Με το μέτωπο των πυρκαγιών να παραμένει ενεργό κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, παρότι οι μεγάλες καταστροφικές φωτιές οριοθετήθηκαν, η πολιτική αντιπαράθεση δεν λέει να κοπάσει. Ο πρωθυπουργός επιλέγει τη θεσμική οδό μέσω της βουλής για να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για επιχειρησιακά ζητήματα, ενώ αναμένεται να κάνει τον απολογισμό του φετινού καλοκαιριού αλλά και να προβεί σε ανακοινώσεις για παρεμβάσεις που απαιτούνται σε επίπεδο πρόληψης, επανασχεδιασμού της πολιτικής προστασίας και αυστηροποίησης των ποινών για τους εμπρηστές. Το βάρος βέβαια πέφτει στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ, καθώς από το βήμα του Βελλιδείου αναμένεται να ανακοινώσει το πακέτο των παροχών αλλά και των μέτρων που σχετίζονται με τη φετινή πύρινη λαίλαπα που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές και κόστισε τη ζωή 20 συνανθρώπων μας στο δάσος της Δαδιάς.
Προτεραιότητα οι αποζημιώσεις
Στην παρούσα φάση έμφαση δίνεται στην άμεση καταγραφή των ζημιών και στην καταβολή των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους. Από σήμερα 28 Αυγούστου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων του Δήμου Αλεξανδρούπολης που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, ενώ σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο «βρισκομαστε σε στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ενώ το σχήμα της πρώτης αρωγής θα ακολουθηθεί και για τις περιπτώσεις των πυρκαγιών που έπληξαν την πατρίδα μας τον Αύγουστο».
Όπως διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης «οι υπηρεσίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη προχωρήσει στην συνολική αποτίμηση των ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασής τους».
Με βάση τα στοιχεία μέχρι την Παρασκευή συνολικά 155 κτίσματα (σπίτια, επαγγελματικοί χώροι, λοιπά κτίρια) σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο έχουν εντοπιστεί με κόκκινη σήμανση. Επισημαίνεται ότι στις περιοχές που οι πυρκαγιές βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, τα αρμόδια κλιμάκια αναμένουν τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να ξεκινήσουν καταγραφές και αυτοψίες.
Υπενθυμίζεται ότι αναφορικά με την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για κτίρια με βαριές βλάβες που τα καθιστούν επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») και σε 5.000 ευρώ για κτίρια με σοβαρές βλάβες που τα καθιστούν προσωρινά επικίνδυνα για χρήση («κίτρινα»). Ως επιχορήγηση για τους πυρόπληκτους, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση ή φορέα με πολύ σοβαρές υλικές ζημιές και σε 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση ή φορέα με σοβαρές υλικές ζημιές. Επισημαίνεται ότι η πρώτη αυτή πληρωμή προς τους δικαιούχους του Ιουλίου πραγματοποιείται ενώ η πλατφόρμα arogi.gov.gr είναι ακόμα ανοιχτή για αιτήσεις, με τη σχετική προθεσμία να λήγει στις 31 Αυγούστου.
Τριπλή παρέμβαση
Σε συσκέψεις που πραγματοποιούνται στις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το αρμόδιο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουν δράσεις αναδάσωσης στις καμένες περιοχές αλλά και να δρομολογηθούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα ενόψει των βροχών του Φθινοπώρου. Παράλληλα, αποφασίστηκε η λήψη μέτρων για την ενίσχυση του τομέα της πρόληψης και φύλαξης των δασών αλλά και την ενεργότερης χρήσης σύγχρονων μέσων (drones) στις δασικές εκτάσεις για να υπάρχει εγκαίρη και αξιόπιστη αποτύπωση της κατάστασης σε ζωντανό χρόνο.
Επίσης, η αύξηση των κονδυλίων με ενεργοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και ενδεχομένως ανακατεύθυνσή τους αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τα «δόντια» της και τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα των πυρκαγιών αναμένεται να επιδεινωθεί. Στην προοπτική αυτή εντάσσεται και η ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης, αν και κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ήδη έχουν αυξηθεί σημαντικά τόσο ο αριθμός των πυροσβεστών όσο και τα χερσαία και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι απαιτείται μεγαλύτερη επένδυση και στον τομέα αυτόν.
Έτσι, σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθει στις αρχές Σεπτεμβρίου στη βουλή θα συμπεριλαμβάνεται η προστασία των δασών αλλά και η αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές (με κλιμακωτή αύξηση προστίμου για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια μέχρι 30.000 ευρώ). Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στον Ποινικό Κώδικα ο εμπρησμός δασών με δόλο πλέον τιμωρείται αποκλειστικά ως κακούργημα.