Με τις εκλογικές μηχανές των κομμάτων να έχουν αρχίσει να μαρσάρουν, καθώς πρακτικά δύο μήνες απομένουν για την προσφυγή στις κάλπες, τα επιτελεία σε Πειραιώς, Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη βρίσκονται σε αναβρασμό για να οριστικοποιηθούν τα προγράμματα, τα ψηφοδέλτια και οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών, ενώ κλείνονται και οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις με στόχο τη διείσδυση σε πιο δυναμικά κοινά.
Το μόνο που απομένει πλέον είναι ο ορισμός της ημερομηνίας της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης με πιο πιθανή την 21η Μαΐου και λιγότερο την 28η του ίδιου μήνα, με το καλεντάρι να συμπίπτει σε αυτή την περίπτωση με τις ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία. Σε αυτή την περίπτωση η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα γίνει πιθανότατα την Τρίτη στις 25 Απριλίου, καθώς μία ημέρα πριν (24/4) ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα διαλύσει τη βουλή µε πρόταση της κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα και στη συνέχεια θα προκηρυχθούν οι εκλογές ανήμερα Κωνσταντίνου και Ελένης.
Μια ημέρα μετά στις 26 Απριλίου ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, θα δώσει τη θέση του σε υπηρεσιακό και στη συνέχεια κάθε κόμμα, µε γραπτή δήλωσή του, η οποία επιδίδεται προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πρέπει να έχει δηλώσει το όνομα και το έµβληµά του για όλη την επικράτεια.
Τα επόμενα βήματα
- Από τις 22 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου (ή από τις 29 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου), θα γίνουν οι διερευνητικές εντολές και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
- Θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ένας εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Άρειος Πάγος, Συµβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο). Επικρατέστερος θεωρείται ο Ιωάννης Σαρµάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
- Θα γίνει η ορκωμοσία στη Βουλή
- Θα ακολουθήσει η εκ νέου διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των δεύτερων εκλογών, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεδομένου ότι το σύστημα της απλής αναλογικής για να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση απαιτείται το 46% οι δεύτερες κάλπες θεωρούνται μονόδρομος.
- Οι δεύτερες εκλογές αναμένονται να οριστούν για τις 2 Ιουλίου.
Στο προσκήνιο οι εκλογικές συνεργασίες
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επαναφέρουν το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. «Το ζήτημα των συνεργασιών παραμένει στο τραπέζι», ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, επισημαίνοντας ότι σε αυτές πιστεύει και ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, σημείωσε ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών.
«Οι πολίτες με την ψήφο τους, καθορίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, στην ώρα του, θα διαμορφώσουν τις συνθήκες και την επιλογή τους για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί ο τόπος» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει το στόχο της αυτοδυναμίας, ωστόσο αφήνει «παράθυρο» ανοιχτό για συνεργασίες.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει σε προοδευτική διακυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον καλεί να ανακοινώσει πριν από τις κάλπες με ποιους θέλει να συνεργαστεί, ενώ χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ανοικτός σε συνεργασία θέτοντας ωστόσο 3 προϋποθέσεις: 1) Ισχυρό διψήφιο ποσοστό, 2)Προγραμματική συμφωνία, 3)Όχι πρωθυπουργοί Μητσοτάκης – Τσίπρας αλλά ένα πολιτικό τρίτο πρόσωπο.
Πιθανά σενάρια συνεργασίας
1) Για να επιτευχθεί αυτοδυναμία της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 37%, ίσως και 37,5%. Το ακριβές ποσοστό θα εξαρτηθεί από το πόσα κόμματα θα μείνουν εκτός Βουλής, καθώς το ποσοστό τους αθροιστικά, όσο μεγαλύτερο είναι, «ρίχνει» το ποσοστό της αυτοδυναμίας.
2) Η Ν.Δ. να μην καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Εκεί τα πράγματα περιπλέκονται καθώς τότε είτε θα πρέπει να πάει σε τρίτες εκλογές , είτε να αναζητήσει συμμάχους, με πιθανότερο τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος όμως έχει θέσει ήδη τους όρους του
3) Συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες εκλογές. Σε αυτό το σενάριο τα ποσοστά των δύο κομμάτων θα δείξουν το δρόμο, καθώς το άθροισμά τους πρέπει αθροιστικά να οδηγεί σε πάνω από 151 βουλευτές. Εκτιμάται ότι με τα σημερινά ποσοστά είναι εξαιρετικά δύσκολο.
4) Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και λοιπών δυνάμεων, επί της ουσίας του ΜέΡΑ25. Για να επιτευχθεί αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει την πρωτιά αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα να συγκεντρώσουν πάνω από 45-47%.
5) «Κυβέρνηση ηττημένων». Πρόκειται για σενάριο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 θα κάνουν συγκυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα. Το ποσοστό που θα χρειαστούν τα κόμματα είναι πάλι άνω του 45%.
Που ποντάρει ο πρωθυπουργός
Με δεδομένο το κυβερνητικό πλήγμα μετά την τραγωδία των Τεμπών ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το εκλογικό αφήγημα έχει αλλάξει σημαντικά, ωστόσο εκτιμά ότι οι πολίτες κατανοούν τα βήματα που έγιναν από την κυβέρνηση τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια σε κρίσιμους τομείς και σε σύγκριση με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν τη σταθερότητα για να συνεχίσει όπως τονίζει η πρόοδος στη χώρα. Δυνατά του «χαρτιά» η οικονομία, η εξωτερική πολιτική αλλά και η δυνατότητα της κυβέρνησης να διαχειρίζεται κρίσεις, γεγονός που διεφάνη στην πανδημία, το μεταναστευτικό αλλά και την ενεργειακή κρίση.