Η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου χαρακτηρίζει κρίσιμη την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, ωστόσο στην πράξη αυτό μέχρι στιγμής δεν αποδεικνύεται. Αν και απομένουν πέντε εβδομάδες μέχρι το στήσιμο της κάλπης, αυτό που καταγράφεται είναι μια υποτονικότητα. Τα κόμματα δεν έχουν παρουσιάζει ακόμη το σύνολο των υποψηφίων τους, δεν έχουν ξεδιπλώσει αναλυτικά το πρόγραμμά τους (μονάχα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια γνωρίζουμε) και τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Ανδρουλάκη αρκούνται κατά τη διάρκεια των περιοδειών τους σε γενικότητες, αποφεύγοντας παράλληλα τις μεγάλες συγκεντρώσεις.
Λογικά υπάρχει εξήγηση για όλο αυτό το κλίμα. Οφείλεται στο Πάσχα. Είναι προφανές ότι τα κόμματα περίμεναν να περάσει πρώτα η Μεγάλη Εβδομάδα, να πάει ο κόσμος και οι υποψήφιοι στα χωριά τους, να περάσουν καλά, και επιστρέφοντας ν’ ανοίξει η αυλαία της προεκλογική αυλαία. Θεωρούν πως είναι άσκοπο να φουλάρουν από τώρα τις μηχανές, αφού τον κόσμο μπορεί μεν να τον νοιάζει το μέλλον του τόπου, αλλά κοιτάει και βραχυπρόθεσμα. «Κάτσε να περάσει το Πάσχα, να τσουγκρίσουμε τα κόκκινα αυγά, να φάμε τον οβελία και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε με τις εκλογές» σκέφτονται πολιτικοί και ψηφοφόροι λες και έχουν συνάψει μια άτυπη συμφωνία.
Άλλωστε τυπικά η προεκλογική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει. Αυτό θα γίνει λογικά τη Δευτέρα 24 Απριλίου όταν ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να την ενημερώσει θεσμικά για την πρόθεσή του να προκηρυχθούν εκλογές για τις 21 Μαΐου, επικαλούμενος κάποιο θέμα μείζονος εθνικής σημασίας προκειμένου να αιτιολογηθεί η επίσπευση της αναμέτρησης για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι η θητεία της παρούσας κυβέρνησης λήγει στις αρχές Ιούλιο, άρα ακόμη κι αν διεξαχθούν ενάμιση μήνα νωρίτερα τυπικά θεωρούνται πρόωρες. Αυτομάτως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής υπό την παρούσα σύνθεση και από την Τρίτη 25 Απριλίου θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να παραχωρεί, ως είθισται, τη θέση του σε υπηρεσιακό υπουργό που θα διεξαγάγει τις εκλογές.
Από την άλλη πλευρά η υποτονικότητα για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα, για τους απόδημους Έλληνες. Παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, οι συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό έδειξαν ν’ αδιαφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Μπορεί να λέμε ότι εκτός συνόρων βρίσκεται «μια ακόμη Ελλάδα», εννοώντας πως περίπου 10.000.000 ομοεθνείς μας έχουν διασπαρεί σε κάθε γωνιά του κόσμου, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει αίτηση για να ψηφίσουν μόλις περίπου 25.000 Έλληνες από 69 χώρες. Η διαδικασία υποβολής αίτησης θα είναι ανοικτή έως και τις 12 Απριλίου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αλλά ο αριθμός των ενδιαφερόμενων δεν φαίνεται πως θα αλλάξει δραματικά. Και όχι, οι ομογενείς μας δεν περιμένουν να περάσει το Πάσχα για να ενδιαφερθούν περισσότερο και να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.
- Ο Γεώργιος Σαρρής είναι δημοσιογράφος του Newsbeast