Τα ονόματα των νέων γενικών γραμματέων αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα εντός της ημέρας ή το πολύ έως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να συμπληρωθεί το κυβερνητικό παζλ των θέσεων – κλειδιά του κρατικού μηχανισμού μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. Θυμίζουμε ότι αρχικά τα ονόματα προγραμματιζόταν να ανακοινωθούν τη Δευτέρα, αλλά η διαδικασία αναβλήθηκε λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών σε Αττική, Κορινθία και Βοιωτία.
Τα περισσότερα από τα στελέχη που θα αναλάβουν τα πόστα σε κάθε υπουργείο έχουν «βαριά» βιογραφικά και οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν θητεύσει στον ιδιωτικό τομέα ενώ δεν θα αξιοποιηθούν πολιτευτές, όπως συνέβαινε παλαιότερα που ο εκάστοτε πρωθυπουργός ήθελε να «βολέψει» μια σειρά από υποψήφιους βουλευτές που δεν κατάφεραν να εκλεγούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Υγείας θα αναλάβουν θέσεις γενικών γραμματέων ο Διοικητής της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, αντιστράτηγος ε.α. Παναγιώτης Στάθης, ο Διοικητής της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός, και η Διοικήτρια του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Όλγα Μπαλαούρα.
Στο υπουργείο Ενέργειας η μέχρι πρότινος γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό και για τη θέση που κατείχε ακούγεται το όνομα του Τέλη Αϊβαλιώτη. Ενδιαφέρον έχει να δούμε τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις τη νεοσύστατη γενική γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής καθώς και τη γραμματεία Ισότητας στο νέο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Μεταξύ των προσώπων που έχουν συζητηθεί είναι, κατά πληροφορίες, η πολιτική επιστήμονας Μαίη Ζαννή, η οποία έχει υπάρξει και ειδικός σύμβουλος στη γενική γραμματεία του Πρωθυπουργού.
Αυτός πάντως που αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ, είναι ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων στο υπουργείο Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής. Βρέθηκε στο συγκεκριμένο πόστο τον Ιούλιο του 2011 επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου και έκτοτε κανείς δεν τον έχει «κουνήσει» από τη θέση του. Θυμίζουμε ότι πέρασαν μετά τον Παπανδρέου οι κυβερνήσεις Παπαδήµου, Πικραµµένου, Σαµαρά, δύο κυβερνήσεις Τσίπρα, Θάνου, Μητσοτάκη, Σαρµά και ξανά Μητσοτάκη. Ο κ. Καλαντζής όμως παραμένει αμετακίνητος καθώς θεωρείται αποτελεσματικός και έχει αγαστή συνεργασία με τις πάσης φύσεως θρησκευτικές κοινότητες της χώρας μας.