Μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες στην ιστορία του μπασκετικού ΠΑΟΚ και τρομερός πασέρ και σουτέρ, ο βραχύσωμος Τζον Κόρφας που σούταρε με το ένα χέρι ήρθε από την Αμερική για να αλλάξει κι αυτός με τη σειρά του τον ρου του ελληνικού μπάσκετ. Με ύψος μόλις 1,78 μ., ο «Κοντορεβυθούλης» του ΠΑΟΚ ήταν ένας από τους καλύτερους πλέι-μέικερ της εποχής του που συνέβαλε τα μέγιστα στη χρυσή άνοιξη της σαλονικιώτικης ομάδας, μετρώντας νίκες και θριάμβους που ακούστηκαν στα πέρατα της Ευρώπης. Έπειτα από μια δεκαετία επιτυχιών στον ΠΑΟΚ, ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο Ελλάδας, ένα κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1991 και ένα Κόρατς το 1994, κατέφτασε στον Παναθηναϊκό το 1995, καθώς δεν είχε πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Μικρός στο μάτι αλλά θαυματουργός στον αγωνιστικό χώρο, ο Κόρφας είχε μυαλό ξυράφι και μπορούσε να κουμαντάρει άνετα την ομάδα χάρη στο παγωμένο αίμα που έτρεχε στις φλέβες του, παραμένοντας ένας από τους πιο ψύχραιμους μπασκετμπολίστες που πάτησαν ποτέ παρκέ. Αξέχαστος για το χαρακτηριστικό του στιλ σουταρίσματος αλλά και την έφεσή του στο τρίποντο, ο Κόρφας σέρβιρε έτοιμα καλάθια στους συμπαίκτες του, κάτι που αποκαλύπτει εξάλλου το γεγονός ότι το 1999 ο ελληνοαμερικανός πόιντ γκαρντ γινόταν ο πρώτος καλαθοσφαιριστής της Α1 που έφτανε το ορόσημο των 1.000 ασίστ! Και βέβαια ποιος φίλαθλος μπορεί να ξεχάσει το αλήστου μνήμης τζάμπολ που κέρδισε από τον κατά 22 πόντους ψηλότερό του Πάολο Μορέτι σε ματς του ΠΑΟΚ με την Κνορ Μπολόνια στον δρόμο για το Final Four της Αθήνας το 1993 (το λεγόμενο «τζάμπολ του αιώνα»!), αλλά και την επαγγελματική μπουνιά που έδωσε ο συνήθως πράος Κόρφας στον Γιάνκοβιτς σε παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι; Ως ήρωας καθημερινός, ο Κόρφας δεν ήταν ποτέ πομπώδης και η προσφορά του ήταν αθόρυβη αλλά πάντα ουσιαστική…
Πρώτα χρόνια
Ο Τζόν Κόρφας γεννιέται στις 21 Αυγούστου 1962 στο Άκρον του Οχάιο από γονείς ελληνικής καταγωγής, μαθαίνοντας μπάσκετ ήδη από τα γεννοφάσκια του. Τον έφηβο Τζον τον ξαναβρίσκουμε στο Κολέγιο Pepperdine να γράφει ιστορία ως πλέι μέικερ της μπασκετικής ομάδας, παρά το βραχύσωμο της κορμοστασιάς του. Το 1986 ο ΠΑΟΚ μαθαίνει για τον 24χρονο ομογενή και σπεύδει να τον κλείσει με συμβόλαιο 40.000 δολαρίων, στέλνοντας αντιπρόσωπο στις ΗΠΑ. Ο νεαρός και κοντός Κόρφας καταφτάνει στη Θεσσαλονίκη στις 17 Αυγούστου 1986 και ρίχνεται με τα μούτρα στις προπονήσεις. Ο Τεν-Τεν του Δικέφαλου ήταν έτοιμος να γεννηθεί…
Καριέρα στον ΠΑΟΚ
