Η απόλυτη ηρεμία που επικρατεί εδώ και περίπου πέντε μήνες σε πρακτικό επίπεδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν προκλήσεις στο Αιγαίο από τη γείτονα χώρα ούτε στον αέρα, ούτε στη θάλασσα, ανοίγει τον δρόμο για μια συνάντηση εντός των επομένων εβδομάδων μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του Τούρκου ομόλογού του, Χακάν Φιντάν.

Η συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου και επί της ουσίας θα προλειάνει το έδαφος για μια νέα διά ζώσης επαφή μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον μεθεπόμενο μήνα.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κ. Γεραπετρίτης λαμβάνει καθημερινά γνώση όλων των δηλώσεων που γίνονται στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου και αφορούν την Αθήνα. Όπως σημειώνουν συνεργάτες του, στη συνάντηση με τον κ. Φιντάν θα επιδιωχθεί η προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας. Θα πρόκειται για θέματα που δεν υπάρχουν έντονες διαφορές και οι δύο πλευρές έχουν κοινό συμφέρον να συνεργαστούν, όπως είναι για παράδειγμα το μεταναστευτικό.

Παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσει και η συζήτηση μεταξύ των υπουργείων Άμυνας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ώστε να παραταθεί η νηνεμία που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Συν τοις άλλοις τον Νοέμβριο κατά πάσα πιθανότητα θα συγκληθεί και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Θυμίζουμε ότι από τον Οκτώβριο του 2009, ξεκίνησε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της διαδικασίας της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε και ένας νέος μηχανισμός προώθησης και διάρθρωσης της συνεργασίας των δυο χωρών σε τομείς «χαμηλής πολιτικής», το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (High Level Cooperation Council, HLCC).

Ο κ. Γεραπετρίτης και οι συνεργάτες του πάντως εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην Τουρκία όσο γίνονται δηλώσεις σαν αυτή του κ. Ερντογάν προ ημερών που επιστρέφοντας από τα Κατεχόμενα είπε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συζήτησε στο Βίλνιους (όπου διεξήχθη η Σύνοδος του ΝΑΤΟ) το ενδεχόμενο αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την διάψευση της Αθήνας, προκαλώντας παράλληλα προβληματισμό για την στάση που συνεχίζει να κρατάει η Άγκυρα. Πέραν αυτού, προβληματισμός υπήρξε και με την αρχική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μη χορήγηση άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη προκειμένου να λειτουργήσει στην Παναγία Σουμελά ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Ωστόσο μια ημέρα αργότερα η στάση άλλαξε. Όπως ανακοινώθηκε χαρακτηριστικά από το Φανάρι: «Μετά χαράς ανακοινούται ότι κατόπιν νεωτέρας αποφάσεως των τουρκικών αρχών παρεσχέθη άδεια τελέσεως Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) εις την Ι. Μονήν Παναγίας Σουμελά».