Με τον αέρα μιας χώρας της οποίας η οικονομία έχει σταθεί στα πόδια της και έχει λόγο και ρόλο σε μια ομάδα χωρών όπως η ΕΕ, η Ελλάδα μέσω του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα καθίσει σήμερα στο ίδιο τραπέζι με την Ιταλία και την Πορτογαλία προκειμένου να ακολουθηθεί κοινή στάση σε κρίσιμα ζητήματα όπως η οικονομική διακυβέρνηση και η ενέργεια.
Έτσι, σήμερα με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα γίνει κοινή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός και συζήτηση για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να εξελιχθεί και στο επίπεδο των ηγετών, και όχι μόνο σε πιο χαμηλό επίπεδο με τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup και να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε στερεότυπα του παρελθόντος.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι κανόνες που τίθενται δεν πρέπει να υπονομεύουν τις απαραίτητες επενδύσεις σε μία σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Η εμπειρία των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς, εκτός όλων των άλλων, είναι αντιπαραγωγική. Κυβερνητικές πηγές, μιλούν για την ανάγκη να καθοριστούν αξιόπιστοι κανόνες που «εγγυώνται την απαραίτητη για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα».
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του χθες στη Σύνοδο Κορυφής, σχετικά με την ενέργεια υπογράμμισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι κρίσιμα τα δίκτυα- “η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης”, όπως τα χαρακτήρισε- και η επένδυση σε αυτά.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος για το ευρώ σε διευρυμένη σύνθεση, με την παρουσία της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου. Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για την οικονομική διακυβέρνηση και τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών.
Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας
Θέλοντας να καταδείξει ότι η θέση της χώρας μας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και αντιμετωπίζεται ως ισότιμος εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το που έφτασε χθες στην Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πιο ψηλά από εκεί πού βρισκόταν το 2019 καθώς η οικονομία της αναπτύσσεται γρήγορα, η ανεργία αποκλιμακώνεται, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, χρησιμοποίησε ένα τρανταχτό παράδειγμα ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι εν μέσω της πρωτοφανούς τραπεζικής καταιγίδας οι ελληνικές τράπεζες άντεξαν, ενώ όσον αφορά στις καταθέσεις είναι απόλυτα εγγυημένες.
Έκανε επίσης αναφορά στην σημασία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό θα συμβεί μόνο αν συνεχιστεί η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Περιγράφοντας τα οφέλη από την επενδυτική βαθμίδα υπογράμμισε ότι θα μπορούμε να προσβλέπουμε ότι και το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για τα ελληνικά νοικοκυριά, για την Ελληνική Δημοκρατία θα μειωθεί, με αποτέλεσμα να μην είμαστε τόσο αρνητικά εξαρτημένοι από οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εξήγησε επίσης ότι μέσω των ρεκόρ που σημειώνονται στον τομέα των επενδύσεων μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια. Η φράση που χρησιμοποίησε ως κατακλείδα ήταν: «οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα μπροστά μας».