«Αν θες να γίνεις μεγάλος σεφ, τότε πρέπει να δουλέψεις με μεγάλους σεφ. Κι αυτό ακριβώς έκανα», λέει ο πασίγνωστος τηλεοπτικός μάγειρας για το μυστικό της επιτυχίας του. Αν και ο πολυβραβευμένος σεφ δήλωνε ανέκαθεν ότι θα ήθελε για τελευταίο γεύμα ένα απλό ροστ μπιφ με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί! Ο εριστικός και οξύθυμος σταρ της παγκόσμιας κουζίνας αξίζει σήμερα περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ, καθώς για κάθε επεισόδιο της δημοφιλέστατης σειράς του αμείβεται με περισσότερα από 200.000 ευρώ, συν άλλα 10 εκατ. ευρώ που βγάζει τον χρόνο από την αυτοκρατορία του με τα εστιατόρια και τα βιβλία. Θρύλος πια της υψηλής γαστρονομίας και βραβευμένος με 14 αστέρια Μισελέν(!), ο «Εφιάλτης στην Κουζίνα» μετατράπηκε σε έναν από τους καλύτερους σεφ της γενιάς του, πριν γίνει ευρύτερα γνωστός και τηλεοπτική διασημότητα με τα ανάρπαστα μαγειρικά ριάλιτι που παρουσιάζει. Πλάι στους τσελεμεντέδες και τα περίφημα εστιατόριά του, που τον έκαναν αστέρι του κόσμου της υψηλής γαστρονομίας, ο Ράμσεϊ έγινε παγκόσμιο celebrity στις αρχές του 21ου αιώνα, όταν άρχισε να φωνάζει, να βρίζει και να πετά πιάτα προς κάθε κατεύθυνση στο βρετανικό ριάλιτι «Kitchen Nightmares»! Κι όλα αυτά από έναν παλιό μπαλαδόρο που έφτασε μέχρι και τη Ρέιντζερς, αν και μετά τον τραυματισμό του θα τον κέρδιζε τελικά ο κόσμος της γαστριμαργίας. Ο αθυρόστομος και τελειομανής Ράμσεϊ παραμένει το μαύρο πρόβατο της κοινότητας των σεφ, αν και την ίδια στιγμή είναι το βαρύ πυροβολικό της βρετανικής γαστρονομίας, κάτοχος καθώς είναι 3 αστεριών Μισελέν (με τα τόσα εστιατόριά του να έχουν βραβευτεί με 14 συνολικά). Βέβαια, παρά το γεγονός ότι στο ριάλιτι έσωζε συνεχώς εστιατόρια και μάγειρες από την καταστροφή, δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και στη δική του γαστρονομική αυτοκρατορία, φτάνοντας μέχρι και το χείλος της χρεοκοπίας! Το 2007 απέτυχε να μπει στη λίστα των 50 καλύτερων σεφ της Βρετανίας, εκεί που κάποτε κατείχε τα απόλυτα ηνία, και μετά άρχισαν να κλείνουν σωρηδόν τα εστιατόρια που διατηρούσε στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Με δραστικές περικοπές και πιο «γήινα» και προσιτά πια πιάτα, ο Ράμσεϊ σώθηκε από τον οικονομικό όλεθρο, βγαίνοντας πάντως από την περιπέτεια με το γόητρό του πληγωμένο. Κι όλα αυτά τη στιγμή που άγγιζε το απόγειο της δημοτικότητάς του, με τις προτάσεις για εκπομπές και τα εξώφυλλα να πέφτουν βροχή…
Πρώτα χρόνια
Η γέννηση του αστεριού της κουζίνας
Η περιπέτεια με την τηλεόραση
Είχαν ήδη προηγηθεί κάποιες εμφανίσεις του στο γυαλί, σε μαγειρικά ριάλιτι και άλλες εκπομπές, με τον ίδιο να επιδεικνύει τις πρώτες ριπές της εκρηκτικής του προσωπικότητας. Το 2005, η εκπομπή στην οποία προσπαθούσε ο αντισυμβατικός σεφ να σώσει τα εστιατόρια του κοσμάκη μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ ως «Hell’s Kitchen», κάνοντας πλέον παγκόσμια αίσθηση. Βρετανικό και αμερικανικό κοινό μισούσαν και λάτρευαν παράλληλα τον αθυρόστομο σεφ με το οξύθυμο ταμπεραμέντο, με τα νούμερα τηλεθέασης να τον ενθρονίζουν στην απόλυτη κορυφή της τηλεόρασης!
Πλέον ο μητρικός όμιλος Gordon Ramsay Holdings μετρούσε βραβευμένα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο και άλλες εταιρίες, γινόμενος προοδευτικά πολυεθνική εταιρία με κύκλο εργασιών πολλών εκατομμυρίων ευρώ και νέα εστιατόρια σε Αυστραλία και Νότια Αφρική! Ο ίδιος παραμένει μέλος μιας μικρής ελίτ σεφ με τόσα βραβεία στο ενεργητικό τους και το 2013 περιλήφθηκε στο γαστρονομικό Hall of Fame…
Προσωπική ζωή και πρόσφατες κινήσεις
Ο Ράμσεϊ διαμένει στο νότιο Λονδίνο με τη σύζυγό του, τη δασκάλα Tana (Cayetana Elizabeth Hutcheson), και τα τέσσερα παιδιά τους, την οποία παντρεύτηκε το 1996. Η ευρύτερη οικογένεια μπήκε σε μεγάλες περιπέτειες τα τελευταία χρόνια, καθώς ο πεθερός του Ράμσεϊ, Chris Hutcheson, ήταν ο διαχειριστής του ομίλου του σεφ (Gordon Ramsay Holdings Limited) μέχρι το 2010. Ο Γκόρντον τον έδιωξε κακήν κακώς το 2010 από το τιμόνι της επιχείρησής του κατηγορώντας τον για υπεξαίρεση.