Σε ένα σκληρό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται η πολιτική αντιπαράθεση σε όλα τα μέτωπα-ακρίβεια, παρακολουθήσεις, κράτος δικαίου-με την κυβέρνηση να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για διχαστικό και ατεκμηρίωτο μονόλογο που στόχο έχει τη δημιουργία τοξικής πολιτικής ατμόσφαιρας λόγω της έλλειψης επιχειρημάτων σε μια κομβική στιγμή για τη χώρα και ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την προκήρυξη των εκλογών.
Ο πρωθυπουργός καλεί επίμονα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια σύγκριση αρχών και κυρίως προγραμμάτων των δύο κομμάτων για την επόμενη μέρα, τονίζοντας ότι η ΝΔ απεχθάνεται τον λαϊκισμό και διαθέτει μελετημένες και κοστολογημένες προτάσεις, προκειμένου οι πολίτες να επιλέξουν ποιον θέλουν στο τιμόνι της χώρας και ποιο πολιτικό μοντέλο εμπιστεύονται για την επόμενη τετραετία.
Άλλωστε σταθερά παραμένουν τα γαλάζια διλήμματα: «Κ. Μητσοτάκης ή Αλ. Τσίπρας», «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση». Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου μέχρι τις κάλπες εδράζεται σε δύο άξονες: α) καμία από τις πολιτικές επιθέσεις δεν θα μένει αναπάντητη και β) εστιάζουμε στη θετική ατζέντα, στην προβολή και τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου.
Η εντολή στους υπουργούς
Γι’ αυτό και στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης παρουσιάστηκαν νέα νομοσχέδια και δόθηκε από τον πρωθυπουργό το σήμα στους υπουργούς να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους, καθώς στο νομοθετικό-μεταρρυθμιστικό έργο προκρίνονται τρία σχέδια που αποτελούν και χρονικά ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης: η επιτάχυνση στην διοικητική Δικαιοσύνη, οι αλλαγές στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» και η δημιουργία ανεξάρτητης αρχής υδάτων.
Το γεγονός μάλιστα ότι προς το τέλος της συνεδρίασης στο Μέγαρο Μαξίμου είπε στα κυβερνητικά στελέχη: «Αυτό δεν θα είναι το τελευταίο υπουργικό που κάνουμε» πυροδότησε εκ νέου τη φημολογία για το πόσο μακριά ή όχι είμαστε για την προκήρυξη των εκλογών. Οι επικρατέστερες πάντως ημερομηνίες για την πρώτη κάλπη παραμένουν οι 2 ή 9 Απριλίου, δηλαδή διάλυση της βουλής 1 ή 10 Μαρτίου, με τη δεύτερη κάλπη να στήνεται στα μέσα Μαΐου ( 14 ή 21). Ωστόσο εσχάτως κυκλοφορεί ένα ακόμη σενάριο που τοποθετεί τις εθνικές εκλογές εντός Μαΐου και συνεπώς τη δεύτερη εκλογική διαδικασία μετά τις πανελλαδικές, δηλαδή στα μέσα Ιουνίου.
Οι ημερομηνίες-κλειδιά
Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες θέλουν τον πολιτικό χρόνο που απομένει στην κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές να τον αξιοποιήσουν θετικά συνδυάζοντάς τον με την γαλάζια προεκλογική εκστρατεία που κεντρικό σύνθημα θα έχει το εξής: «το είπαμε, το κάναμε και θα το ξανακάνουμε». Και επειδή στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν μέχρι την ώρα που ο ψηφοφόρος θα φτάσει στο παραβάν να έχει νωπή στο μυαλό του την προσπάθεια της κυβέρνησης για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματός του, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις εξής ημερομηνίες – κλειδιά που με μια δεύτερη ανάγνωση «δείχνουν» και την ημερομηνία των εκλογών. Αυτές είναι: 22-24 Φεβρουαρίου οπότε και θα γίνει η καταβολή των συντάξεων του Μαρτίου και των αναδρομικών αυξήσεων από 1ης Ιανουαρίου του 2023, 28 Φεβρουαρίου, προθεσμία για τις αιτήσεις για το market pass, ενώ πληρώνεται και η δεύτερη δόση του επιδόματος θέρμανσης. 1η Μαρτίου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος , 3 Μαρτίου καταβάλλεται στους δικαιούχους το ποσό ενίσχυσης από το market pass, 10 Μαρτίου «κλειδώνει» η απόφαση για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, 27-31 καταβάλλονται οι συντάξεις Απριλίου, 1η Απριλίου αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, 3 Απριλίου εκδίδονται οι επικουρικές συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και δίνεται εφάπαξ «δώρο Πάσχα» ύψους 250-300 σε αδύναμους οικονομικά πολίτες και χαμηλοσυνταξιούχους.