«Ο Προϋπολογισμός δεν πείθει καμία κοινοβουλευτική ομάδα, ούτε καν την ίδια την κυβέρνηση» εκτίμησε στην ομιλία του ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, όπως επίσης «δεν πείθουν και τα πατριωτικά καλέσματα του Πρωθυπουργού, αφού ο ίδιος στο παρελθόν απέφευγε να ανταποκριθεί στις αντίστοιχες εκκλήσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ., εξαπάτησε δύο φορές τον ελληνικό λαό και το κυριότερο, τα μέτρα που λαμβάνονται δεν οδηγούν πουθενά».

Ο τομεάρχης της Ν.Δ., δεν αρνήθηκε πως «οι ευθύνες είναι διαχρονικές και για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα», αλλά και για τις μικρότερες πολιτικές δυνάμεις που έχουν την ευθύνη της «ηθικής αυτουργίας του χρέους». Ο ίδιος, αναγνώρισε πως ο λαός πρέπει να ενημερωθεί για το ποιοι, πότε και πόσο ευθύνονται για την διόγκωση του χρέους της χώρας και ζήτησε να αναλάβει την διερεύνηση των ευθυνών, μία ειδική, ανεξάρτητη αρχή.

«Κινείστε με προχειρότητα: Ενδεικτικά αναφέρω ότι χρειάστηκαν δέκα μήνες να ενσωματώσετε την πολιτική της Ν.Δ. για την μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό και τα φάρμακα και να επανέλθετε στο σωστό δρόμο. Ο κ. Λοβέρδος έλεγε πως τελειώσαμε με το Ασφαλιστικό – και σήμερα τα ταμεία παραπαίουν. Δεν υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει πως θα έχει 40 χρόνια εργασιακού βίου και πλήρη σύνταξη. Δείξατε σπουδή για να μειώσετε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, αλλά όχι την ίδια σπουδή για την μείωση του μη μισθολογικού κόστους» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Βρούτσης, για να κλείσει την ομιλία του με ειδική μνεία στο δημογραφικό, που το χαρακτήρισε «τον μεγαλύτερο κίνδυνο που διατρέχει η Ελλάδα σήμερα»: «Στο νομοσχέδιο που θα φέρετε για τα οικογενειακά επιδόματα των πολυτέκνων, θα είμαστε κάθετα αντίθετοι» δεσμεύτηκε ο τομεάρχης της Ν.Δ.

Η τομεάρχης Παιδείας, Ελίζα Βόζενμπεργκ, επεσήμανε πως τα κονδύλια του υπουργείου Παιδείας είναι μειωμένα κατά 1 δισ. σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ακριβώς το αντίθετο.

«Στο Προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων το ποσό που διατίθεται για την παιδεία μειώνεται σχεδόν στο μισό, δηλαδή σε μόλις 580.000.000 ευρώ για το 2011. Το βέβαιο είναι, ότι χιλιάδες κενά στα σχολεία, σοβαρά προβλήματα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, τάξεις με υπεράριθμους μαθητές, διάλυση της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, στρατιές αδιόριστων εκπαιδευτικών και σημαντικές ελλείψεις αποτελούν φλέγοντα προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν.

Αντίστοιχα, και στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι δραματικές περικοπές χρηματοδότησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, η ακύρωση του τετραετούς προγραμματισμού, η άρνηση διορισμού επτακοσίων ήδη εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, η αδρανοποίηση της πανεπιστημιακής έρευνας, η ανεπίτρεπτη καθυστέρηση στην πληρωμή των έκτακτων καθηγητών των περισσότερων ΤΕΙ της χώρας και η υπερβολική καθυστέρηση στην προκήρυξη νέων θέσεων, αποτελούν πληγές που και αυτές δεν μπορούν να περιμένουν» ανέφερε η κ. Βόζεμπεργκ για να υπενθυμίσει την θέση του Αντώνη Σαμαρά, πως για την Ν.Δ., «η παιδεία είναι κυρίαρχος τομέας εθνικής πολιτικής – και γι’ αυτό πρέπει να εξαιρείται από την πολιτική της λιτότητας και των περικοπών, ακόμη και όταν διατρέχουμε μία περίοδο κρίσης, έστω και βαθιάς ύφεσης. Δυστυχώς, για την εκπαιδευτική κοινότητα η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τη θέση αυτή» ανέφερε η τομεάρχης της Ν.Δ.