Στις 20 Αυγούστου 1986, ο Κόρφας κάνει το ντεμπούτο του στην ασπρόμαυρη ΚΑΕ σε φιλικό με τον Ηρακλή, σημειώνοντας 11 πόντους και αφήνοντας καλές εντυπώσεις. Ο ελληνοαμερικανός πλέι-μέικερ έγινε αμέσως βασικός στον ΠΑΟΚ, ήδη από την πρώτη του σεζόν στην ομάδα, καθώς τόσο τα οργανωτικά του χαρίσματα όσο και η έφεσή του από τη γραμμή των 6,25 μ. δεν κρύβονταν. Το χαρακτηριστικό του σουτάρισμα με το ένα χέρι και τα ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά ευστοχίας θα τον κάνουν να ριζώσει για τα καλά στον ΠΑΟΚ. Αν και αναίτια τιμωρία του στο ματς με τον Ολυμπιακό τον Φεβρουάριο του 1987 θα τον κάνει να φύγει στην Αμερική και να χάσει το υπόλοιπο της χρονιάς, παραμένοντας μάλιστα αμετανόητος να επιστρέψει! Ο Κόρφας θα γυρίσει τελικά στον ΠΑΟΚ τον Νοέμβριο, λίγο πριν από το κρίσιμο ντέρμπι με τον Άρη. Οι δυο πρώτες του σεζόν στον ΠΑΟΚ θα αποβούν άκαρπες σε επίπεδο τίτλων, αν και όχι σε θέαμα: ο συνήθως τέρας ψυχραιμίας Κόρφας ρίχνει μια απίστευτη γροθιά στον Γιάνκοβιτς του Ερυθρού Αστέρα στο 21’ ενός ματς εκτός έδρας τον Ιανουάριο του 1988 και προκαλείται σύρραξη. Το γήπεδο μετατράπηκε σε ρινγκ! Στα «ψιλά» του ιστορικού χτυπήματος του Κόρφα, στον Ερυθρό Αστέρα έπαιζε τότε ο Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που ζήτησε ευγενικά τον λόγο από τον Κόρφα για την αντιαθλητική αντίδρασή του…
Την ίδια εποχή, ο Κόρφας θα κάνει και την παρθενική του εμφάνιση με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και θα προλάβει να αγωνιστεί σε άλλα οκτώ παιχνίδια με το εθνόσημο στο στέρνο, μέχρι το Ευρωμπάσκετ του Ζάγκρεμπ το 1989 δηλαδή. Τότε ήταν που η Γαλλία θα κάνει ένσταση αμφισβητώντας την ελληνικότητα του Κόρφα, κάτι που θα τον αποκλείσει τόσο από την εθνική ομάδα όσο και από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του ΠΑΟΚ για τις τρεις επόμενες χρονιές. Ο Κόρφας πρόλαβε πάντως να σημειώσει 68 πόντους στα λίγα παιχνίδια που έπαιξε με τη φανέλα της εθνικής… Παρά τις περιπέτειες αυτές, η συνεισφορά του στον ΠΑΟΚ παραμένει αναντίρρητη και πρωταγωνιστική: το σταθερό κατέβασμα της μπάλας και οι 15-20 πόντοι του ανά ματς τον καθιστούν αναντικατάστατο γρανάζι της μεγάλης ομάδας που αρχίζει να δημιουργείται εκείνη την εποχή. Παρά τις επιτυχίες όμως του ΠΑΟΚ τόσο εντός Ελλάδας όσο και στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, η ασπρόμαυρη ΠΑΕ χάνει και πάλι τα πρωταθλήματα, ενώ στο εξωτερικό ο Κόρφας δεν μπορεί να αγωνιστεί. Το 1990-1991, στη μεγάλη ευρωπαϊκή χρονιά του ΠΑΟΚ με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στη Γενεύη, ο Κόρφας παρακολουθεί τον θρίαμβο από τις εξέδρες. Πρωταγωνιστεί όμως εντός συνόρων με 16,3 πόντους μέσο όρο και μια σειρά εκπληκτικών εμφανίσεων σε ένα πρωτάθλημα που θα χαθεί ωστόσο στο photo-finish… Tο 1991-1992, ο αποκλεισμένος από την Ευρώπη Κόρφας οδηγεί τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της περιόδου, πηγαίνοντας την ομάδα από νίκη σε νίκη! Στην Ευρώπη ο ΠΑΟΚ συνεχίζει τις μνημειώδεις εμφανίσεις και φτάνει για μια ακόμα φορά στον τελικό, αναγκάζοντας τον Κόρφα να παρατηρήσει πικρόχολα: «Πρέπει να γραφτώ στο βιβλίο Γκίνες: είμαι ο μόνος καλαθοσφαιριστής που έλειψε και από τους τρεις τελικούς που έπαιξε η ομάδα του!»
