Είναι γεγονός ότι τα προάστια του Λος Άντζελες θα ήταν ίσως το τελευταίο μέρος που θα έβρισκες έναν δάσκαλο του πανάρχαιου τσι-γκονγκ αλλά και του κουνγκ-φου. Το ίδιο βέβαια μέρος θα ήταν κομματάκι απίθανο να το επισκέπτονταν διασημότητες, ολυμπιονίκες, αστέρες του ΝΒΑ και ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα! Κι όμως όλοι εκεί συρρέουν, στις γειτονιές της καλιφορνέζικης πόλης, γιατί εκεί ζει ο ιδιαίτερος θεραπευτής με τα χέρια που κάνουν το νερό να βράζει και τις άγνωστες (ή μη αποδεκτές) στη δυτική επιστήμη θεραπευτικές ιδιότητες της θερμότητας. Για «απλό μυστήριο» κάνουν λόγο οι επιστήμονες που έχουν ελέγξει τόσες και τόσες φορές τους ισχυρισμούς του Κινέζου, καθώς όσα κάνει κείτονται αυτομάτως εκτός ορθού λόγου και επιστημονικού πνεύματος. Μόνο που οι θερμικές κάμερες δεν κάνουν λάθος όταν δείχνουν πως τα χέρια του αναπτύσσουν θερμοκρασίες άνω των 90 βαθμών Κελσίου! Θερμοκρασίες που δεν μπορεί να αποδώσει η τριβή των χεριών ή το ανθρώπινο σώμα. Για τρικ και ταχυδακτυλουργικά κόλπα έχουν ψάξει αρκετοί δύσπιστοι αναζητητές της αλήθειας, ακόμα και πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών, και όλοι καταλήγουν πως είναι εντυπωσιακό και υπεράνθρωπο αυτό που κάνει. Αν θεραπεύει ή όχι με τη βοήθεια του τσι, της «ενέργειας» όπως λέει, αυτό είναι κάτι που παραμένει εν πολλοίς αντικείμενο προσωπικού γούστου. Για το γεγονός όμως της ανάπτυξης της θερμότητας λίγοι πια αμφιβάλλουν. Στα 83 του πια αισίως, ο ιδιαίτερος αυτός κινέζος δάσκαλος πολεμικών τεχνών και τεχνικών αυτοβελτίωσης συνεχίζει να ζει ως ιατρικό αξιοπερίεργο για τη Δύση και ως «Καμάρι της Κίνας» για την πατρίδα του, καθώς παραμένει ο μόνος των μεγάλων δασκάλων του τσι-γκονγκ που κατέχει μια τέτοια ικανότητα. Από τα δικά του καμώματα άρχισε εξάλλου να ψάχνει το θέμα ο Αμερικανικός Οργανισμός Υγείας, ο οποίος μας λέει πια πως το τσι-γκονγκ έχει πράγματι ιατρικά οφέλη, στα οποία συμπεριλαμβάνει την καλύτερη ποιότητα της ζωής, τη μεγαλύτερη φυσική αντοχή αλλά και την υγεία των οστών. Παραδοχές που θα ήταν ανήκουστες λίγες δεκαετίες πρωτύτερα για τη δυτική επιστήμη! Αυτή είναι επιγραμματικά η ζωή του ιδιαίτερου αυτού θεραπευτή που επιβιώνει στις ΗΠΑ στο περιθώριο της δυτικής επαγγελματικής νομιμοφροσύνης…
Ποιος είναι ο Δάσκαλος Τζόου
