Εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ την Τρίτη, θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που θα κηρύξει στάση πληρωμών στο Ταμείο κατά την 71χρονη ιστορία του γράφουν οι Financial Times και τονίζουν πως καθώς το ρολόι μετρά αντίστροφα, υπάρχουν δέκα σημεία που πρέπει να συγκρατήσουμε.
Τα 10 σημεία που αναφέρουν οι Financial Times είναι:
1. Η πιο πρόσφατη χαμένη πληρωμή από μέλος του ΔΝΤ για οποιοδήποτε λόγο εκτός τεχνικών προβλημάτων, ήταν η Ζιμπάμπουε το 2001. Και μέχρι το τέλος Μαΐου η Χαράρε ακόμα χρώσταγε112 εκατ. δολάρια σε κεφάλαιο και τόκους προς το ΔΝΤ.
2. Η Ελλάδα θα χάσει άμεσα την πρόσβαση στους πόρους του ΔΝΤ και, αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί γρήγορα, θα μπορούσε να χάσει το δικαίωμα ψήφου της ή ακόμα και να εκδιωχθεί από το Ταμείο.
3. Η προθεσμία πληρωμής είναι η στιγμή που τελειώνουν οι ώρες εργασίας στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ, δηλ. λίγα λεπτά μετά τις 6 μ.μ. ώρα Ουάσιγκτον την Τρίτη (11 μ.μ. στο Λονδίνο, μεσάνυχτα Βρυξελλών και 01.00 π.μ. την Τετάρτη στην Αθήνα).
4. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Κάποιοι αναλυτές έχουν παρερμηνεύσει τον κανονισμό του ΔΝΤ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πιστεύοντας ότι δίνει μέχρι και 30 μέρες μέχρι το Δ.Σ. να πληροφορηθεί για το γεγονός. Στην πραγματικότητα η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ, θα ειδοποιήσει αμέσως Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για τις ρήτρες χρεοκοπίας στις συμφωνίες που υπάρχουν αναφορικά με τα δάνεια της Αθήνας για κάποιους από τους Ευρωπαίους πιστωτές.
5. Ναι, μία χαμένη αποπληρωμή δόσης στο ΔΝΤ θα είναι χρεοκοπία. Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι επειδή το ΔΝΤ χρησιμοποιεί τον όρο «έγιναν ληξιπρόθεσμες» για τις χαμένες πληρωμές των δανείων, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί χρεοκοπία. Ωστόσο αυτό είναι μια καθαρά γλωσσολογική διάκριση.
6. Εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση θα είναι η μεγαλύτερη πληρωμή που δεν έχει γίνει στο ΔΝΤ στην ιστορία του. Η Ελλάδα είναι επίσης ο μεγαλύτερος δανειολήπτης του ΔΝΤ. Χρωστάει στο ΔΝΤ 35 δισ. σε αρχικό κεφάλαιο και μόνο.
7. Το ΔΝΤ δεν επαναδιαπραγματεύεται προγράμματα πληρωμών με τα μέλη του, μια πολιτική που οι αξιωματούχοι του ταμείου τονίζουν διαρκώς. Όταν η Ελλάδα έθιξε το ζήτημα μιας αναδιάταξης των χρεών της στο ΔΝΤ τον Απρίλιο, η προσπάθεια αυτή απορρίφθηκε σθεναρά από την κ. Λαγκάρντ.
8. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν προβλέψεις στο καταστατικό του Ταμείου, τα «Άρθρα Συμφωνίας», που επιτρέπουν σε χωρες μέλη να καθυστερούν πληρωμές. Το Ταμείο, κατόπιν αιτήματος ενός μέλους, μπορεί να αναβάλλει την ημερομηνία αποδέσμευσης μιας επαναγοράς δανειακής υποχρέωσης, αλλά όχι πέρα από μέγιστη περίοδο πέντε ετών.
Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι ο πρώτος όρος για την 5ετία δεν έχει χρησιμοποιηθεί από το 1982, όταν η Γκάνα και η Νικαράγουα πήραν μία περιορισμένη παράταση για να πληρώσουν ό,τι χρωστούσαν. Ο δεύτερος όρος, με βάση τον οποίο 70% των μελών θα έπρεπε να εγκρίνουν το ελληνικό αίτημα, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.
9. Από την άλλη μεριά, το ΔΝΤ έχει ήδη χρησιμοποιήσει παράξενους κανόνες και δεδικασμένα για την Ελλάδα.
10. Αλλά αυτού του είδους οι κινήσεις έχουν ενοχλήσει τα αναπτυσσόμενα μέλη του ΔΝΤ, μερικά από τα οποία ισχυρίζονται ότι έχει δοθεί ειδική μεταχείριση στην Ελλάδα.