Στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου προσήλθε ο έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
«Το πλαφόν στα 188 ευρώ θα έδινε τα σωστά μηνύματα στην αγορά. Λάβαμε σαφή εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε μια λύση σήμερα για το πλαφόν. Είναι χρέος μας να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω το μήνυμα αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και ενότητας να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας καλύτερης χρονιάς για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.
Ο έλληνας υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Έχουμε ήδη δηλώσει ότι η αρχική πρόταση με τιμή πλαφόν στα 275 ευρώ δεν ήταν στην πραγματικότητα πλαφόν. Οπότε οποιαδήποτε τιμή μεταξύ 150 και 200 ευρώ, για εμάς, θα μπορούσε να λειτουργήσει».
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Φυσικά απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού απ’ όλους» δήλωσε από την πλευρά της η ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, κατά την άφιξή της στη συνεδρίαση.
«Η Γερμανία κινδυνεύει να είναι η μειοψηφία»
Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στόχο να συμφωνήσουν μέχρι απόψε σε ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου και αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις για την ιδέα αυτή, όπως η Γερμανία, κινδυνεύουν να αποτελέσουν τη μειοψηφία, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.
«Ο στόχος μου είναι να έχουμε μια συμφωνία μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας», δήλωσε ο τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Ζοζέφ Σικέλα, ο οποίος προεδρεύει των συνομιλιών. «Σήμερα, πρέπει να συμφωνήσουμε σε έναν μηχανισμό ο οποίος θα αποτρέπει τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει τίποτα που να σταματήσει από να έχουμε σήμερα συμφωνία και με το δεδομένο ότι οι πρωθυπουργοί και οι πρόεδροι μας κάλεσαν να το κάνουμε» είπε.
«Γνωρίζω ότι ένας αριθμός χωρών εκφράζει ανησυχία για πιθανή απώλεια της ανταγωνιστικότητας στην ευρωπαϊκή αγορά ή πιθανή έλλειψη φυσικού αέριου . Γι’αυτό από τη μία πλευρά προτείνουμε μία λύση, έναν μηχανισμό ο οποίος θα είναι ένα προσωρινό φρένο έκτακτης ανάγκης και στον οποίο έχουμε ενσωματώσει πολλές δικλείδες ασφαλείας που θα μας επιτρέπουν να απενεργοποιούμε τον μηχανισμό σε περίπτωση που δούμε ότι δεν λειτουργεί. Για παράδειγμα σε περίπτωση που υπάρχει πραγματική έλλειψη φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό έδαφος ή σε ένα ή μερικά κράτη μέλη ή σε περίπτωση μείωσης των τιμών», επισήμανε ο Υπουργός της προεδρεύουσας χώρας Τσεχίας.
«Σήμερα είναι η κρίσιμη στιγμή»
«Αυτό θα ήταν φυσικά ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, επιμένοντας ότι οι ανησυχίες της Γερμανίας είναι βάσιμες. «Κανένας, και λιγότερο απ’ όλους εγώ, δεν έχει κάτι εναντίον των χαμηλών τιμών στην αγορά αερίου. Ξέρουμε απλώς από προηγούμενες παρεμβάσεις στην αγορά, πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην προκαλέσουμε κακό επιδιώκοντας το καλό», δήλωσε ο Χάμπεκ.
Κατά την άφιξή της για τη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, η υπουργός Ενέργειας της Μάλτας Μίριαμ Ντάλι δήλωσε πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επιτύχουν σήμερα ένα συμβιβασμό για το πλαφόν στο αέριο και η τελευταία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προσφέρει μια καλή βάση γι’ αυτό. «Αυτό που προτείνει η Προεδρία είναι ένα πολύ καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δείχνει επίσης την προθυμία να φθάσουμε σήμερα σ’ ένα συμβιβασμό. Είμαι πεπεισμένη πως σήμερα θα καταφέρουμε να συμβιβαστούμε, πιστεύω πως υπάρχει η σχετική προθυμία. Σήμερα είναι η κρίσιμη στιγμή», δήλωσε.