«Αν θες να γίνεις μεγάλος σεφ, τότε πρέπει να δουλέψεις με μεγάλους σεφ. Κι αυτό ακριβώς έκανα», λέει ο πασίγνωστος τηλεοπτικός μάγειρας για το μυστικό της επιτυχίας του. Αν και ο πολυβραβευμένος σεφ δήλωνε ανέκαθεν ότι θα ήθελε για τελευταίο γεύμα ένα απλό ροστ μπιφ με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί! Ο εριστικός και οξύθυμος σταρ της παγκόσμιας κουζίνας αξίζει σήμερα περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ, καθώς για κάθε επεισόδιο της δημοφιλέστατης σειράς του αμείβεται με περισσότερα από 200.000 ευρώ, συν άλλα 10 εκατ. ευρώ που βγάζει τον χρόνο από την αυτοκρατορία του με τα εστιατόρια και τα βιβλία. Θρύλος πια της υψηλής γαστρονομίας και βραβευμένος με 14 αστέρια Μισελέν(!), ο «Εφιάλτης στην Κουζίνα» μετατράπηκε σε έναν από τους καλύτερους σεφ της γενιάς του, πριν γίνει ευρύτερα γνωστός και τηλεοπτική διασημότητα με τα ανάρπαστα μαγειρικά ριάλιτι που παρουσιάζει. Πλάι στους τσελεμεντέδες και τα περίφημα εστιατόριά του, που τον έκαναν αστέρι του κόσμου της υψηλής γαστρονομίας, ο Ράμσεϊ έγινε παγκόσμιο celebrity στις αρχές του 21ου αιώνα, όταν άρχισε να φωνάζει, να βρίζει και να πετά πιάτα προς κάθε κατεύθυνση στο βρετανικό ριάλιτι «Kitchen Nightmares»! Κι όλα αυτά από έναν παλιό μπαλαδόρο που έφτασε μέχρι και τη Ρέιντζερς, αν και μετά τον τραυματισμό του θα τον κέρδιζε τελικά ο κόσμος της γαστριμαργίας. Ο αθυρόστομος και τελειομανής Ράμσεϊ παραμένει το μαύρο πρόβατο της κοινότητας των σεφ, αν και την ίδια στιγμή είναι το βαρύ πυροβολικό της βρετανικής γαστρονομίας, κάτοχος καθώς είναι 3 αστεριών Μισελέν (με τα τόσα εστιατόριά του να έχουν βραβευτεί με 14 συνολικά). Βέβαια, παρά το γεγονός ότι στο ριάλιτι έσωζε συνεχώς εστιατόρια και μάγειρες από την καταστροφή, δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και στη δική του γαστρονομική αυτοκρατορία, φτάνοντας μέχρι και το χείλος της χρεοκοπίας! Το 2007 απέτυχε να μπει στη λίστα των 50 καλύτερων σεφ της Βρετανίας, εκεί που κάποτε κατείχε τα απόλυτα ηνία, και μετά άρχισαν να κλείνουν σωρηδόν τα εστιατόρια που διατηρούσε στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Με δραστικές περικοπές και πιο «γήινα» και προσιτά πια πιάτα, ο Ράμσεϊ σώθηκε από τον οικονομικό όλεθρο, βγαίνοντας πάντως από την περιπέτεια με το γόητρό του πληγωμένο. Κι όλα αυτά τη στιγμή που άγγιζε το απόγειο της δημοτικότητάς του, με τις προτάσεις για εκπομπές και τα εξώφυλλα να πέφτουν βροχή…
Πρώτα χρόνια
Ο Γκόρντον Τζέιμς Ράμσεϊ γεννιέται στις 8 Νοεμβρίου 1966 στη Γλασκόβη της Σκοτίας ως το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά ενός πολυτεχνίτη (από οξυγονοκολλητής μέχρι και καταστηματάρχης) και μιας νοσοκόμας. Σε ηλικία 5 ετών, η οικογένεια μετακομίζει σε πολίχνη της Αγγλίας και ο μικρός Γκόρντον δείχνει από την αρχή την κλίση του στο ποδόσφαιρο. Πλέον ήταν συνεχώς στα γήπεδα, εν μέρει και για να ξεφύγει από τα χέρια του αλκοολικού πατέρα του, ο οποίος συνήθιζε να καταφεύγει στη βία. Αφού πέρασε από ακαδημίες ποδοσφαίρου, τον κλείνει σε ηλικία 15 ετών η Ρέιντζερς