Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στη Βουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. «Η σημερινή επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας μας βρίσκει να παλεύουμε με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Παρά την πρωτοφανή επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, αποδεικνύεται ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, ξεκινώντας την ομιλία του με αναφορά στα πύρινα μέτωπα ανά τη χώρα.
«Το φετινό καλοκαίρι μας βρίσκει με απανωτούς καύσωνες, ισχυρούς ανέμους, στη Ρόδο έχουμε επίμονους ανέμους που ξεπερνούν τα 6 μποφόρ εδώ και μέρες. Στη Ρόδο μετά τη 2η μέρα που η φωτιά είχε δείξει κάποια σημάδια ύφεσης, η φωτιά έκανε νέα μέτωπα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφαλή σημεία. Ευγνωμονούμε πυροσβεστική, πολιτική προστασία, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, εθελοντές για την αυταπάρνησή τους», συνέχισε.
«Για τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να είμαστε σε μόνιμη επιφυλακή. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν. Η Ρόδος αντιμετώπισε πρόβλημα στο 10% των κλινών της. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης, όταν κάνουμε και τον συνολικό μας απολογισμό», συνέχισε.
«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, θα εκδηλώνεται παντού στη Μεσόγειο με μεγαλύτερες καταστροφές, η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται στην όποια πρόοδο έχουμε πετύχει, αλλά να προσαρμοζόμαστε γρήγορα στις νέες συνθήκες. Η αλλαγή στο κλίμα απαιτεί και αλλαγή κουλτούρας σε όλους. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι από αυτή τη δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. Αντίθετα, ήταν παρών.
Να αναλογιστούμε πού θα βρισκόμασταν αν δεν είχαν γίνει αλλαγές. Τάχα αρκούμαστε στις εκκενώσεις. Είναι πολύτιμο το 112, έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, πρώτο μέλημά μας πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό μάθαμε από την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι».
Σημειώνεται πως η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια ξεκίνησε το πρωί με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων και σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Προέδρων ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που θα θελήσουν να λάβουν το λόγο η ολοκλήρωση και η ψήφιση του νομοσχεδίου να ολοκληρωθεί αύριο.
Για την ψήφιση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την συνταγματική διάταξη (Σ.51παρ.4) , απαιτούνται τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους στην Ολομέλεια.