Την αγωνιστική χρονιά του 1992-1993 λήγει όμως ο τριετής αποκλεισμός του και μπορεί τώρα να αγωνιστεί ως Έλληνας και στην Ευρώπη. Η χρονιά είναι ονειρική για τον ΠΑΟΚ και τον Κόρφα, αλλά το τέλος είναι άδοξο. Ο Τεν-Τεν ολοκληρώνει πάντως τη σεζόν με 91% ευστοχία στις βολές, 59% στα δίποντα και 44% στα τρίποντα. Η χρονιά του 1993 θα κλείσει με άλλο ένα προσωπικό επίτευγμα του Κόρφα, το «τζάμπολ του αιώνα»! Ο Τεν-Τεν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κατά 22 πόντους ψηλότερό του Ιταλό, Πάολο Μορέτι, σε παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Μπολόνια στις 11 Φεβρουαρίου 1993 και κατάφερε να κερδίσει το τζάμπολ!
Για την ιστορική μονομαχία, ο Κόρφας θα πει: «Πιστεύω ότι ο αντίπαλός μου θεωρούσε ότι θα κερδίσει το ριμπάουντ και ήταν χαλαρός. Ήταν σίγουρος και είχε το μυαλό του όχι στο πώς θα πηδήξει και πώς θα πάρει την μπάλα, αλλά προς τα πού θα τη στείλει. Εγώ, από την άλλη, σκεφτόμουν ότι ήταν πολύ δύσκολο, αλλά ενήργησα έξυπνα. Με βοήθησε και το γεγονός ότι ο διαιτητής πέταξε την μπάλα σχετικά χαμηλά, έκανα το άλμα πολύ γρήγορα, αυτό ήταν πολύ σημαντικό, το γεγονός ότι είχα καλά αντανακλαστικά και κατάφερα να κερδίσω το τζάμπολ που μας βοήθησε να κερδίσουμε και το παιχνίδι». Την επόμενη χρονιά θα κατακτήσει το Κύπελλο Κόρατς και την ερχόμενη το Κύπελλο Ελλάδας. Αν και στο πρωτάθλημα η πορεία του Δικέφαλου δεν είναι η αναμενόμενη. Ο Κόρφας εμφανίζεται κουρασμένος και είναι αρκετά κάτω από τις καλές του εμφανίσεις, καθώς είχε χάσει τον πατέρα του. Ταυτόχρονα, τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας τον αφήνουν ελεύθερο και ο Κόρφας εκφράζει ανοιχτά το παράπονό του για τη συμπεριφορά της διοίκησης: «Έμαθα από την τηλεόραση πως φεύγω από τον ΠΑΟΚ», θα σχολιάσει απογοητευμένος…
Ο Παναθηναϊκός, το τέλος και η προπονητική συνέχεια
Ο Κόρφας εγκαταλείπει τον ΠΑΟΚ σχετικά άδοξα, κλείνοντας έναν μεγάλο κύκλο, τόσο προσωπικό όσο και για τον Δικέφαλο του Βορρά. Το ίδιο καλοκαίρι (1995), ο ελεύθερος Κόρφας υπογράφει στον Παναθηναϊκό και παίρνει τον μόνο τίτλο που έλειπε από την τροπαιοθήκη του, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Final Four του Παρισιού το 1996! Με τον ΠΑΟ κατέκτησε επίσης το Κύπελλο Ελλάδας το 1996 αλλά και το Διηπειρωτικό της ίδιας χρονιάς. Τη σεζόν 1997-1998 θα αγωνιστεί για το Ηράκλειο και την επόμενη χρονιά θα υπογράψει στο Μαρούσι, όπου θα αγωνιστεί μέχρι το 2000, βοηθώντας στην καθιέρωση της ΚΑΕ στη μεγάλη κατηγορία και οδηγώντας τη μικρή ομάδα στην τρίτη θέση του Final Four του Κυπέλλου Ελλάδας το 1999. Ο Τζον Κόρφας ολοκλήρωσε τη μεγάλη του καριέρα τέταρτος στις ασίστ της Α1 (1.060 τελικές πάσες) και έκτος σκόρερ (4.534 πόντους) όλων των εποχών, αναδεικνυόμενος ταυτοχρόνως για τρεις συνεχόμενες σεζόν πιο εύστοχος παίκτης του πρωταθλήματος στις βολές (με ποσοστό άνω του 90%!). Επίσης, ήταν πρώτος στις ασίστ για τρεις απανωτές χρονιές και το 1989 ο πιο εύστοχος παίκτης του πρωταθλήματος στα τρίποντα. Τον Απρίλιο του 2008, ο Κόρφας ανέλαβε προπονητής στον ΠΑΟΚ και τον Ιανουάριο του 2010 τον ξαναβρίσκουμε προπονητή του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Αν και για τους έλληνες φιλάθλους θα είναι πάντα ένας από τους πιο σοβαρούς, αξιοπρεπείς και συμπαθείς μπασκετμπολίστες που πέρασαν ποτέ από τα παρκέ της χώρας μας… Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr