Γιορτές με απολογιστική διάθεση, εκλογική χροιά και σχέδιο για την επόμενη μέρα για την κυβέρνηση που χαράσσει νέα πολιτικά μονοπάτια σε δύσβατο δρόμο, καθώς το 2023 προδιαγράφεται μια χρονιά υψηλών απαιτήσεων και δύσκολων ισορροπιών στα εθνικά και οικονομικά θέματα και όλα αυτά με την κοινωνία σε παραζάλη λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων και της σκληρής καθημερινότητας.
Για το λόγο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε διαρκή κινητοποίηση και μάλιστα στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, η ανάγκη για άνοιγμα στους πολίτες γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, καθώς αφενός πρέπει να σταλεί το μήνυμα για τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου, την κρισιμότητα της κάλπης και το +4 χρόνια, ώστε να ολοκληρωθούν οι στόχοι του πρωθυπουργού για μία «νέα Ελλάδα», όπως επανειλημμένα έχει πει ο ίδιος.
Στα πολιτικά πηγαδάκια η συζήτηση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον αφορά στην ημερομηνία των εκλογών, ωστόσο άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού εξηγούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι επίμονος και όταν λέει κάτι το εννοεί, συνεπώς τονίζουν ότι «θα εξαντλήσει το ωφέλιμο χρονικό εκείνο πολιτικό διάστημα» και θα πλησιάσει όσο πιο κοντά μπορεί στη λήξη της τέταρτης κυβερνητικής του θητείας.
Ωστόσο, ένα πρώτο χρονικό πλαίσιο έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης λέγοντας: «Να υπολογίσετε ένα καθαρό διάστημα δύο μηνών από την χρονική στιγμή που αποφασίζει ο πρωθυπουργός να διαλύσει την Βουλή για την όλη διαδικασία. Ένα ενδεχόμενο είναι πριν από το Πάσχα, να είναι η πρώτη κάλπη και πριν τις πανελλαδικές η δεύτερη».
Και τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η εγρήγορση του κομματικού μηχανισμού, οι συναντήσεις που γίνονται σε καθημερινή βάση στο Μέγαρο Μαξίμου για το «κλείδωμα» νέων υποψηφιοτήτων στα γαλάζια ψηφοδέλτια ή και την ενεργοποίηση παλαιών στελεχών έχουν ρεύμα και «κουβαλούν» ψήφους, ο οργανωτικός σχεδιασμός, οι περιοδείες του πρωθυπουργού και κυβερνητικών κλιμακίων συνηγορούν σε πρώτες εκλογές στα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου.
Οι ημερομηνίες που κυκλώνονται εντονότερα δηλαδή από το κυβερνητικό επιτελείο είναι η 26η Μαρτίου, μία μέρα μετά την εθνική μας επέτειο, ώστε οι πολίτες που έχουν επισκεφτεί τη γενέτειρά τους στην περιφέρεια να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους ή η 9η Απριλίου με δεύτερη κάλπη στις 21 Μαΐου, ώστε να μην διαταραχθεί ούτε το Πάσχα αλλά ούτε και οι πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν στις 2 Ιουνίου.
Ο πρωθυπουργός πάντως κρατά κλειστά τα χαρτιά του και σίγουρα η μίνι ανάπαυλα των χριστουγεννιάτικών διακοπών θα του επιτρέψει να δει τη μεγάλη εικόνα, αξιολογώντας όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα τον οδηγήσουν στην τελική απόφαση για τις εθνικές κάλπες. Η συσπείρωση σταδιακά αυξάνεται, ενώ φαίνεται ότι μετά το Qatargate που λειτούργησε αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ, ο δικομματισμός επανέρχεται πιο δυναμικά, με τους κυβερνητικούς επιτελείς να ζητούν επίμονα από το εκλογικό σώμα να συγκρίνει την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή της ΝΔ, συνυπολογίζοντας μάλιστα ότι οι κρίσεις που ξέσπασαν τα τελευταία 3,5 χρόνια ήταν πρωτόγνωρες και απαιτούσαν ειδική διαχείριση και γρήγορα αντανακλαστικά για να ξεπεραστούν.