Κοντά στους πολίτες σε μια προεκλογική περίοδο που διεξάγεται σε υψηλούς τόνους βρίσκεται συνεχώς ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η κάλπη πρέπει να γεμίσει με γαλάζια ψηφοδέλτια ώστε την επόμενη μέρα των εκλογών να κυριαρχήσει η ΝΔ, καθώς – όπως τονίζει- διαθέτει την πιο αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης. Έτσι, μετά τα Τρίκαλα και τον Βόλο που επισκέφθηκε χθες, σήμερα θα περιοδεύσει στην Μυτιλήνη και στη συνέχεια στη Ρόδο.
Και μπορεί οι βασικοί άξονες της προεκλογικής του στρατηγικής να παραμένουν ίδιοι εννέα ημέρες πριν τις εκλογές της απλής αναλογικής, δηλαδή θετικό αφήγημα, καθαρά διλήμματα και παρουσίαση του κυβερνητικού του σχεδίου για την Ελλάδα του 2027, ωστόσο έχει αρχίσει να ανεβάζει τους τόνους έναντι του Αλέξη Τσίπρα επιχειρώντας να αποδομήσει τόσο το προεκλογικό πρόγραμμά του, το οποίο επισημαίνει ότι δεν είναι κοστολογημένο και θα οδηγούσε σε χρεοκοπία τη χώρα, όσο και για τα περί προοδευτικής διακυβέρνησης που επιδιώκει λέγοντας χαρακτηριστικά: «κάποιοι απεργάζονται να βαφτιστούν νικητές ή ηττημένοι. Και να κάνουν μια κυβέρνηση ανοχής -συνενοχής-, όπως την ονομάζουν».
Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να εκθέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους ψηφοφόρους εξηγώντας ότι ζητά την ψήφο τους για να δημιουργήσει μια κυβέρνηση συνεργασίας, έναν πολιτικό αχταρμά – όπως το έχει χαρακτηρίσει – που θα οδηγούσε τη χώρα στον γκρεμό, καθώς θα «έσβηνε» την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε κρίσιμους τομείς οδηγώντας την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά. Παράλληλα, το κυβερνητικό – οικονομικό επιτελείο έχει «ξεψαχνίσει» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όσα υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας είναι ανεφάρμοστα σε μια προσπάθεια να «χαϊδέψει αυτιά». Έτσι, στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ευθέως ο πρωθυπουργός ρώτησε τον πολιτικό του αντίπαλο από που θα βρει τα 4 δισ. που κοστίζει η μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τα κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν ότι δεν δόθηκε καμία απάντηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε μάλιστα ένα βήμα πιο μπροστά τη συζήτηση για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων, καλώντας όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να συναινέσουν στο να αξιολογηθούν από έναν ανεξάρτητο φορέα κοινής αποδοχής (π.χ. γενικό λογιστήριο του κράτους) για να διαφανεί εάν είναι ρεαλιστικά. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος πρότεινε να υπερψηφιστεί στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τα κόμματα να υποβάλλουν προς κοστολόγηση τα οικονομικά τους προγράμματα στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο πριν τα ανακοινώσουν επίσημα. «Εμείς έχουμε ήδη κοστολογήσει το δικό μας οικονομικό πρόγραμμα στα 9 δισ. ευρώ, σωρευτικά στην τετραετία, με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπό τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνοντας λόγο για ένα αξιόπιστο και υλοποιήσιμο πρόγραμμα.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πέταξε το γάντι» στους πολιτικούς αρχηγούς με την πρότασή του, σημειώνοντας ότι: «Η ΝΔ έχει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος, ενώ απέναντι επικρατεί χάος με προτάσεις υποτίθεται συνεργασίας, από τελικά αταίριαστους εταίρους, με ανατριχιαστικές απόψεις που ξεκινούσαν από την αλλαγή νομίσματος και έφταναν μέχρι την κρατικοποίηση επιχειρήσεων».