της Γλασκόβης, η ομάδα που υποστήριζε από όταν μπορούσε να καταλάβει τον εαυτό του! Η καριέρα του μαστίστηκε ωστόσο από πολλούς τραυματισμούς, αν και έφτασε τελικά στη βασική εντεκάδα της ομάδας του. Στη Ρέιντζερς έπαιξε μέχρι το 1985, όταν νέος και σοβαρός τραυματισμός έδωσε οριστικά τέλος στο όνειρο της ποδοσφαιρικής καριέρας. Η απώλεια του ποδοσφαίρου θα μετατρεπόταν ωστόσο σε νίκη του κόσμου της γαστρονομίας, αν και ο Γκόρντον δεν το γνώριζε ακόμα. Αναγκασμένος να ξεκινήσει από το μηδέν, αποφασίζει στα 19 του να σπουδάσει ξενοδοχειακά, αν και τον είχε ήδη κερδίσει η κουζίνα. Αφού εργάστηκε σε αρκετές κουζίνες ξενοδοχείων ως βοηθός μάγειρα, συνειδητοποίησε ότι μόνο αν μαθήτευε στο πλευρό των καλύτερων θα μπορούσε να γίνει αρκετά καλός…
Η γέννηση του αστεριού της κουζίνας
Τώρα είχε βάλει στο μυαλό του να δουλέψει με τους μεγαλύτερους σεφ της Ευρώπης και τα κατάφερε με το παραπάνω! Θα βρεθεί έτσι να μαθητεύει στην κουζίνα του Marco Pierre White στο Λονδίνο, στο πλευρό του Albert Roux στην Αγγλία, ακόμα και δίπλα στους Guy Savoy και Joel Robuchon στο Παρίσι θα τον φέρει η αναζήτηση της γνώσης από τους καλύτερους! Η χρονιά του ήταν το 1993, όταν ο Ράμσεϊ επιλέγεται ως κύριος σεφ της κουζίνας του πολυαναμενόμενου λονδρέζικου Aubergine. Εκεί θα παραμείνει τρία χρόνια, στέλνοντας το εστιατόριο στην κορυφή της βρετανικής δημιουργικής κουζίνας και αποσπώντας αναρίθμητους επαίνους τόσο για το Aubergine όσο και τον ίδιο: το πρώτο του αστέρι Μισελέν ήρθε έπειτα από μόλις 14 μήνες στο τιμόνι του εστιατορίου! Το 1995 πήρε το «Όσκαρ» της υψηλής γαστρονομίας ως Πρωτοεμφανιζόμενος Σεφ της Χρονιάς στον σπουδαίο διαγωνισμό Catey Awards. Το 1998 αποφάσισε να ανοίξει το δικό του εστιατόριο που θα γινόταν σύντομα παγκόσμιος προορισμός για τους λάτρεις της γαστρονομίας. Το Gordon Ramsay έγινε θεσμός στην παγκόσμια κουζίνα και απέσπασε τελικά τρία αστέρια Μισελέν, με τη δημοτικότητα του σεφ να εκτοξεύεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα για μάγειρα όταν κυκλοφόρησε ο πρώτος τσελεμεντές του, το «Passion for Flavour». Τα επόμενα χρόνια θα μετρούσε επιτυχίες και μόνο επιτυχίες, καθώς η σκληρή δουλειά του και η δημιουργικότητά του στην κουζίνα αναγνωρίστηκαν από όλους, θεσμούς, γευσιγνώστες αλλά και γκουρμέ κοινό. Ο ευέξαπτος και ιδιοσυγκρασιακός μάγειρας άνοιξε αρκετά εστιατόρια σε διάφορες γωνιές της Γης, από την Αγγλία και τις ΗΠΑ μέχρι τον Καναδά, το Ντουμπάι και το Τόκιο, και χάρισε σε όλα τους εξίσου πολλά αστέρια Μισλέν και άλλες διεθνείς διακρίσεις. Ταυτοχρόνως, αύξησε τη συλλογή με τα βιβλία μαγειρικής του, όπως τα «Passion for Seafood» (1999) και «Chef for all Seasons» (2000), βλέποντάς τα να γίνονται μπεστ-σέλερ, όπως και την προσωπική του τροπαιοθήκη φυσικά. Το 2000, για παράδειγμα, απέσπασε ένα δεύτερο «Όσκαρ» μαγειρικής, αυτή τη φορά στην κατηγορία Σεφ της Χρονιάς από τον περίφημο θεσμό Catey Awards. Έξι χρόνια αργότερα, τιμήθηκε από τη βασίλισσα της Αγγλίας με τον βαθμό του Αξιωματούχου του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. ..
