Στο Qatargate αναφέρεται και σήμερα η ιταλική εφημερίδα la Repubblica, με το δημοσίευμά της να αφορά αυτή τη φορά τον Αντόνιο Παντσέρι, τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, ο οποίος θεωρείται ως «εγκέφαλος» του σκανδάλου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Παντσέρι εμφανίζεται να συνεργάζεται με τις βελγικές αρχές, με τις οποίες φέρεται να επιχειρεί να κάνει μία συμφωνία. Ο πρώην συνδικαλιστής και ευρωβουλευτής από το Μπέργκαμο, παραδέχτηκε εν μέρει ορισμένες από τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από τους ανακριτές των Βρυξελλών που ερευνούν το Qatargate, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα.

«Σε αντάλλαγμα θα είχαμε λάβει 50.000 ευρώ», τόνισε ο άνδρας που θεωρείται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς που έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, ο Παντσέρι «δήλωσε πρόθυμος να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους δικαστικούς» και φέρεται να αναφέρθηκε στον Ιταλό κεντροαριστερό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, «ο οποίος φέρεται να πήρε την θέση του σε θέσεις- κλειδί για τα συμφέροντα του Κατάρ και του Μαρόκου στο Ευρωκοινοβούλιο», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης.

H La Repubblica προσθέτει ότι «φέρεται να αναφέρθηκε και στον Βέλγο σοσιαλιστή βουλευτή Μαρκ Ταραμπελά, λέγοντας ότι «μετέβη στο Κατάρ», και στην σοσιαλδημοκράτη Μαρία Αρένα, η οποία «πήγε μια φορά στο Κατάρ και έλαβε ένα δώρο».

Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα γράφει ότι «επιβεβαιώνεται και ο κεντρικός ρόλος του Αμπντελραχίμ Ατμούν, του Μαροκινού πρέσβη στην Πολωνία, ο οποίος φέρεται να ήταν ενδιάμεσος τον μαροκινών μυστικών υπηρεσιών με τους Ιταλούς που εμπλέκονται στην όλη υπόθεση. Ο Παντσέρι, σύμφωνα με το άρθρο, δήλωσε ότι «η συμφωνία χρηματισμού έγινε το 2019» και πως, όταν ήταν ευρωβουλευτής, δεν χρηματίσθηκε.

«Το ποσό που βρέθηκε σπίτι μου δεν ήταν στην διάθεση άλλων ανθρώπων», είπε στους ανακριτές, σύμφωνα με την La Repubblica.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, η πρώτη έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι του έγινε στις 26 Απριλίου 2022. «Βρήκαν 700.000 ευρώ σε θυρίδα ασφαλείας και κάτω από το κρεβάτι, μέσα σε επτά πακέτα. Γέμισαν το σπίτι με κοριούς και συνέχισαν την έρευνα», αποκαλύπτει η La Repubblica.

Σημειώνεται πως χθες δημοσιεύματα βελγικών και ιταλικών εφημερίδων αποκάλυψαν ότι αμέσως μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή ήταν σε πανικό. Η ίδια μάλιστα φέρεται να ειδοποιήσει τον Αντόνιο Παντσέρι και δυο ευρωβουλευτές, ενώ κάλεσε και τον πατέρα της να εξαφανίσει τα μετρητά.

Πλέον το ενδιαφέρον στέφεται στην απολογία της Εύας Καϊλή την Πέμπτη, ημέρα που κρίνεται εάν παραμείνει στη φυλακή ή εάν θα αφεθεί ελεύθερη.

«Το γεγονός ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι τα πήρε όλα επάνω του -με βάση τα δημοσιεύματα- μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της Εύας Καϊλή και το δικαστήριο να την αφήσει ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή και χωρίς καθόλου όρους, αναφέρουν πηγές. Ωστόσο, οι απόψεις είναι αντικρουόμενες. Γιατί μπορεί από τη μία πλευρά να έχουμε αυτή την απόφαση και να αφεθεί η Εύα Καϊλή, από την άλλη πλευρά μέσα σε 24 ώρες ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση και να ανατρέψει την πρώτη απόφαση[…] Σε σχέση με την Εύα Καϊλή, όπως αναφέρουν πηγές, σε οποιοδήποτε στάδιο της έρευνας θα μπορούσε ένας δικαστής, για έναν οποιοδήποτε ύποπτο, να πάρει απόφαση να τον βγάλει με περιοριστικούς όρους ή να τον θέσει υπό ηλεκτρονική επιτήρηση κι εκεί ο ο εισαγγελέας δεν μπορεί να ασκήσει έφεση. Αυτό όμως που μας εξηγούσαν οι ίδιες πηγές σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι είναι νωρίς να ληφθεί μια τέτοια απόφαση», σύμφωνα με την αναποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα.