Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ παρουσιάζεται αυτή την ώρα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε ειδική εκδήλωση στον «Ελληνικό Κόσμο».

Πρώτος πήρε τον λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος ο οποίος όπως είπε δεν θα είναι μια συμβατική παρουσίαση του προγράμματος αλλά μια ιστορία, ένα αφήγημα για το πως οραματίζεται η ΝΔ την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Παίρνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα αφηγηθεί πως οραματίζεται την Ελλάδα τα επόμενα 4 χρόνια.

Μίλησε για τα μεγάλα άλματα που πρέπει να γίνουν αλλά και τα θεμέλια τα οποία μπήκαν την πρώτη 4ετια της ΝΔ.

«Το 2019 είχα πει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει σε μια 4ετια αλλά έγιναν βήματα προόδου και το σύνθημα ή θα πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην παραγωγική Ελλάδα που αναπτύσσεται και βελτιώνει το εισόδημα όλων των πολιτών.

Αν δεν έχουμε ανάπτυξη δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το κοινωνικό κράτος είπε και η ανάπτυξη τα τελευταία 4 χρόνια ήταν δυο φορές μεγαλύτερη από τη μέση ανάπτυξη της ευρωζώνης.

«Το αναπτυξιακό άλμα που έγινε μας επέτρεψε να μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινωνία στην πανδημία και να θέσουμε τα θεμέλια για μια αναπτυξιακή πολιτική που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα που για εμένα η διατήρησή της αποτελεί όρο απαράβατο».

Οι ξένες επενδύσεις δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε τομείς αιχμής

Η ανάπτυξη που πετύχαμε κατορθώθηκε πρωτίστως μέσα από επενδύσεις, είπε, και μας επέτρεψε να στηρίξουμε την κοινωνία.

Πρόσθεσε ότι έτσι η χώρα κατάφερε και το 2022 να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο πρωθυπουργός εξηγώντας πως προσελκύστηκαν οι επενδύσεις στην Ελλάδα και πως οι ξένες επενδύσεις δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε τομείς αιχμής.

Γύρισε τον χρόνο πίσω και πήγε στο Νταβός και στις επαφές που είχε με την Microsoft και πως 9 μήνες μετά τις συναντήσεις στην Ελβετική πόλη ήρθαν επενδύσεις. Δεν ήταν όμως μόνο η Microsoft αλλά και ακολούθησε και η Pfizer με πολλούς νέους επιστήμονες να επιστρέφουν στην Ελλάδα για να εργαστούν στην Θεσσαλονίκη.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναβίωση των ναυπηγείων της Σύρου όπου πλέον υπάρχουν 600 εργαζόμενοι και η ελληνική ναυτιλία στέλνει τα πλοία της εκεί για επισκευή. Στην Ελευσίνα έχουμε 600 εργαζόμενους και στον Σκαραμαγκά έχουμε ένα ναυπηγείο με τεράστια προστιθέμενη αξία.

Στόχος κατώτατος μισθός 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας

«Είχαμε δεσμευθεί το 2019 ότι θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό με διπλάσιο ρυθμό από εκείνον της ανάπτυξης και στόχος μας είναι να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην ψηφιακή κάρτα εργασίας είπε ότι εφαρμόζεται ήδη σε πολλές επιχειρήσεις και μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις και στο δημόσιο. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας βάζει τέλος στις καταχρηστικές πρακτικές των εργοδοτών. Θα καταγράφει τα πάντα. Μέσα στην επόμενη 4ετια θα έχει επεκταθεί σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και σε όλες τις επιχειρήσεις και τις μικρές.

Ο τουρισμός πέρασε πρωτοφανή δοκιμασία στην κρίση. Βρεθήκαμε μπροστά στην απόλυτη κατάρρευση του κλάδου. Με συντονισμένες κινήσεις στηρίξαμε τον κλάδο του τουρισμού και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση το 2022 να είναι ρεκόρ εσόδων και το 2023 να αναμένουμε να είναι ακόμα καλύτερο.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι πλέον έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τα έσοδά μας από τον τουρισμό και το 2023 θα μας δώσει μια πρόγευση για το τι μπορούμε να πετύχουμε καθώς είναι ο πιο σημαντικός κλάδος της οικονομίας.

«14 δισ. ευρώ δημόσια έργα δημοπρατήθηκαν επί των ημερών μας»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι επι των ημερών της ΝΔ δημοπρατήθηκαν 14 δις έργα ενώ το 2015 είχαν δημοπρατηθεί 3,5 δισ. ευρώ.

Αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο στο Καστέλι, την Αμβρακία οδό και τον Ε65 που θα συνδέσει την Μακεδονία με την Θεσσαλία.

Στόχος μας να πετύχουμε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την ΕΕ – Θελουμε η ανεργία να φτάσει στο 8% το 2027

Για τους οικονομικούς στόχους ο πρωθυπουργός είπε ότι αποτελούν τα θεμέλια για να χτιστεί η πολιτική της χώρας, Μπορούμε να πετύχουμε ρυθμούς διπλασιους της ΕΕ, είπε. Πρεπει να αυξηθούν 70% οι επενδύσεις και το δημόσιο χρέος να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ. Η ανεργία μπορεί να φτάσει στο 8% το 2027. Μίλησε επίσης για την αύξηση του ποσοστού της μεταποίησης στο 15% του ΑΕΠ και τόνισε ότι πλησιάζουμε στον στόχο να γίνει η Ελλάδα προορισμός 12 μήνες το χρόνο.