Η περιπέτεια με την τηλεόραση
Το πρόγραμμα που θα τον έκανε βέβαια διασημότητα και εκτός γαστριμαργικής κοινότητας, αιχμαλωτίζοντας το κοινό σε κάθε χώρα που προβλήθηκε, δεν ήταν άλλο από τον «Εφιάλτη στην Κουζίνα», το «Ramsay’s Kitchen Nightmares», το 2004!
Είχαν ήδη προηγηθεί κάποιες εμφανίσεις του στο γυαλί, σε μαγειρικά ριάλιτι και άλλες εκπομπές, με τον ίδιο να επιδεικνύει τις πρώτες ριπές της εκρηκτικής του προσωπικότητας. Το 2005, η εκπομπή στην οποία προσπαθούσε ο αντισυμβατικός σεφ να σώσει τα εστιατόρια του κοσμάκη μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ ως «Hell’s Kitchen», κάνοντας πλέον παγκόσμια αίσθηση. Βρετανικό και αμερικανικό κοινό μισούσαν και λάτρευαν παράλληλα τον αθυρόστομο σεφ με το οξύθυμο ταμπεραμέντο, με τα νούμερα τηλεθέασης να τον ενθρονίζουν στην απόλυτη κορυφή της τηλεόρασης!
Πλέον ο μητρικός όμιλος Gordon Ramsay Holdings μετρούσε βραβευμένα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο και άλλες εταιρίες, γινόμενος προοδευτικά πολυεθνική εταιρία με κύκλο εργασιών πολλών εκατομμυρίων ευρώ και νέα εστιατόρια σε Αυστραλία και Νότια Αφρική! Ο ίδιος παραμένει μέλος μιας μικρής ελίτ σεφ με τόσα βραβεία στο ενεργητικό τους και το 2013 περιλήφθηκε στο γαστρονομικό Hall of Fame…
Προσωπική ζωή και πρόσφατες κινήσεις
Αφού ξεπέρασε και την υπόθεση της χρεοκοπίας το 2007, που τον έφερε κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, ο εστιάτορας Γκόρντον Ράμσεϊ αναγκάστηκε να κλείσει αρκετά μαγαζιά και να κάνει δραστικές περικοπές στα έξοδα και το προσωπικό του, αν και επιβίωσε τελικά από την περιπέτεια. Μετά παρουσίασε το επίσης εξαιρετικά επιτυχημένο τηλεοπτικό προϊόν «The F-Word» στη Βρετανία, αλλά και την αμερικανική εκδοχή του «MasterChef» το 2010. Και βέβαια δεν σταμάτησε ποτέ να συντάσσει νέα εγχειρίδια δημιουργικής κουζίνας, με τους τσελεμεντέδες του να μετρούν πια περισσότερα από 20 γαστρονομικά πονήματα. Ταυτοχρόνως, έχει γράψει και μια σειρά από αυτοβιογραφικά βιβλία, όπως τα «Humble Pie» (2006) και «Gordon Ramsay’s Playing with Fire» (2007).
Ο Ράμσεϊ διαμένει στο νότιο Λονδίνο με τη σύζυγό του, τη δασκάλα Tana (Cayetana Elizabeth Hutcheson), και τα τέσσερα παιδιά τους, την οποία παντρεύτηκε το 1996. Η ευρύτερη οικογένεια μπήκε σε μεγάλες περιπέτειες τα τελευταία χρόνια, καθώς ο πεθερός του Ράμσεϊ, Chris Hutcheson, ήταν ο διαχειριστής του ομίλου του σεφ (Gordon Ramsay Holdings Limited) μέχρι το 2010. Ο Γκόρντον τον έδιωξε κακήν κακώς το 2010 από το τιμόνι της επιχείρησής του κατηγορώντας τον για υπεξαίρεση. Τα πεθερικά έκοψαν την καλημέρα στο ζευγάρι και ο Ράμσεϊ αναγκάστηκε να εκδώσει ανοιχτή επιστολή ζητώντας από την πεθερά του να το ξανασκεφτεί για χάρη της οικογένειας. Κι όλα αυτά σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη στιγμή για τον ίδιο, καθώς η παγκόσμια ύφεση μάστιζε την αυτοκρατορία του… Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr