Αυτή η μπάλα είναι άχρηστη. Είναι αδύνατον να την κοντρολάρεις».
24. Σε συνέντευξη Τύπου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, ο Μαραντόνα πήδηξε το κιγκλίδωμα για να αγκαλιάσει τον πρώην συμπαίκτη του στη Νάπολι, Salvatore Bagni. Μετά τον ένθερμο εναγκαλισμό, ο Bagni σχολίασε: «Ακόμα και να τον ξέρεις, όπως εγώ, όλα αυτά τα χρόνια, ο Ντιέγκο θα κάνει πάντα κάτι που να σε εκπλήξει»…
25. Και βέβαια υπερασπίστηκε τον «άσφαιρο» Λιονέλ Μέσι στις 2 Ιουλίου 2010, λέγοντας: «Όποιος ισχυριστεί ότι δεν είχε ένα καταπληκτικό Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ηλίθιος!»…
26. Ο πρώην συμπαίκτης του, Jorge Valdano, είπε για τον Μαραντόνα το 2006: «Είναι κάποιος που πολλοί άνθρωποι θέλουν να μιμηθούν, μια αμφιλεγόμενη φιγούρα που αγαπιέται, μισείται και δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση, ιδιαίτερα στην Αργεντινή. Το να δώσεις έμφαση στην προσωπική του ζωή είναι λάθος. Ο Μαραντόνα δεν έχει όμοιό του μέσα στο γήπεδο, έχει όμως μετατρέψει τη ζωή του σε σόου, γι’ αυτό και ζει πλέον ένα προσωπικό δράμα που κανείς δεν πρέπει να μιμηθεί»…
27. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αργεντινής (AFA) ζήτησε από τη FIFA να αποσύρει το «Νο 10» από τις φανέλες της προς τιμή του θρύλου. Το αίτημα απορρίφθηκε…
28. Η Argentinos Juniors ωστόσο, τιμώντας τον μύθο των γηπέδων, ονόμασε το γήπεδό της «Estadio Diego Armando Maradona».
29. Ο Ντιέγκο σχολίασε τη νίκη της Αργεντινής κατά της Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1986: «Ήταν σαν να νικήσαμε μια χώρα, όχι απλώς μια ποδοσφαιρική ομάδα»…
30. Ο Μαραντόνα το 1996: «Ήμουν, είμαι και πάντα θα είμαι εθισμένος στα ναρκωτικά. Ο άνθρωπος που μπλέχτηκε στα δίχτυα των ναρκωτικών πρέπει να το παλεύει κάθε μέρα».
31. Το 2000, η FIFA αποφάσισε να απονείμει ένα μοναδικό στην ιστορία της βραβείο για τον Παίκτη του Αιώνα. Και όταν κατέληξε τελικά ότι Πελέ και Μαραντόνα έπρεπε να μοιραστούν την τιμή, ο βραζιλιάνος άσος είπε: «Αν νομίζει ότι είναι ο καλύτερος παίκτης του αιώνα, είναι δικό του πρόβλημα».
32. Όταν ρώτησαν τον προπονητή της Εθνικής Αργεντινής να αποκαλύψει την αρχική ενδεκάδα του το 1990, ο Carlos Bilardo αποφάνθηκε θρυλικά: «Ο Μαραντόνα και δέκα άλλοι!»…
33. Ο Μαραντόνα ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου στην Boca Juniors το 2005. Παραιτήθηκε έναν χρόνο αργότερα.
34. Ο περίφημος σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα έχει γυρίσει ντοκιμαντέρ για τον Μαραντόνα, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Κανών το 2008.
35. Το 1986, ο προπονητής της Εθνικής Αγγλίας sir Bobby Robson παραδέχτηκε μεγαλοπρεπώς: «Χωρίς τον Μαραντόνα, η Αγγλία θα μπορούσε να κέρδιζε το Παγκόσμιο Κύπελλο»…
36. Ο τερματοφύλακας της Εθνικής Αγγλίας Phil Neal σχολίασε για τον 18χρονο Μαραντόνα το 1978: «Αυτό το παιδί είναι απίστευτο. Είναι ό,τι καλύτερο έχω δει ποτέ».
37. Οι οπαδοί του ίδρυσαν την «Εκκλησία του Μαραντόνα» στο Buenos Aires το 1998. Το ημερολόγιο ξεκινά με τη γέννηση του «θεού»: σήμερα είναι το έτος 53 μ.Μ. (μετά Μαραντόνα δηλαδή) για τους πιστούς…
38. Είναι καλός φίλος με τον Φιντέλ Κάστρο.