Ο Τζόου Τινγκ-Τζουέ γεννιέται την 1η Ιανουαρίου 1934 σε επαρχία της Κίνας και μαθαίνει από την πρώτη στιγμή της ζωής του πώς να έρχεται σε ισορροπία και αρμονία με τη φύση, ώστε να μπορεί να ελέγχει τον κόσμο γύρω του. Η επίσημη μαθητεία του στις πανάρχαιες τεχνικές ξεκίνησε από τα 7 του χρόνια και δάσκαλός του ήταν ένας θείος του, ταοϊστής μοναχός. «Όταν ήμουν μικρός, αρρώσταινα πολύ και συχνά», είπε αργότερα ο Τζόου για την εποχή που ήταν ένα φιλάσθενο αγόρι και οι γονείς του έψαχναν απεγνωσμένα να τον κάνουν καλά. Γι’ αυτό και τον εμπιστεύτηκαν στον μοναχό που επιδιδόταν σε μια τεχνική του κινεζικού ταοϊσμού με ρητές επιρροές από τον ινδικό βουδισμό. «Όταν έμαθα το τσι-γκονγκ», είπε ο Τζόου, «δεν αρρώστησα ποτέ ξανά. Είναι ένα πανίσχυρο θεραπευτικό εργαλείο. Όταν γεννιόμαστε, κληρονομούμε το τσι από τους γονείς μας, όσο μεγαλώνουμε όμως στη ζωή, αυτό εξαντλείται με φυσικό τρόπο». Ο έφηβος Τζόου πήρε τα βουνά της Κίνας για να βρεθεί στα μοναστήρια και τις σχολές όπου διδασκόταν το τσι-γκονγκ από τους μεγαλύτερους δασκάλους, περνώντας εκεί ένα καλό μέρος της ζωής του ως πειθαρχημένος μαθητής. Για να μπορεί μάλιστα να εκπαιδευτεί στη βιοενεργειακή τεχνική, μαθητεύει για χρόνια στο κουνγκ-φου, το τάι-τσι κι άλλες πολεμικές τέχνες βρίσκοντας μια νέα ισορροπία στη ζωή. «Όταν ένας άνθρωπος δεν έχει αρκετό τσι, τότε είναι ευάλωτος στην κόπωση και την αρρώστια. Όταν ένας άνθρωπος αναπτύσσει μια σημαντική ποσότητα τσι, τότε όχι μόνο γίνεται δυνατός, υγιής και ανθεκτικός, αλλά μπορεί κιόλας να χρησιμοποιήσει αυτή την ενέργεια για να βοηθήσει τους άλλους. Να θεραπεύσει και να συνδράμει». Το τσι-γκονγκ χρησιμοποιούνταν εξάλλου διαχρονικά στις παραδοσιακές θεραπευτικές τεχνικές της Κίνας και δεν ήταν κανέναν τρόπο καινούρια ιστορία. Και επειδή ήξερε καλά πως η τεχνική απαιτεί χρόνο και τεράστια υπομονή για να την κατακτήσεις, δεν βιαζόταν ποτέ. Το «τσι-γκονγκ διδάσκει υπομονή. Δεν είναι απλώς άσκηση, αλλά τεχνική για την καρδιά. Και δεν είναι για διαγωνισμούς, ιδιοτελή οφέλη ή εγωιστικούς λόγους», υπενθυμίζει, «πρέπει να το αφήσεις να ανθίσει με φυσικό τρόπο». Τα χνάρια του εντοπίζονται μάλιστα παντού στην Κίνα, οργώνοντας για χρόνια και χρόνια την επικράτειά της, διδάσκοντας και θεραπεύοντας τους πάντες, από υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους μέχρι και τον εξαθλιωμένο λαό. «Καμάρι της Κίνας» τον αποκαλούσαν πια για τις θαυματουργές του ικανότητες. Κανείς δεν ξέρει επίσης πώς και γιατί βρέθηκε στην Αμερική, ενδεχομένως γιατί κανένας δεν τον ρώτησε ποτέ. Γεγονός πάντως είναι πως η περίπτωσή του έχει απασχολήσει την ιατρική κοινότητα των ΗΠΑ και έχει ξεδιπλωθεί σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια σε αναρίθμητα τηλεοπτικά προγράμματα, από το «Ripley’s Believe It Or Not» και το «That’s Incredible» μέχρι και την ερευνητική εκπομπή του History Channel «Stan Lee’s Superhumans».
