«Θα κάνουμε όσες αλλαγές χρειαστεί για να θωρακίσουμε την διάταξη που μπλοκάρει την είσοδο του Ηλία Κασιδιάρη στην Βουλή με οποιονδήποτε τρόπο». Αυτό διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου εξηγώντας γιατί κατατέθηκε στη Βουλή η τρίτη κατά σειρά ρύθμιση έτσι ώστε να κλείσουν όλα τυχόν παράθυρα που φέρνουν το κόμμα «Έλληνες» πιο κοντά στην είσοδο του Κοινοβουλίου.

Λένε ακόμα ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο εγχειρίδιο αντιμετώπισης τέτοιου είδους μορφωμάτων, καθώς είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον ενός τέτοιου προβλήματος και αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Πρόκειται όπως λένε για μια ρύθμιση που μοιάζει να έχει τεχνικό χαρακτήρα αλλά είναι πολύ ουσιαστική κι αυτό γιατί καλεί όλο το τμήμα του Αρείου Πάγου στην διαδικασία της απόφασης. Με απλά λόγια το σύνολο της ολομέλειας του Α Τμήματος δηλαδή και οι 11 δικαστές και όχι οι πέντε έξ’ αυτών όπως συνηθιζόταν μέχρι σήμερα, θα κληθούν να αποφασίσουν εκ μέρους των κομμάτων.

Τι σημαίνει αυτό;

Μετά την εκδήλωση της πρόθεσης να είναι επικεφαλής αυτού του μορφώματος ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κανελλόπουλος το θέμα πήρε άλλα διαστάσεις. Κυβερνητικές και δικαστικές πηγές τονίζουν στο newsbeast.gr ότι η απόφαση που θα ληφθεί είναι εξαιρετικά σοβαρή και πρέπει να ληφθούν όλες οι πρόνοιες έτσι ώστε να μην αμφισβητηθεί. Αυτός, είναι και ο βασικός στόχος.

Μαντεύοντας μάλιστα κατά κάποιο τρόπο εκ των προτέρων τις προθέσεις του Ηλία Κασιδιάρη εκτιμούν ότι αν τελικά αποφασιστεί από τον Άρειο Πάγο να απαγορευτεί η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, το καταδικασμένο ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει τέτοια θεμελίωση ώστε να μην φτάσουμε στην καταδίκη της Ελλάδας.

Να σημειωθεί εδώ ότι άλλο ένα αγκάθι είναι το γεγονός ότι σε βάρος του Ηλία Κασιδιάρη δεν υπάρχει τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση.

Εδώ, ανώτατοι δικαστικοί πιστεύουν ότι εδώ έγκειται και η τεχνική δυσκολία της απόφασης που θα ληφθεί. Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος έχει εκφράσει ήδη την πρόθεση να είναι υποψήφιος με επικεφαλής στο κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε θα μπορεί να κάνει ελεύθερα ό,τι θέλει, καθώς η απόφαση για την καταδίκη του είναι πρωτόδικη και όχι τελεσίδικη. Για να τελεσιδικήσει η καταδίκη του Ηλία Κασιδιάρη θα φτάσουμε πολλά χρόνια μετά, ίσως και πέντε αφού είμαστε στον δεύτερο βαθμό και ούτε καν στη μέση της διαδρομής.

Έτσι η πολιτεία μπαίνει μπροστά και ενισχύει και θωρακίζει την δικαστική κρίση με την ρύθμιση αυτή. «Ούτε προδικάζουμε, ούτε ξέρουμε τι θα πει ο Άρειος Πάγος. Θέλουμε μόνο η απόφαση να είναι ισχυρή και να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Η ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί την Μεγάλη Τρίτη λίγο πριν κλείσει για τις διακοπές του Πάσχα η Βουλή. Κρίνοντας από την προηγούμενη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε σπάσει το κοινοβουλευτικό εμπάργκο που τηρούσε και ψήφισε παρών ίσως να πράξει και τώρα το ίδιο όπως και το ΠΑΣΟΚ που την είχε υπερψηφίσει καθώς είχαν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση σχεδόν όλες οι προσθήκες που είχε βάλει.