Η Εύα Καϊλή, εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης του «Qatargate», θα επιχειρήσει σύντομα να άρει τους όρους του κατ’ οίκον περιορισμού της, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως ευρωβουλευτής, δήλωσαν οι δικηγόροι της στο Politico. Οι άλλοι δύο ευρωβουλευτές που εμπλέκονται στην έρευνα – ο Βέλγος Μαρκ Ταραμπέλα και ο Ιταλός Αντρέα Κοτσολίνο – θα μπορούσαν σύντομα να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από την Τρίτη, ο Ταραμπέλα δεν χρειάζεται πλέον να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι και θα μπορεί να βγει από τον κατ’ οίκον περιορισμό, αν και υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Και οι τρεις εξακολουθούν να κατηγορούνται για διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση που είναι γνωστή ως Qatargate.
Όμως, όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του Κοινοβουλίου, «παραμένουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με όλα τα δικαιώματα που σχετίζονται με τη λειτουργία τους». Πράγμα που σημαίνει ότι όλοι τους πληρώνονται με μισθό από τον προϋπολογισμό της ΕΕ – και εξακολουθούν να ψηφίζουν.
Ο φερόμενος ως επικεφαλής του κυκλώματος διαφθοράς – ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι – έπαψε να είναι ευρωβουλευτής το 2019, μετά από 15 χρόνια άσκησης του αξιώματός του.
Δεδομένου ότι τα μέτρα για την εξ αποστάσεως εργασία που τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν λήξει, οι ευρωβουλευτές δεν μπορούν πλέον να ψηφίζουν ενώ βρίσκονται από το σπίτι τους ή εκτός Βελγίου – πράγμα που σημαίνει ότι οι τρεις εν ενεργεία βουλευτές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ασκούν πλήρως τα καθήκοντά τους μόνο εάν αίρονταν οι όροι του κατ’ οίκον περιορισμού.
Ανεξάρτητα από αυτό, η επιστροφή των πολιτικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να είναι ένας δύσκολος αγώνας, καθώς θα πρέπει να πείσουν τις Αρχές ότι δεν θα πρέπει πλέον να υπόκεινται σε κατ’ οίκον κράτηση.