Συγκρατημένα αισιόδοξος αναφορικά με την προοπτική βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία εμφανίστηκε την Πέμπτη (16/2) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97.8» τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική της κατεύθυνση, σύναψης διεθνών συμμαχιών και ενίσχυσης της αμυντικής της ικανότητας, «που μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ πιο ασφαλείς».
«Θα προσφέρουμε χείρα βοηθείας για την ανοικοδόμηση της Τουρκίας, γιατί θέλουμε η Τουρκία να πλέει σε ήρεμα νερά», είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και κατέστησε σαφές ότι «θέλουμε οι σχέσεις μας να καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Ηνωμένων Εθνών για τη Θάλασσα και να σταματήσει η προκλητική πολιτική που έχει στοιχίσει πολύ στις μεταξύ μας σχέσεις».
«Τα τελευταία χρόνια ο τουρκικός λαός έγινε δέκτης συγκεκριμένης κρατικής προπαγάνδας που παρουσίαζε την Ελλάδα ως εχθρό»
Ο αναπληρωτής υπουργός καλωσόρισε τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «νέας σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «περιμένουμε από την Τουρκία να δούμε πώς το εννοεί».
Αναζητούμε μηχανισμούς αποκλιμάκωσης, αλλά «σίγουρα δεν μιλάμε για διάλογο επί της κυριαρχίας», υπογράμμισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Εστιάζοντας στις σχέσεις των δύο λαών, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια ο τουρκικός λαός έγινε δέκτης συγκεκριμένης κρατικής προπαγάνδας που παρουσίαζε την Ελλάδα ως εχθρό. Κατόπιν αυτού, «είναι πολύ σημαντικό ότι στην εμφάνισή της ελληνικής σημαίας και της ελληνικής βοήθειας υπήρχε ένα κύμα πολύ μεγάλης αγαλλίασης από την πλευρά του τουρκικού λαού», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε τη σημασία «να καλλιεργηθεί πάλι μία σχέση μεταξύ των δύο λαών ανεξαρτήτως των πολιτικών διαφωνιών».
Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας – Δύσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για «ευκαιρία για την Ευρώπη να επανατοποθετήσει τη σχέση της με την Τουρκία» σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια θα πρέπει να συνοδεύεται επίσης από πίεση, ώστε να έρθει η Τουρκία πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».