39. Ο Μαραντόνα εγκατέλειψε τη Νάπολη το 1992 όταν βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι έκανε χρήση για να απαλλαγεί από την ομάδα…
40. Ο αργεντίνος άσος αρνήθηκε να παρευρεθεί στην εναρκτήρια τελετή του Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006 λέγοντας: «Δεν είμαι εδώ για να βλέπω τον [κάτι «γαλλικά»] Πελέ να περιφέρεται αριστερά και δεξιά»!
41. Στη μάχη των δύο ποδοσφαιρικών γιγάντων που κρατά χρόνια ο Πελέ έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά το 2010 όταν σχολίασε την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Αργεντινής από τον Μαραντόνα: «Δεν είναι του Μαραντόνα το λάθος. Είναι όποιου τον έβαλε επικεφαλής». Ο Ντιέγκο υποδέχτηκε τη δήλωση του Βραζιλιάνου ως εξής: «Ο Πελέ πρέπει να επιστρέψει στο μουσείο. Και να παραμείνει εκεί».
42. Ιταλοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν το 2009 ότι ο Μαραντόνα οφείλει στο ιταλικό Δημόσιο κάπου 37 εκατομμύρια ευρώ. Τα περισσότερα είναι βέβαια τόκοι στο αρχικό χρέος…
43. Ο Μαραντόνα έχει κατά μέσο όρο 0,526 γκολ/αγώνα σε ματς εθνικών πρωταθλημάτων.
44. Είναι ο τρίτος κορυφαίος σκόρερ της Αργεντινής, πίσω μόνο από τον Gabriel Batistuta και τον Hernan Crespo.
45. Ο σκοτσέζικος στρατός έχει ειδικό εμβατήριο προς τιμή του Μαραντόνα που πέταξε τους άσπονδους γείτονές τους εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1986!
46. Στην πρώτη του συνέντευξη ποτέ ως παίκτης της Argentinos Juniors (Ιούνιος 1978), ο νεαρότατος Μαραντόνα δήλωσε: «Έχω δύο όνειρα: το πρώτο είναι να παίξω σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, το δεύτερο είναι να το κατακτήσω».
47. Το IIMSAM (Intergovernmental Institution for the Use of Micro-algae Spirulina Against Malnutrition) διόρισε τον Μαραντόνα πρεσβευτή καλής θελήσεως το 2006.
48. Όντας στην Μπαρτσελόνα, ο αργεντίνος σουπερστάρ δηλώνει (6 Ιουνίου 1984): «Με σκοτώνουν, δεν μπορούν να με κρατούν σε αυτή την αβεβαιότητα». Η θέλησή του να μετακινηθεί στη Νάπολη εξωτερικεύεται…
49. Για τις υποχρεώσεις της εθνικής του ομάδας, ο Μαραντόνα διέσχισε τον ωκεανό πέντε φορές σε δώδεκα μέρες, παίζοντας ακόμα και με τραυματισμένο γόνατο.
50. Στις 3 Νοεμβρίου 1978, στο Tucuman, έπειτα από φιλικό ματς στο οποίο νίκησαν την Cosmos, ο «κάιζερ» Franz Beckenbauer του ζήτησε τη φανέλα του ως αναμνηστικό.
51. Για τον περίφημο τσακωμό του με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο, μετά την επίσκεψή του στο Βατικανό, ο Μαραντόνα δήλωσε (9 Νοεμβρίου 1985): «Ναι, τσακώθηκα με τον Πάπα. Τσακώθηκα με τον Πάπα επειδή ήμουν στο Βατικανό και είδα χρυσές στέγες και μετά άκουσα τον Ποντίφικα να λέει ότι η Εκκλησία ανησυχεί για τα φτωχά παιδιά. Τότε πούλα τις στέγες φίλε, κάνε κάτι!»…
52. Ήταν 16 Ιουλίου 1992 όταν ο Μαραντόνα αποχαιρετούσε ποδοσφαιρικά την Ιταλία και την ομάδα που λάτρεψε: «Αν η Νάπολη δεν με αφήσει ελεύθερο, θα είμαι ένα ποδοσφαιρικό πτώμα».
53. Ο Μαραντόνα επιδιώκει να αποχαιρετίσει οριστικά το ποδόσφαιρο με τον τρόπο που ονειρεύεται: ένα ματς μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας. Δηλώνει σχετικά στις 23 Νοεμβρίου 2000: «Είναι το όνειρό μου. Δεν θέλω να το χάσω»…
Ας δούμε και 10 μόνο από τα καλύτερα γκολ του κορυφαίου άσου…
Κι αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου άσχημο!