Την πεποίθησή του ότι σε περίπτωση που αποχωρήσει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ θα υπάρξει φαινόμενο ντόμινο και με άλλες αποχωρήσεις από τη νομισματική ένωση, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην ισπανική El Mundo ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.
Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι «εμείς δεν θέλουμε η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ. Αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη και επίσης, αν η πόρτα ανοίξει για την έξοδο της Ελλάδας, θα ανοίξει επίσης για να φύγουν και άλλες χώρες, να μην έχετε καμία αμφιβολία επ’ αυτού».
«Οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να “βυθίσουν” τον ΣΥΡΙΖΑ για να παρεμποδίσουν την άνοδο άλλων κομμάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς, όπως το κίνημα PODEMOS στην Ισπανία», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι σε περίπτωση που ο ελληνικός λαός ψηφίσει «Όχι» θα είναι ένα «όχι» ενάντια στη λιτότητα που διαλύει την Ευρώπη και απέρριψε τον ισχυρισμό ότι θα αποτελέσει έκφραση εξόδου από την Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα επαναφέρει τους πιστωτές στο τραπέζι πιο ώριμους».
«Δεν νομίζω ότι επειδή θα κερδίσει το “όχι” πρόκειται να το κάνουν αυτό. Αν το έκαναν, δεν θα ήταν μια κλωτσιά προς την Ελλάδα, αλλά προς τη δημοκρατία και τους εργαζομένους όλης της Ευρώπης. Αν το έκαναν, αν έδιωχναν την Ελλάδα από το ευρώ, θα ήμασταν ενώπιον μιας Ευρώπης εντελώς διαφορετική από εκεί που συνέλαβε την ιδέα της ίδρυσης της Ε.Ε.» πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης, παραδεχόμενος ότι σε περίπτωση που υπερψηφιστεί το «ναι» η κυβέρνηση θα έχει πολιτικό πρόβλημα.
«Θα σεβόμασταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αυτό είναι αυτονόητο, όμως σαφώς θα υποδήλωνε ότι το πολιτικό φάσμα στην Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά και ότι θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.
Ερωτηθείς για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «έχουμε επίγνωση ποια είναι η κατάσταση, δεν αγνοούμε ότι σε αυτό το μεγάλο παιχνίδι που λαμβάνει χώρα είμαστε ο αδύναμος κρίκος, ωστόσο έχουμε εμπιστοσύνη στην αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών και πιστεύουμε ότι τελικά οι ακραίες φωνές που επικρατούν στις διαπραγματεύσεις, θα παύσουν».