Δύο διαφορετικές αντιδράσεις απέναντι σε παρεκκλίνουσες συμπεριφορές καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα στα δυο μεγάλα κόμματα. Αυτό σχολίαζαν πηγές της οδού Πειραιώς μετά την υπόθεση του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, Σπύρου Πνευματικού, ο οποίος τέθηκε εκτός εκλογικού αγώνα με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. αλλά και την περίπτωση του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, ο οποίος είπε αναφερόμενος στη Ροδόπη: «Η μουσουλμανική μειονότητα έχει τρεις εκδοχές. Τουρκογενείς που δηλώνουν Τούρκοι οι άνθρωποι, Πομάκοι και Τσιγγάνοι».

Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Τσίπρας όχι μόνο κάλυψε το στέλεχός του, αλλά σφυρίζει αδιάφορα εδώ και πολλές ημέρες παρά τις αποκαλύψεις ότι υπήρξε παρέμβαση του τουρκικού προξενείου για την εκλογή υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του καταξιωμένου γιατρού ήταν αποφασισμένος να μη μείνει καμία σκιά αλλά και να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση μέσα στο κόμμα του ότι οι παραφωνίες ειδικά λίγες ημέρες πριν τις εκλογές δε γίνονται ανεκτές.

Για το λόγο αυτό σε κάθε ομιλία του στην Βόρεια Εύβοια αλλά και στη Φθιώτιδα ο λόγος του ήταν ξεκάθαρος. «Για εμάς η δημόσια υγεία -θέλω να το ακούσετε και εδώ στην Ιστιαία- είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Έχω κουραστεί πραγματικά να απαντώ σε fake news της αντιπολίτευσης που ισχυρίζονται ότι δήθεν “εμείς θέλουμε”, λέει, “να ιδιωτικοποιήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας”» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κυνισμός δεν έχει θέση σε μια λαϊκή παράταξη όπως η ΝΔ, διαμηνύουν κορυφαία στελέχη του κόμματος μετά τα περί «διαλογής» καρκινοπαθών στο όνομα του κόστους που εκστόμισε ο κ. Πνευματικός. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ εξέφρασε προσωπικές και μόνο απόψεις και όλα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση περί κρυφής ατζέντας στην υγεία είναι όλα ψέματα.

Άλλωστε το πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία και ειδικά για την αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι γνωστό από τις προηγούμενες εκλογές. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές προσωπικό του στοίχημα και ως έναν από τους βασικούς στόχους του την δωρεάν και ποιοτική δημόσια υγεία για όλους.

«Ο κ. Τσίπρας συμπεριφέρεται πάντα με τον ίδιο τρόπο»

«Ο κ. Τσίπρας συμπεριφέρεται πάντα με τον ίδιο τρόπο απέναντι στα φάλτσα των στελεχών του πολύ απλά γιατί έχει τις ίδιες απόψεις μ’ εκείνους. Το ίδιο έκανε με τον Παύλο Πολάκη τον οποίο ποτέ δεν ήθελε να θέσει εκτός κόμματος. Στη δε υπόθεση Κατρούγκαλου ακριβώς επειδή πήρε μεγάλες διστάσεις αναγκάστηκε να τον αποπέμψει αλλά με μεγάλη καθυστέρηση. Όσο για το Νίκο Φίλη, ακόμα περιμένουμε την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το τι πιστεύει για την κατάσταση στην Θράκη με την μουσουλμανική μειονότητα», δήλωνε στο newsbeast.gr ανώτατο κομματικό στέλεχος.

Αντίθετα η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν κρυστάλλινη καθώς από την Αιδηψό όπου έγινε και γνωστή η αποπομπή του κ. Πνευματικού διαμήνυσε: «Ένα πράγμα δεν πρόκειται, να διαπραγματευτώ: Την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα δύσκολο θέμα, όπως ο καρκίνος».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ από την Εύβοια όπου ήταν και η εκλογική περιφέρεια του κ. Πνευματικού είπε: «Επικοινώνησα με τον Σπύρο Πνευματικό και ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη και σε περίπτωση που εκλεγεί να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο, στην επόμενη επιλαχούσα. Ήταν, πιστεύω, μια σωστή απόφαση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που τα ψηφοδέλτια εγκρίθηκαν από τον ‘Αρειο Πάγο, δεν ήταν δυνατή η απόσυρση από αυτά του κ. Πνευματικού.

Ο Πνευματικός δεν είχε εκλεγεί

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο κ. Πνευματικός δεν είχε εκλεγεί καθώς είχε καταταγεί τρίτος σε σταυρούς προτίμησης. Σε αυτές τις εκλογές που θα γίνουν με λίστα και πάλι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν είχε πιθανότητες να εκλεγεί καθώς η τρίτη έδρα που είχε πάρει η ΝΔ στις εκλογές του 2019 πέρασε στο ΠΑΣΟΚ.

Μετά από την μίνι τρικυμία ο Πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει τις περιοδείες του και σήμερα θα βρεθεί στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Κιλκίς και τα Κουφάλια Θεσσαλονίκης.

Στις 19:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό σε συγκέντρωση πολιτών στην Κατερίνη, στην πλατεία Ελευθερίας. Η επόμενη εβδομάδα θα βρει τον Πρόεδρο της ΝΔ στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Άρτα και τα Γιάννενα.