Η απίθανη ικανότητα του μετριόφρονος αυτού κινέζου δασκάλου έχει ελεγχθεί και δοκιμαστεί τόσο μπροστά στις κάμερες όσο και ενώπιον επιστημονικών επιτροπών και ποτέ κανείς δεν βρήκε κάτι το μεμπτό, το πλαστό, το ψεύτικο. Οι επιδείξεις του τσι-γκονγκ που έχει δώσει εξάλλου παντού στη Δύση και τον υπόλοιπο κόσμο έχουν εξεταστεί από ειδικούς αλλά και τη βοήθεια της τεχνολογίας. Είναι μάλλον γιατί συνεχίζουμε να μην πιστεύουμε την υπεράνθρωπη ικανότητά του που μας κάνει τόσο δύσπιστους. Τον εμπιστεύτηκαν πάντως από την ομάδα μπάσκετ του Λος Άντζελες, τους Λέικερς, μέχρι και τον ίδιο τον Δαλάι Λάμα, αλλά και ολυμπιακοί αθλητές, πνευματικοί ηγέτες, αξιωματούχοι διάφορων χωρών και κάθε λογής διασημότητες που ήθελαν να ανακαλύψουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους. Εξίσου πολλοί είναι αυτοί που μαρτυρούν πως βρήκαν θεραπεία για χρόνιους πόνους ή προβλήματα υγείας που τους ταλαιπωρούσαν ισοβίως. Όπως λέει άλλωστε ο ίδιος, οι άνθρωποι είναι στην αρχή δύσπιστοι, όταν όμως αισθανθούν την ενέργεια όλες οι αμφιβολίες εξαφανίζονται. Έτσι ζει στο Λος Άντζελες ακόμα και σήμερα, ως ένας δάσκαλος τεράστιου διαμετρήματος για τη χώρα του που στη Δύση παραδίδει απλώς ταπεινά μαθήματα τσι-γκονγκ και σπεύδει να βοηθήσει όποιον ζητήσει τη συνδρομή του. Έχει ιδρύσει την Κινεζο-Αμερικανική Ένωση Τσι-Γκονγκ για να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση και την πειθαρχία του στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, αλλά και έναν μη κυβερνητικό οργανισμό που φέρει το όνομά του. Στο βιογραφικό του έχει επίσης την προπόνηση της κινεζικής ολυμπιακής αποστολής του κουνγκ-φου. Σήμερα, έχοντας εξασκήσει τις πανάρχαιες κινεζικές τεχνικές για περισσότερα από 70 χρόνια, έχει αναπτύξει τη δική του διαλογιστική και θεραπευτική μέθοδο, συνεχίζοντας σεμνά και ταπεινά ένα έργο που δεν συναντά την ίδια απήχηση στη Δύση όπως είχε συνηθίσει ο Δάσκαλος Τζόου στην Κίνα.
Μερικές χιλιάδες άνθρωποι ωστόσο που έχουν βρει γιατρειά από τα χέρια του έχουν αφήσει πλήθος μαρτυριών για τις ικανότητές του. Ο ίδιος διδάσκει πια τη δική του πολεμική τέχνη στη σχολή που λειτουργεί στην Καλιφόρνια και έχει στα ράφια της να επιδείξει αμέτρητα μετάλλια πολεμικών τεχνών τόσο σε κινεζικά τουρνουά όσο και διεθνείς αθλητικές συναντήσεις. Το 1991 άλλωστε ο Δάσκαλος Τζόου προσκλήθηκε σε ένα διεθνές τουρνουά πολεμικών τεχνών της Καλιφόρνια, όντας πια στα 57 του χρόνια. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, στέφθηκε πρωταθλητής (όπως θα γινόταν και την επόμενη χρονιά), αναγκάζοντας την αθλητική επιτροπή να τον κάνει ισόβιο διαιτητή και σύμβουλό της. Ο δήμος του Λος Άντζελες του έχει δώσει το κλειδί της πόλης, την ίδια ώρα που έχει βραβευτεί και από πολιτειακά καλιφορνέζικα χέρια για τη συνεισφορά του στην ανθρωπότητα… Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr