Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε έκτακτη ομιλία στο Ζάππειο και ανακοίνωσε ότι παραιτείται από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είδηση που ξάφνιασε πολλούς, αλλά κυρίως τα στελέχη του, τα οποία τον ευχαρίστησαν δημόσια για όσα προσέφερε στην παράταξη.

Αρκετοί εξύμνησαν το γεγονός ότι έκανε μεγάλη πολιτική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκονταν στο 3%, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία κατέληξε στο γεγονός ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην ανασυγκρότηση της παράταξης.

Αρχικά, ο Γιάννης Δραγασάκης με ανάρτηση στο Facebook ανέφερε τα εξής:

«Ο #ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε πριν από σχεδόν 20 χρόνια ως ένα συλλογικό εγχείρημα ανανέωσης & ελπίδας. Και για την Αριστερά & για τη χώρα. Ο Αλέξης #Τσίπρας ταυτίστηκε όσο κανείς μαζί του.

Στάθηκε όρθιος απέναντι στις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης στην Ελλάδα & το εξωτερικό.

Έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός της Αριστεράς στους πιο δύσκολους καιρούς της πρόσφατης ιστορίας της χώρας. Και κατόρθωσε από τη χρεοκοπία να την οδηγήσει το 2018 έξω από τα μνημόνια, επαναφέροντάς τη σε ομαλές συνθήκες.

Ό,τι θετικό πετύχαμε & στην αντιπολίτευση & στην κυβέρνηση έχει τη δική του σφραγίδα.
Σήμερα το αίτημα της ανανέωσης & της ελπίδας παραμένει επίκαιρο. Αποκτά νέο ευρύτερο περιεχόμενο. Πολλοί, εύλογα, αναρωτιούνται “και τώρα τι”. Η Αριστερά δεν μπορεί να κάνει “πίσω”. Η μόνη απάντηση μπορεί να είναι, η ανασυγκρότηση & ενίσχυση του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ ώστε να γίνει & πάλι η προοδευτική πλειοψηφική έκφραση της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη αγώνων & διακυβέρνησης δεν έκλεισε τον κύκλο του αλλά βρίσκεται μπροστά σε νέες πραγματικότητες & προκλήσεις. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που ζητούν απάντηση. Αδυναμίες & λάθη που πρέπει να διορθωθούν. Αυτό απαιτεί συνθετικές όσο & σαφείς απαντήσεις. Ανοιχτό & πειθαρχημένο διάλογο. Ενότητα & συντεταγμένη πορεία. Και σε αυτήν την πορεία είναι αναγκαία η συμβολή όλων των μελών & των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ. Και πριν από όλους του Αλέξη Τσίπρα, που με αίσθηση ευθύνης ανέλαβε σήμερα αυτή τη δέσμευση».

Ο #ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε πριν από σχεδόν 20 χρόνια ως ένα συλλογικό εγχείρημα ανανέωσης & ελπίδας. Και για την Αριστερά &…

Posted by Γιάννης Δραγασάκης – Yannis Dragasakis on Thursday, June 29, 2023

Επίσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε: «Σήμερα κλείνει ένας σπουδαίος κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας κύκλος που μας έχει χαρίσει πολλούς λόγους να αισθανόμαστε περήφανοι και περήφανες. Όλους αυτούς τους λόγους περηφάνειας τους πιστώνεται προσωπικά και ο Αλέξης Τσίπρας. Η πολιτική του συγκρότηση, η αγωνιστικότητα και η εντιμότητά του αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο κόμμα μας. Το σημερινό μήνυμα είναι ένα και δυνατό: όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι, για την ανασυγκρότηση».

Σήμερα κλείνει ένας σπουδαίος κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας κύκλος που μας έχει χαρίσει πολλούς λόγους να αισθανόμαστε…

Posted by Ευκλείδης Τσακαλώτος on Thursday, June 29, 2023

Ο Παύλος Πολάκης με τη σειρά του, τόνισε πως η παραίτηση είναι: «Γενναία απόφαση από έναν γενναίο άνθρωπο! Τις μάχες που έρχονται θα τις δώσουμε με ψυχραιμία, συντροφικότητα και αποφασιστικότητα».

Γενναία απόφαση από έναν γενναίο άνθρωπο! Τις μάχες που έρχονται θα τις δώσουμε με ψυχραιμία, συντροφικότητα και αποφασιστικότητα.

Posted by Παυλος Πολακης on Thursday, June 29, 2023

«Δείχνει το μέγεθος του ανδρός»

Η Ρένα Δούρου μίλησε στην εκπομπή «Live News» και είπε ότι «είναι μια απόφαση που δείχνει το μέγεθος του ανδρός».

«Είναι μια πολιτικά γενναία απόφαση που είχε προδιαγραφεί από τις δηλώσεις της Κυριακής. Αν κάποιος ήταν ψύχραιμος και ήθελε να τον ακούσει. Είναι μια απόφαση που δείχνει το μέγεθος του ανδρός», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τόνισε: «Σε έναν τόνο λίγο πιο προσωπικό, γιατί μας δένουν αγώνες από τη νεολαία του Συνασπισμού, είναι κάτι που είναι Αλέξης Τσίπρας. Παραιτήθηκε ανοίγοντας το δρόμο για τις εξελίξεις. Εγώ δεν μπορώ να κάνω διαχωρισμό του προσωπικού με το πολιτικό. Κανείς δεν θέλει να τρέξει για να μπει στη θέση του Αλέξη Τσίπρα, μιλώ εξ ονόματος όλων. Δεν θα βρείτε έναν άνθρωπο της Κουμουνδούρου να μην ξέρει τους άξονες δράσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος και κάποια, όχι γιατί κρύβεται, αλλά γι’ αυτό το πράγμα πρέπει να γίνουν συντονισμένα και συγκροτημένα».

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ – Μαζεύω υπογραφές για να μείνει»

Ο Κώστας Αρβανίτης έκανε μια μακροσκελής ανάρτηση στο Facebook και έγραψε τα εξής:

«Ένα μεγάλο Ευχαριστώ.

Και μια Υπόσχεση.

Στον Σύντροφο Αλέξη.

Στον ηγέτη της Σύγχρονης Ριζοσπαστικής Κυβερνώσας Αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Μεγάλη παρακαταθήκη μας όσα έκανες για την Αριστερά και τη χώρα.

Θα συνεχίσουμε στους δρόμους που χάραξες.

Θα επιμείνουμε παλεύοντας να είμαστε χρήσιμοι.

Και στο τέλος, πάλι θα νικήσουμε, μαζί.

Γιατί θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Όπως εσύ μας έμαθες να νικάμε.

Όπως ορίζει η ιστορική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Με πολλή συγκίνηση και πίστη».

Ένα μεγάλο Ευχαριστώ.Και μια Υπόσχεση.Στον Σύντροφο Αλέξη.Στον ηγέτη της Σύγχρονης Ριζοσπαστικής Κυβερνώσας…

Posted by Kostas Arvanitis on Thursday, June 29, 2023

Η Έλενα Ακρίτα έγραψε για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Έντιμος όσο κανείς. Οραματικός σε όλη την πορεία του. Γενναίος μέχρι την τελευταία στιγμή. Στο πλευρό του ό,τι κι αν αποφασίσει. Ξεκάθαρα πράγματα».

Έντιμος όσο κανείς.Οραματικός σε όλη την πορεία του. Γενναίος μέχρι την τελευταία στιγμή. Στο πλευρό του ό,τι κι αν αποφασίσει.Ξεκάθαρα πράγματα.

Posted by Elena Akrita on Thursday, June 29, 2023

Επίσης, ο Χρήστος Γιαννούλης μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» είπε ότι «η προσωπική συγκίνηση όλων όσοι υπηρετήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα είναι δεδομένη. Είναι μία ιστορική στιγμή. Θεωρώ σημαντικό ότι μέχρι την ανάδειξη της νέας ηγεσίας θα παραμείνει εγγυητής της ενότητας του κόμματος, αναλαμβάνοντας την πολιτική και ηθική αυτή υποχρέωση. Όποιος ισχυριστεί ότι δεν υπήρχε και η προσωπική σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά το 2007, δεν διαβάζει καλά την ιστορία».

"Το ταξίδι άφησε αποτύπωμα στην ιστορία" «Η προσωπική συγκίνηση όλων όσοι υπηρετήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα είναι δεδομένη. Είναι μία ιστορική στιγμή. Θεωρώ σημαντικό ότι μέχρι την ανάδειξη της νέας ηγεσίας θα παραμείνει εγγυητής της ενότητας του κόμματος, αναλαμβάνοντας την πολιτική και ηθική αυτή υποχρέωση. Όποιος ισχυριστεί ότι δεν υπήρχε και η προσωπική σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά το 2007, δεν διαβάζει καλά την ιστορία»

Posted by Χρήστος Γιαννούλης on Thursday, June 29, 2023

Ο Ευάγγελος Αντώναρος που πολιτεύτηκε πρόσφατα με το ΣΥΡΙΖΑ, σε ανάρτηση στο Twitter ανέφερε ότι η παραίτηση Τσίπρα «δεν είναι το τελευταίο του βήμα την πολιτική», σημειώνοντας τα εξής:

«Κανείς δεν μένει σε μια θέση που δεν θέλει. Φρονώ ότι η παραίτηση Τσίπρα δεν είναι το τελευταίο βήμα του στην πολιτική. Αλλά η συνεχής αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει, κατά την γνώμη μου, ότι δεν θέλει να ιδρύσει κάτι άλλο. Όχι τώρα πάντως. Ενδιαφέρον ότι παραμένει βουλευτής — ή όχι;».

Αντιθέτως, ο Απόστολος Γκλέτσος ανακοίνωσε με δύο διαδοχικές αναρτήσεις, ότι σκοπεύει να μαζέψει υπογραφές για να παραμείνει ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αναλαμβάνω πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών για να πείσουμε τον πρόεδρο, Αλέξη Τσίπρα να είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος αναλογιζόμενος το καλό και το μέλλον του τόπου» έγραψε χαρακτηριστικά.

….αναλαμβάνω πρωτοβουλία , συγκέντρωσης υπογραφών , για να πείσουμε , τον πρόεδρο , Αλέξη Τσιπρα , να ναι …

Posted by Απόστολος Γκλέτσος on Thursday, June 29, 2023

Λίγο αργότερα σημείωσε: «…όσοι μπορείτε αναλάβετε πρωτοβουλίες , να αλλάξει γνώμη και να είναι , ξανά υποψήφιος , με τον Αλέξη , αλλιώς μαύρο φίδι..».

…όσοι μπορείτε αναλάβετε πρωτοβουλίες , να αλλάξει γνώμη και να είναι , ξανά υποψήφιος , με τον Αλέξη , αλλιώς μαύρο φίδι……

Posted by Απόστολος Γκλέτσος on Thursday, June 29, 2023