Το ημερολόγιο έγραφε 12 Σεπτεμβρίου 1977 όταν ο Στίβεν Μπαντού Μπίκο άφησε την τελευταία του πνοή σε κελί φυλακής στην Πρετόρια κάτω από «αδιευκρίνιστες συνθήκες». Η ανακοίνωση της είδησης του θανάτου του την επόμενη μέρα έμελλε να πυροδοτήσει διεθνή κατακραυγή αλλά και έκτροπα στο εσωτερικό, καθώς όλοι κατηγορούσαν τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για τον χαμό του. Ο φλογερός ακτιβιστής δεν ήταν εξάλλου ο μόνος έγκλειστος που πέθαινε στα χέρια των νοτιοαφρικανικών Αρχών, αν και ήταν ένα ιδιαιτέρως προβεβλημένο μέλος του φοιτητικού αγώνα των νεαρών μαύρων για ισονομία και ισοπολιτεία στα εδάφη τους, κι έτσι η φημολογούμενη πολιτική δολοφονία του δεν θα περνούσε στα «ψιλά». Ο χαρισματικός ηγέτης του Κινήματος Μαύρης Συνείδησης ήταν άλλο ένα θύμα της αποικιοκρατικής βαρβαρότητας και του απαρτχάιντ, σε μια χώρα που η μαύρη πλειονότητα πάλευε για ίσα δικαιώματα με τη λευκή μειονότητα. Ο μαρτυρικός θάνατος του Μπίκο συνόψιζε με τραγικά ιδανικό τρόπο όλες τις περιπέτειες που είχε ζήσει στη ζωή του επειδή ήθελε απλώς να μην ντρέπεται που είναι μαύρος στην ίδια του την πατρίδα. Συνιδρυτής της Νοτιοαφρικανικής Σπουδαστικής Ένωσης (SASO), ο Μπίκο καλούσε τους φοιτητές να απελευθερωθούν από τα ψυχολογικά δεσμά τους και να νιώσουν περήφανοι για την καταγωγή τους, καθώς μόνο έτσι θα άλλαζε η Νότιος Αφρική ριζικά. Η ίδρυση της SASO το 1968 σηματοδότησε την πυροδότηση του Κινήματος της Μαύρης Συνείδησης, που αναβίωσε την αντίσταση κατά του απαρτχάιντ στη δεκαετία του 1970 και απέδωσε πολλές πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις. Μέχρι το 1973 βέβαια η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση είχε ήδη φιμώσει τον Μπίκο κλείνοντάς τον καταναγκαστικά στο σπίτι του και απαγορεύοντάς του οποιαδήποτε δράση, αν και ο ίδιος μόνο φρόνιμα δεν θα καθόταν. Όχι μόνο μετέδιδε το μήνυμα της αντίστασης παντού και συνέβαλλε ενεργά στη δημιουργία πολιτικών φορέων και σπουδαστικών ενώσεων, αλλά έδωσε μορφή στην οργή των φοιτητών σφυρηλατώντας το πιο δραστήριο και μετριοπαθές στον τρόπο δράσης του κίνημα διεκδίκησης που έβλεπε ποτέ η πολύπαθη Νότιος Αφρική. Ο Στιβ Μπίκο παραμένει ο μεγαλύτερος μάρτυρας του κινήματος κατά του απαρτχάιντ, την ίδια ώρα που η φιλοσοφία του ότι η πολιτική ελευθερία μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν οι μαύροι σταματήσουν να αισθάνονται κατώτεροι από τους λευκούς προσέλκυσε τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον και θεωρείται εν πολλοίς το σημείο καμπής στην κατάλυση των πολιτικών διαχωρισμού. Η θεωρητική του ματιά ήταν πιο δραστική από το σκεπτικό του ANC και απηχούσε τη λογική του Γκάντι: αν οι μαύροι δεν μπορούν να βασίζονται στη βοήθεια των λευκών, πρέπει να αποσυρθούν από κάθε συνεργασία μαζί τους. Το Κίνημα Μαύρης Συνείδησης σήκωσε στις πλάτες του το απελευθερωτικό κίνημα όταν αυτό έμοιαζε να παραπαίει, αφού οι περισσότεροι ηγέτες του ANC βρίσκονταν ήδη στη φυλακή ή την εξορία…
Πρώτα χρόνια
Ακτιβισμός και διώξεις
Ασταμάτητος καθώς ήταν και παθιασμένος ακτιβιστής, θα προσελκύσει τη μήνη της λευκής κυβέρνησης το 1973, όντας τώρα στο άμεσο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών. Οι απαγορεύσεις πέφτουν βροχή: πλέον δεν μπορεί να μιλά δημοσίως και να δημοσιεύει κείμενα, δεν επιτρέπεται να συνομιλεί με δημοσιογράφους και Μέσα και, ακόμα χειρότερα, του απαγορεύουν να μιλά με περισσότερα του ενός άτομα τη φορά! Οι δυσβάσταχτοι αυτοί όροι σιωπής που του επέβαλε το λευκό καθεστώς και η απαγόρευση όλων των μαύρων κινημάτων έπαψαν εξωτερικά κάθε θύλακα αντίστασης, αν και ο Μπίκο και οι ακτιβιστές του συνέχισαν φυσικά να εργάζονται στο παρασκήνιο. Στο πλαίσιο αυτό, ιδρύει ένα μυστικό κεφάλαιο στα μέσα της δεκαετίας του 1970 με σκοπό την αρωγή των πολιτικών κρατουμένων και των οικογενειών τους.
Η μοιραία σύλληψη και ο φόνος
Με υψωμένες τις γροθιές τους και φωνάζοντας επαναστατικά συνθήματα, οι μαύροι εκφράζουν την οργή τους στο αυθόρμητο αυτό βίαιο ξέσπασμα, το οποίο θα καταστείλει η αστυνομία με πρωτοφανή -ακόμα και για το απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής- αγριότητα. Η διεθνής κατακραυγή αναγκάζει τη ρατσιστική κυβέρνηση να πάρει πίσω τα ψελλίσματα περί αυτοκτονίας και απεργίας πείνας και στις 14 Νοεμβρίου έρχεται το πόρισμα του ιατροδικαστή που είναι καταπέλτης: ο Μπίκο δολοφονήθηκε από τους φύλακές του έπειτα από παρατεταμένα βασανιστήρια.
Όσο για τον Μπίκο, ήταν τώρα παγκόσμια μορφή στον αγώνα κατά του ρατσισμού και ένας από τους κορυφαίους ακτιβιστές της Νότιας Αφρικής ενάντια στην ανηλεή πρακτική του απαρτχάιντ… Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr