Ως ένα μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την απλοποίηση της δυνατότητας των αποδήμων να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους χωρίς να απαιτούνται πλέον οι δύο σημαντικοί περιορισμοί που υπήρχαν στις εθνικές κάλπες της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου. Μέχρι σήμερα οι ομογενείς μας μπορούσαν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους μονάχα εάν είχαν ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και εάν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση είτε το τρέχον, είτε το προηγούμενο έτος.

Τώρα όλα αυτά παύουν να υφίστανται βάσει των προβλέψεων του νέου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» που θα ξεκινήσει να συζητείται από σήμερα στις 10:00 το πρωί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει ο κ. Μητσοτάκης στο εν λόγω νομοσχέδιο είναι και το γεγονός ότι αναμένεται να πάρει τον λόγο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προκειμένου να αναπτύξει τις τομές που επέρχονται. Παράλληλα όμως αναμένεται να εμφανιστεί και συναινετικός έναντι των υπολοίπων κομμάτων για πολιτικούς και πρακτικούς λόγους. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης θα επιχειρήσει μέσω των συγκεκριμένων διατάξεων να προβεί σε ανοίγματα και προς τους άλλους πολιτικούς χώρους, θέλοντας να στείλει το μήνυμα πως είναι επικεφαλής ενός κόμματος που δεν περιορίζεται μονάχα στο δικό του ακροατήριο αλλά μεριμνά για το καλό γενικότερα των Ελλήνων (εν προκειμένω όσων ζουν στο εξωτερικό) και πως τέτοιου είδους διατάξεις είναι προς το συμφέρον όλων, είτε πρόσκεινται στη Δεξιά, είτε στην Αριστερά, είτε στο Κέντρο.

Παράλληλα στο πρακτικό κομμάτι, για να επιψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο απαιτεί την συγκατάθεση τουλάχιστον 200 βουλευτών και όχι 151. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να το επιψηφίσουν και μέλη των άλλων Κοινοβουλευτικών Ομάδων και όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ψήφοι αυτές όπως όλα δείχνουν, έχουν βρεθεί. Κι αυτό γιατί υπάρχει θετική στάση πέραν της Ν.Δ. και από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την πλευρά του επέλεξε να καταθέσει δική του τροπολογία που υπογράφεται από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Βάσει της αιτιολογικής έκθεσης της τροπολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «με την παρούσα ρύθμιση, σε εφαρμογή της πρόσφατης αναθεώρησης του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος, προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων ,ούτως ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού, να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν οι ίδιοι

Η προτεινόμενη διάταξη έχει ως εξής: «Το άρθρο 1 αντικαθίσταται ως εξής:

  1. Τέσσερις (4) έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής περιφέρειες που συστήνονται με το νόμο αυτό:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών.

Η ψηφοφορία διεξάγεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο, σε κάθε μία από τις περιφέρειες αυτές.

Σε αυτή έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι Έλληνες πολίτες, που έχουν τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγουν και να εκλέγονται , χωρίς άλλους περιορισμούς ή προϋποθέσεις εκτός από την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

  1. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ορίζονται τα ακριβή όρια των περιφερειών της παραγράφου 1, ρυθμίζονται οι όροι της διεξαγωγής της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.
  2. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».

Πατώντας σε αυτή την τροπολογία ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος θα επιχειρήσει να αντιπαρατεθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής.

Θυμίζουμε ότι με τις νέες προωθούμενες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών:

Α. Τροποποιούνται οι διατάξεις του ν.4648/2019 αναφορικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας κατά την ημέρα διενέργειας εκλογών.

Συγκεκριμένα:

  • Απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των εν λόγω εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού που τηρούνται στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την κατάργηση των υφιστάμενων κριτηρίων και δικαιολογητικών, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του ιδίου Υπουργείου αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής αυτών στους ανωτέρω εκλογικούς καταλόγους.
  • Καταργείται, επίσης, η Ειδική Διακομματική Επιτροπή για την εξέταση ενστάσεων κατά απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 1).

Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλούνται δημοσιονομικές επιπτώσεις επί του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Εισηγητές του νομοσχεδίου από πλευράς Νέας Δημοκρατίας θα είναι ο Παναγιώτης (Τάκης) Θεοδωρικάκος και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίαση της 19ης Ιουλίου 2023 τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε μία έως δύο συνεδριάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής.