Χτες η διοικούσα επιτροπή της Δημοκρατικής Συμμαχίας συζήτησε την οργάνωση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του κόμματος και τη δομή της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, η σύνθεση της οποίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Αντικείμενο του συνεδρίου είναι η συζήτηση και ψήφιση του καταστατικού του κινήματος, η διαμόρφωση των προγραμματικών κατευθύνσεων της πολιτικής του και η χάραξη της στρατηγικής και της δράσης του.

Επίσης θα έχει τις εξής καινοτομίες:

•             Συνέδριο ανοικτό στις διαφορετικές ιδέες με συμμετοχή προσωπικοτήτων & ειδικών που δεν συνδέονται  με το κόμμα, στον προσυνεδριακό διάλογο.

•             Ηλεκτρονικό Συνέδριο. Σημαντικό μέρος του προσυνεδριακού διαλόγου θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα και ηλεκτρονικής συμμετοχής ομιλητών & συνέδρων στις προσυνεδριακές συνδιασκέψεις,

•             Στοχευμένες αναπτυξιακές κατευθύνσεις ανά περιφέρεια, τις οποίες θα προετοιμάσουν οι περιφερειακές συνδιασκέψεις.

•             Έμπρακτη εφαρμογή των δημοκρατικών διαδικασιών, με δικαίωμα υποβολής τροπολογιών και ηλεκτρονική ψηφοφορία ανά τροπολογία, επί όλων των βασικών κειμένων που θα προετοιμάσει το Συνέδριο (προγραμματικές κατευθύνσεις, καταστατικό, κατευθύνσεις στρατηγικής και πολιτικής δράσης).

•             Συγκεκριμένες και επεξεργασμένες προτάσεις σε επίπεδο σχεδίου έργου (project plan). Εκτός του προγραμματικού περιγράμματος, για τις πιο σημαντικές επί μέρους προτάσεις, θα υπάρχει βασική οικονομοτεχνική επεξεργασία, έτσι ώστε να φθάνουν σε επίπεδο σχεδίου έργου (project plan), ώριμου για διοικητική εφαρμογή.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.