«Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και εδώ στη Βουλή και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό, αλλά να εξηγήσουμε και στους απόδημους, τι κινδύνους διαμορφώνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενάντια σε όλα αυτά που η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει». Αυτό ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», στην Ολομέλεια τη Δευτέρα (24/7).
Ο Γιάννης Γιόγκας επεσήμανε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως η κυβέρνηση, με την κατάργηση των κριτηρίων και των προϋποθέσεων στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, διαμορφώνει ένα εκλογικό Σώμα «εν δυνάμει ανυπολόγιστο, απροσδιόριστο», ένα εκλογικό Σώμα «που θα συμπεριλαμβάνει και ψηφοφόρους που δεν έχουν κανέναν απολύτως οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με την Ελλάδα, ψηφοφόρους που μπορεί να μην έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, ψηφοφόρους που διαμορφώνουν κριτήριο, αντίληψη και συνείδηση με βάση τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες άλλων χωρών, άλλων κοινωνιών στις οποίες ζουν και με τις οποίες έχουν συνδέσει τη ζωή τους. Και το πιο σημαντικό, ψηφοφόροι που δεν θα υφίστανται καμία απολύτως συνέπεια από την όποια πολιτική τους επιλογή».
«Θα έπρεπε να υπάρχει συνδετική σχέση δικαιώματος και υποχρέωσης και αυτό δεν είναι μία αντίληψη του ΚΚΕ»
Παράλληλα, ο βουλευτής αποσαφήνισε πως «κανένας δεν αμφισβητεί την αγάπη των αποδήμων για την Ελλάδα. Είναι άλλο, όμως, ένας συναισθηματικός και ψυχικός δεσμός και άλλο ο πραγματικός κοινωνικός και ο οικονομικός δεσμός που θα έπρεπε να υπάρχει για την απόδοση ενός δικαιώματος». Έθεσε ως βασικό στοιχείο να υπάρχει συνδετική σχέση δικαιώματος και υποχρέωσης και αυτό δεν είναι μία αντίληψη του ΚΚΕ, είναι η ίδια η λογική του αστικού δικαίου και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως υπογράμμισε.
Ο κ. Γκιόκας μίλησε για υποκρισία της κυβέρνησης αλλά και των άλλων κομμάτων στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, καθώς η πολιτική τους ήταν αυτή που τους έδιωξε από τη χώρα. Όπως τόνισε, με βάση το καθεστώς της ιθαγένειας, που βασίζεται στο δίκαιο του αίματος, ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να διευρυνθεί και από τις 800.000 που είναι σήμερα μπορεί να φτάσει τα δύο και τρία εκατομμύρια.
«Η καθαρή θέση του ΚΚΕ είναι μια συνεπής θέση αρχών και δεν πρέπει να συγχέεται με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά να ψηφίζουν αυτοί, τα τρία εκατομμύρια, να εκλέγουν κάποιους απόδημους, απλά το αποτέλεσμα αυτής της ψήφου να μη συμπεριλαμβάνεται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Και μάλιστα με τη δικαιολογία πως η ομογένεια δεν πρέπει να εντάσσεται στις εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις», επεσήμανε ο αγορητής του ΚΚΕ και κατέληξε: «Εμείς λέμε πως θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένα κριτήρια όπως υπάρχουν σε πάρα πολλές χώρες, και μάλιστα πιο αυστηρά από αυτόν τον νόμο του 2019».