Ο «ζωγράφος» της στρογγυλής θεάς, ο ίδιος ο Ντα Βίντσι του ποδοσφαίρου, όπως τον έλεγαν χαρακτηριστικά, πρόλαβε και κατέκτησε τα πάντα στο σχετικά σύντομο πέρασμά του από τα γήπεδα, μέχρι τα 29 του δηλαδή, όταν θα έβλεπε την τύχη του να αλλάζει και τη μοίρα να του δείχνει το άδικο πρόσωπό της. Όλα ξεκίνησαν μια μοιραία μέρα του Απριλίου του 1982, όταν ένας άσημος 17χρονος του Άγιαξ έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή του «Ιπτάμενου Ολλανδού» Γιόχαν Κρόιφ. Ο πιτσιρικάς από την Ουτρέχτη στέλνει την μπάλα στη δίχτυα, δίνοντας μια καλή πρόγευση του τι θα ακολουθούσε και παίρνοντας έτσι τις ευλογίες του θεού Κρόιφ. Τα υπόλοιπα είναι μια ποδοσφαιρική ιστορία επιτυχίας που σφράγισε το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ο Μάρκο φαν Μπάστεν ήταν ένας από αυτούς τους ολοκληρωμένους σέντερ φορ που ήταν λες και γεννήθηκε επιθετικός. Με στιλ σχεδόν αψεγάδιαστο και τρομερά αθλητικά χαρίσματα, ο αέρινος και ντελικάτος «Κύκνος» μεσουράνησε στα ευρωπαϊκά γήπεδα της δεκαετίας του ’80 και των αρχών της επόμενης του ’90, σκορπώντας τρόμο στις αντίπαλες άμυνες καθώς παρέμενε ένας ψυχρός εκτελεστής από τους λίγους. Ταχύτατος στη σκέψη και την πράξη και ικανότατος σουτέρ και με τα δύο πόδια, δεν ήταν πολλά αυτά που δεν μπορούσε να κάνει ο φαν Μπάστεν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, σφραγίζοντας μεμιάς τις ομάδες που πέρασε: Άγιαξ, Μίλαν και Εθνική Ολλανδίας έπιναν νερό στο όνομά του και του χάρισαν μοναδικές στιγμές θριάμβων που θα ζήλευαν πολλοί. Ο μεγάλος αγαπημένος της εξέδρας εισέπραξε την άδολη και ειλικρινή λατρεία του ποδοσφαιρόφιλου κόσμου και πήρε τίτλους και δάφνες που θα τον χόρταιναν ως παίκτη, μέχρι να τον προδώσουν τελικά οι χρυσοί αστράγαλοί του και να τον αναγκάσουν να κρεμάσει τα βαριά του παπούτσια σχετικά πρόωρα, στα 29 χρόνια της ζωής του. Αν και ο άδοξος επίλογος της σπουδαίας καριέρας δεν θα ήταν παρά η αρχή μιας άλλης…
Πρώτα χρόνια
Πρώτη ποδοσφαιρική καριέρα
Την επόμενη σεζόν ο 18χρονος Μάρκο θα βρει 9 φορές δίχτυα σε 20 αγώνες, βάζοντας τις βάσεις για τη μετατροπή του σε πρωταγωνιστή του Αίαντα και έναν από τους κορυφαίους κανονιέρηδες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Αν και το σημαντικότερο γεγονός του 1983 θα είναι το ντεμπούτο του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ολλανδίας στις 7 του Σεπτέμβρη, στον αγώνα κατά της Ισλανδίας. Ο φαν Μπάστεν σκοράρει το πρώτο του γκολ για λογαριασμό των Οράνιε δύο εβδομάδες αργότερα, στο ντέρμπι με το Βέλγιο.
Κατά τη διάρκεια της θριαμβευτικής παραμονής του στον Άγιαξ, ο Μάρκο σκόραρε συνολικά 151 γκολ σε 172 ματς και μετατράπηκε στην πιο καλολαδωμένη μηχανή γκολ της Γηραιάς Ηπείρου.
Μέχρι να συμβούν βέβαια όλα αυτά, ο Μάρκο ήταν ήδη ο φόβος και ο τρόμος των αντίπαλων αμυνών της Eredivisie, καθώς πυροβολούσε με κάθε τρόπο και κάθε πόδι, αλλά και με κεφαλιές, πλασέ μέσα από την περιοχή αλλά και ασύλληπτα βολέ έξω από αυτή!
Τα χρόνια της δόξας στη Μίλαν και την Εθνική Ολλανδίας
Αν και τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμα. Έχοντας χάσει το μεγαλύτερο μέρος των αγώνων της κανονικής περιόδου, ο φαν Μπάστεν καθόταν στον πάγκο της Ολλανδίας όταν ξεκίνησε το Euro του 1988 στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας. Στον πρώτο μάλιστα αγώνα των Οράνιε, η ομάδα γνώρισε πικρή ήττα από τους Σοβιετικούς, ήταν ώρα λοιπόν να περιληφθεί ο φαν Μπάστεν στην αρχική ενδεκάδα. Κι έτσι στο ματς κατά της Βρετανίας ο «Κύκνος» έπαιξε ένα από τα καλύτερα ματς της καριέρας του, σκοράροντας τρία τέρματα και στέλνοντας τους Άγγλους πρόωρα στο σπίτι τους!
Κι αυτό θα ήταν απλά το ξεκίνημα σε ένα τουρνουά που μετατράπηκε απρόοπτα σε one-man show! Στον ημιτελικό κόντρα στη διοργανώτρια Δυτική Γερμανία, ο φαν Μπάστεν σκόραρε ένα ασύλληπτο γκολ στο 88ο λεπτό, δίνοντας τη νίκη στους Οράνιε.
Κι αυτό για να συναντήσει στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση, όπου στο 54ο λεπτό ο Μάρκο σκοράρει άλλη μια αριστουργηματική γκολάρα στο 2-0 των Οράνιε, απέναντι μάλιστα στον μεγάλο Ντασάεφ, σημειώνοντας ένα από τα ωραιότερα γκολ της καριέρας του.
Ο φαν Μπάστεν επέστρεψε στις μιλανέζικες υποχρεώσεις του ως ακόμα μεγαλύτερος σταρ και το φθινόπωρο του 1988 απέσπασε τα δυο πιο βαρύτιμα τρόπαιά του, τη Χρυσή Μπάλα και τον τίτλο του Κορυφαίου Ποδοσφαιριστή του Κόσμου από τη FIFA! Όσο για τη σεζόν 1988/1989, με τα 32 γκολ του σε όλες τις διοργανώσεις η Μίλαν πήρε τα πάντα (Πρωταθλητριών, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και Διηπειρωτικό Κύπελλο) και ο χρυσός στράικερ τιμήθηκε με μια ακόμα διάκριση, του Κορυφαίου Ποδοσφαιριστή της Ευρώπης.
Στην επόμενη σεζόν, ο Μάρκο επανέλαβε τον άθλο των 19 γκολ στο ιταλικό πρωτάθλημα κρατώντας τη Μίλαν στην κορυφή τόσο των τοπικών διοργανώσεων όσο και στο ευρωπαϊκό στερέωμα, αν και η εμφάνιση των Οράνιε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα απογοήτευσε τους πάντες, με την Ολλανδία να μην κερδίζει ούτε ματς στο μοιραίο εκείνο Μουντιάλ.
Οι αφόρητοι πόνοι στον αστράγαλο που δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ, τον ανάγκαζαν να περνά πια αρκετά συχνά την πόρτα του χειρουργείου, με τον Φαν Μπάστεν να αγωνίζεται και να σκοράρει για τελευταία φορά σε ματς πρωταθλήματος κόντρα στην Ανκόνα στις 9 Μαΐου 1993, πριν υποβληθεί στην τέταρτη συνολικά επέμβαση κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Αυτή ήταν και η τελευταία ουσιαστικά, με τον Μάρκο να σφίγγει τα δόντια και να δηλώνει «παρών» για τη Μίλαν στον χαμένο τελικό του Champions League του 1993 κόντρα στη Μαρσέιγ. Δεν κατάφερε έκτοτε να επιστρέψει ποτέ στα γήπεδα.
«Το ποδόσφαιρο έχασε τον δικό του Λεονάρντο ντα Βίντσι», είπε ο Αντριάνο Γκαλιάνι για τον Μάρκο Φαν Μπάστεν…
Κατοπινά χρόνια
Κατόπιν εργάστηκε ως σχολιαστής σε αθλητικά κανάλια της Ολλανδίας, αν και τον Φεβρουάριο του 2012 επέστρεψε στα προπονητικά καθήκοντά του, ως κόουτς τώρα της Χέρενφεν, στον πάγκο της οποίας έμεινε ως το 2014.