Εμμένει στη δήλωσή του ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ξυδάκης πως μέρος των πολιτών που ψήφισαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου διακατέχονται από «ομίχλη στα μυαλά» και «σύνδρομο της Στοκχόλμης» (σ.σ. πρόκειται για το σύνδρομο που τρέφει κάποιος θετικά συναισθήματα προς τον απαγωγέα ή τον κακοποιητή του), δίνοντας μάλιστα και μια νέα διάσταση στο σκεπτικό του.
Το στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ πως δεν ανασκευάζει και δεν αποσύρει τον χαρακτηρισμό του, γιατί «δεν είναι χαρακτηρισμός εκάστου των εκλογέων αλλά είναι μια προσέγγιση πως λειτουργούν οι πληθυσμοί». Επιχειρώντας, μάλιστα, να δικαιολογήσει τις φράσεις που χρησιμοποίησε επικαλέστηκε την ιστορική φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1989, ότι «η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο» και τότε, όπως είπε, «σχολιαζόταν αυτό με πολιτικούς όρους».
Πρόσθεσε δε, ότι «είναι μια συζήτηση που γίνεται πάνω σε μια ιστορική φάση που περνάμε τώρα που έχουμε ένα ιστορικό αποτέλεσμα που προσπαθείς να ερμηνεύσεις πώς ψηφίζει, πώς τα βλέπει ο λαός. Πώς ψήφισαν για παράδειγμα οι Βραζιλιάνοι στις παραγκουπόλεις τον Μπολσονάρου, που αποδείχθηκε ο δήμιός τους, και πώς ψήφισε η εργατική τάξη των Τραμπ. Δεν υπάρχει μια εξήγηση αλλά βλέπουμε ότι πολύς κόσμος που το συμφέρον του μπορεί να είναι σε μια άλλη πολιτική πρόταση να ψηφίζει διαφορετικά, δικαίωμά του, και αυτό είναι το νόημα της εκλογής, αλλά είναι και ένας τρόπος να κρίνουμε».
Ερωτηθείς και πάλι για το αν πιστεύει ότι υπάρχει «ομίχλη στο μυαλό» κάποιων εκ των ψηφοφόρων, ο κ. Ξυδάκης απάντησε ότι «για ένα μέρος των ανθρώπων δεν ξέρω τι να πω, υπάρχει προπαγάνδα, συσκότιση, είναι η Ελλάδα στην 107η παγκόσμια θέση όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, δεν υπάρχει συζήτηση και ζύμωση και αυτό εκτός από την τεράστια ευθύνη των μέσων είναι και μια τεράστια ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων που δεν κάνουν τις συζητήσεις και τις επεξηγήσει των προγραμμάτων τους».