Δηλώσεις πραγματοποιούν αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο γ.γ. του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν. Νωρίτερα υπογράφηκε συμφωνία για την ίδρυση Κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη.
Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός, είπε ότι η ιδέα για το κέντρο του ΟΟΣΑ είχε πρωτοακουστεί στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον κ. Κόρμαν.
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την προώθηση αυτής της ιδέας και για την εμπιστοσύνη που έδειξε στην χώρα μας.
Το ίδιο όπως είπε φαίνεται και στην έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
«Η σημερινή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για την δημιουργία ενός διεθνούς φόρουμ το οποίο θα ασχολείται με τον πληθυσμό. Έχει υπερεθνική εμβέλεια καθώς βρίσκεται στην καρδιά της Μεσογείου ανάμεσα σε 3 ηπείρους», είπε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Οι οικονομίες των χωρών δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ανεξάρτητα από τους πληθυσμούς τους και όταν γίνονται και μετακινήσεις πληθυσμών που είναι απόρροια κρίσεων όπως η κλιματική κρίση, ο κορονοϊός, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Αυτά, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης θα ερευνά το κέντρο αυτό στην Κρήτη.
Κλείνοντας είπε ότι δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερος τόπος για την μελέτη των πληθυσμών από την Ελλάδα η οποία έχει πλούσια μεταναστευτική εμπειρία. Θύμισε τους Έλληνες που ήρθαν το 1922 από την Ανατολή αλλά και η Ελλάδα στην συνέχεια απέκτησε διασπορά σε κάθε γωνιά του κόσμου. Πλέον σήμερα το μεταναστευτικό εκτός από το λαθρεμπόριο ανθρώπων γίνεται και μοχλός κρατικών πολιτικών σκοπιμοτήτων που οδηγεί την πατρίδα μας στο να προστατεύει τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα και καθημερινά να σώζει ζωές κατατρεγμένων. Η πόλη μου, τα Χανιά, είναι ένα διαχρονικό σταυροδρόμι συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών και μπορούν να δίνουν έναν πολιτιστικό τόνο σε κάθε μονοδιάστατη οικονομική ή τεχνοκρατική προσέγγιση».