Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει και με τροπολογία μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που αντιμετωπίζει και όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους από μια ανεξέλεγκτη διεύρυνση του εκλογικού σώματος, τόνισε ο εισηγητής της μειοψηφίας Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» στην Ολομέλεια.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης διεύρυνσης του εκλογικού σώματος «εμείς καταθέσαμε μια τροπολογία που διαιρεί την υφήλιο σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες με ενιαίο ψηφοδέλτιο και ο πολίτης με μια βεβαίωση της προξενικής αρχής ότι είναι κάτοικος της περιφέρειας αυτής, θα εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και θα ψηφίζει τους εκπροσώπους του».

Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό «έχει ένα εμβληματικό αλλά και πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο» και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ προσερχόμαστε «με πλήρη συνείδηση του τι διακυβεύεται, ποιο είναι το περιεχόμενο και κυρίως τις δυνατότητες που ανοίγονται στην ελληνική κοινωνία και για τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού».

Ο εισηγητής της μειοψηφίας, επισήμανε ότι στις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στο Νόμο στον πυρήνα τους είχαν «την ουσιαστική σχέση του πολίτη με την χώρα, τις λειτουργικές σχέσεις του ψηφοφόρου με την πατρίδα». Η σημερινή τροποποίηση, είπε ότι «έρχεται με κατεπείγουσες διαδικασίες αγνοώντας στην πραγματικότητα την συνταγματική πρόβλεψη για την αναζήτηση των ευρειών συγκλίσεων που απαιτούνται για ένα τέτοιο μείζον θέμα». Τόνισε πως «όλοι μας θέλουμε οι κάτοικοι του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές. Είναι το δικαίωμα του πολίτη να εκφράζεται. Μια δίοδος διατήρησης της εθνικής συνείδησης, οξυγόνωσης και τόνωσης των δεσμών με την Ελλάδα για τους Έλληνες του εξωτερικού».

Ο κ. Ξανθόπουλος, ανέφερε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι μόνο η ψήφος, είναι σχολεία, είναι οι ελληνικές κοινότητες» γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει μια πολύ ουσιαστική συζήτηση. Παρατήρησε ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι «δεν μιλάμε για εκχώρηση ψήφου σε κάποιους που δεν έχουν το δικαίωμα αυτό αλλά για να μην χρειάζονται να πάρουν το αεροπλάνο για να έρθουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν» είπε ότι αυτό «είναι η μισή αλήθεια καθώς το άλλο μισό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι με το ελληνικό δίκαιο της ελληνικής ιθαγένειας υπάρχει σε βάθος χρόνου ένας κίνδυνος να διευρυνθεί το εκλογικό σώμα με ανθρώπους που δεν έχουν καμία οργανική, ουσιαστική και λειτουργική σχέση με την πατρίδα αλλά μια καταγωγή αίματος που τους νομιμοποιεί να ψηφίσουν».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης διεύρυνσης του εκλογικού σώματος «εμείς καταθέσαμε μια τροπολογία που διαιρεί την υφήλιο σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες με ενιαίο ψηφοδέλτιο και ο πολίτης με μια βεβαίωση της προξενικής αρχής ότι είναι κάτοικος της περιφέρειας αυτής, θα εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και θα ψηφίζει τους εκπροσώπους του. Έτσι ο κάτοικος που διαμένει π.χ. στην Αμερική θα ψηφίζει απευθείας τον εκπρόσωπό του, όπως ισχύει σήμερα σε πολλές χώρες. Η πρόταση αυτή αντιμετωπίζει και το θέμα της εκλογής και της αντιπροσώπευσης και δεν επιτρέπει σε βάθος χρόνου αλλαγές σε αυτό το επίπεδο της ανεξέλεγκτης διεύρυνσης». Έτσι οι Έλληνες εξωτερικού «δεν θα εμπλέκονται στις εσωτερικές έντονες αντιπαραθέσεις» και αυτή είναι η διαφορά μας με την πρόταση της κυβέρνησης.

Ο κ. Ξανθόπουλος, επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ενώ με το νομοσχέδιο αυτό δείχνει μια σπουδή για τους Έλληνες του εξωτερικού από την άλλη «δεν έχει καμία πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για τους Έλληνες του εσωτερικού που διαμένουν την ημέρα των εκλογών σε άλλη περιφέρεια» για αυτό όπως είπε καταθέτουμε και μια άλλη τροπολογία όπου προβλέπει ότι «οι Έλληνες πολίτες που είναι στο εσωτερικό και για λόγους εργασίας ή άλλους λόγους και κωλύονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους».

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε πως από την στιγμή που θέλουμε οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν χωρίς περιορισμούς θα πρέπει όλοι να το προσπαθήσουμε από κοινού «εμείς κάναμε τα βήματα που μας αναλογούν, ας το κάνει και η κυβέρνηση».

Ο κ. Ξανθόπουλος, παράλληλα, αναφερόμενος στις καταστροφές από τις πυρκαγιές, ανέφερε ότι «σήμερα οι σκέψεις όλων μας είναι στους πληγέντες, τα στελέχη της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στο πεδίο, στους εθελοντές και στους κατοίκους. Δοκιμάζεται η κοινωνία μας από αυτές τις πυρκαγιές και ουσιαστικά βάλλεται η κοινωνική συνοχή».

Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε ότι «θα συζητήσουμε για τις ευθύνες, τις πλημμέλειες για το τι δεν πήγε καλά, αλλά μετά, τώρα είναι η ώρα της μάχης» και σχολίασε πως «η πολύ διαφημισμένη προετοιμασία και ετοιμότητα πήγε άπατη. Και αυτό είναι ένα σημείο που θα πρέπει να μας προβληματίσει. Χρειάζονται πολύ γενναίες τομές, μεγάλες συγκλίσεις και σχεδιασμοί προοπτικής γιατί η κλιματική κρίση είναι παρούσα και οι διαρκείς και εκτεταμένες πυρκαγιές δεν αποτελούν αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης και ούτε και βάθρο για να αναδεικνύουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής μας. Αντίθετα αποτελεί ευκαιρία για περίσκεψη και για πολύ σοβαρή συζήτηση, γιατί αυτή την πατρίδα την παραλάβαμε από τους γονείς μας και θα την παραδώσουμε στα παιδιά μας, ελπίζω καλύτερη από ότι την παραλάβαμε».