Στις πυρκαγιές αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή για την ψήφο του απόδημου ελληνισμού. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «σε αυτήν την αίθουσα διέκρινα μία διάθεση εξεύρεσης ενός κοινού τόπου για τις πυρκαγιές. Κυρία Κωνσταντοπούλου χρησιμοποιήσατε ένα σωστό επιχείρημα κατά πόσο το κράτος μαθαίνει από το παρελθόν, και κάνατε μία αναφορά το Μάτι όπου 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φάμελλος γνωρίζει τα θέματα των δασικών πυρκαγιών εις βάθος. Η κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης αναβαθμίζοντας ουσιαστικά αυτό που ήταν πριν, μία Γενική Γραμματεία. Σήμερα έχουμε ένα αυτοτελές υπουργείο, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στο πεδίο. Για την επιχειρησιακή πραγματικότητα, είναι εύκολη η κριτική εξ αποστάσεως. Όποιος πολιτικός αρχηγός θέλει να βρεθεί στο συντονιστικό κέντρο, μπορεί να βρεθεί για να δει το πώς γίνεται η διαχείριση σε πραγματικές συνθήκες. Να μπορούμε να επικοινωνούμε σε real time με την αστυνομία και το λιμενικό για να εκκενώσει 3.000 ανθρώπους. Να μιλάς με τους δασικούς και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Δεν θα μιλήσω για το 112, αλλά θα αναφέρω μία διάσταση. Οι Βρετανοί οι οποίοι βρέθηκαν στη Ρόδο, αιφνιδιάστηκαν από το 112 γιατί στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Τώρα πειραματίζονται γιατί μπορεί να μην έχουν φωτιές, έχουν όμως πλημμύρες. Το κεκτημένο είναι ότι μπορούμε και κάνουμε εκκενώσεις με την αστυνομία να πηγαίνει πόρτα – πόρτα. Αυξήσαμε επίσης τα εναέρια μέσα που μπορούμε να νοικιάσουμε. Σε κάθε πυρκαγιά ακούμε ότι θα πρέπει να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα. Από τα ελικόπτερα Έρικσον, η χώρα έχει καταφέρει να νοικιάσει 10. Στον κόσμο υπάρχουν λιγότερα από 40 και η Ελλάδα έχει 10. Το ίδιο ισχύει και για τους τράκτορες. Ακούμε συνέχεια πού είναι τα καινούργια Καναντέρ. Μα, σήμερα δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής Καναντέρ. Μόλις ξεκινήσει η παραγωγή, η πρώτη που θα πάρει θα είναι η χώρα μας. Και να θέλαμε να τρέχουμε πιο νωρίς δεν υπάρχουν αεροπλάνα».
Και συνέχισε: «Για τα ζητήματα που αφορούν τους καθαρισμούς γίνεται μία μεγάλη συζήτηση. Η δασοκάλυψη στη χώρα είναι η μεγαλύτερη από το 1960, παρά τις πυρκαγιές. Όμως όσο τα δάση εγκαταλείπονται τόσο περισσότερες δυσκολίες θα υπάρχουν για τον καθαρισμό τους. Είναι μύθος ότι μπορούμε να καθαρίσουμε όλα τα δάση. Στη Δαδιά είχε γίνει καθαρισμός πριν την πυρκαγιά, αλλά αυτό δεν θα δώσει τη λύση. Η έμφαση θα δοθεί στα περιαστικά δάση της Αττικής και σε αυτά που έχουν μία ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία. Θα το κάνουμε το «ταμείο» στο τέλος και οι δήμαρχοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως όλα θα είναι δημόσια, για όσους δεν έκαναν τη δουλειά τους, ενώ πήραν τα λεφτά.
Επίσης με το arogi.gov.gr οι αποζημιώσεις τρέχουν πλέον πολύ γρήγορα. Είναι τραγικό να χάνει κάποιος το σπίτι του, έχετε δίκιο, είναι η πλήρης διάλυση. Όμως γι’ αυτό λέμε πρώτα η ανθρώπινη ζωή, και για τα ζώα. Ήθελα να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος γι’ αυτά που έχουμε κάνει και λέω ο ίδιος ότι δεν είναι αρκετά και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Από τις 100 φωτιές που ανάβουν οι 99 θα σβήσουν, αλλά η μία μπορεί να κάνει τη ζημιά. Γι’ αυτό και αλλάξαμε το σχέδιο των πτητικών μέσων και πλέον πετάνε γεμάτα. Στο Μάτι δεν πέταξε κανέναν εναέριο, τώρα σε όλα τα μέτωπα πετάνε εναέρια. Ο κάθε δήμαρχος θέλει περισσότερα, αλλά πλέον δεν υπάρχει παρέμβαση, δεν μπορεί να πάρει τηλέφωνο ένας δήμαρχος ή ένας βουλευτής και να αλλάξει κάτι. Δεν υπάρχει πολιτική παρέμβαση. Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχει ειπωθεί ποτέ, είναι ότι μπαίνουν οι φωτιές για να βάλουμε ανεμογεννήτριες. Στη Δυτική Αττική η φωτιά σταμάτησε εκεί που είναι οι ανεμογεννήτριες, ήταν εκεί οι ανεμογεννήτριες. Είμαστε περήφανοι που έχουμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά».