Έναν πολιτικό λαβύρινθο με δαιδαλώδεις «διαδρόμους» μέχρι την έξοδο, δηλαδή τις εκλογές αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να καλεί τους υπουργούς να μην εγκαταλείψουν στιγμή τα μολύβια, καθώς το κοινοβουλευτικό έργο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Και μπορεί ο τελευταίος προϋπολογισμός της πρώτης κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη να ψηφίστηκε το Σάββατο, ωστόσο ο ίδιος ξεδίπλωσε το σχέδιό του για την επόμενη τετραετία θέτοντας ως στρατηγική δέσμευση την αύξηση των μισθών για όλους τους Έλληνες με στόχο αυτοί να συγκλίνουν με τις αμοιβές στην Ε.Ε.

Άλλωστε, το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει καλά ότι οι γεμάτες τσέπες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ψήφο και για το λόγο αυτό προτάσσει την κοινωνική πολιτική κατευθύνοντας ποσά την ανακούφιση των πολιτών από τις συνέπειες της ακρίβειας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το «market pass» για την επιδότηση του 10% της αγοράς τροφίμων και άλλων ειδών για κάθε νοικοκυριό για έξι μήνες, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2023.

Σε παράλληλο χρόνο το σκάνδαλο διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο – το οποίο δεν έχει ακόμη μετρηθεί στις δημοσκοπήσεις – και η υπόθεση των παρακολουθήσεων κυριαρχούν στην πολιτική επικαιρότητα οδηγώντας το Μαξίμου σε ανασχεδιασμό της τακτικής του, καθώς προτάσσει την αλλαγή ισορροπιών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καυτηριάζοντας την στροφή της Χαριλάου Τρικούπη προς την … Κουμουνδούρου. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ομιλίες του ο πρωθυπουργός επιλέγει τη διπλή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για απουσία προγράμματος και λασπολογία και στον Νίκο Ανδρουλάκη για λανθασμένους χειρισμούς στην υπόθεση της Εύας Καϊλή και «επιχείρηση» συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ψηφοδέλτια και περιοδείες

Εκλογές κάλπη

Την ίδια ώρα, Πειραιώς και Μαξίμου εργάζονται πυρετωδώς για την κατάρτιση των γαλάζιων ψηφοδελτίων ανά την Ελλάδα, ενώ το πρόγραμμα των περιοδειών του πρωθυπουργού ολοένα και πυκνώνει με στόχο να γνωστοποιηθεί το κυβερνητικό έργο από άκρη σε άκρη και να έρθει σε επαφή ο ίδιος με τους πολίτες ενόψει της επικείμενης διπλής αναμέτρησης. Άλλωστε, ο πήχης της αυτοδυναμίας που έχει τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι απαιτητικός και γι’ αυτό καλεί τους ψηφοφόρους: «Στην πρώτη εκλογή να ορίσουν την κυβέρνηση που θέλουν και στη δεύτερη για να την κάνουν ακόμα πιο ισχυρή και ακόμα πιο αποτελεσματική». Σήμερα επισκέπτεται τη Βόρεια Ελλάδα, όπου θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια του μουσείου της Βεργίνας, ενώ στη συνέχεια θα δώσει το παρών στην υπογραφή για τον «γιγαντιαίο» αυτοκινητόδρομο Flyover, ένα έργο που σηματοδοτεί την έναρξη μεγάλων και σύγχρονων υποδομών στη χώρα, καθώς μετά την ολοκλήρωσή του θα είναι ο πρώτος οδικός άξονας του είδους του στην Ελλάδα.

Στο βουνό ο πρωθυπουργός για τις αποφάσεις

Στην ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων, το Μέτσοβο αναμένεται να περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων ο πρωθυπουργός, όπως αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες λέγοντας: «στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις». Η φράση του αυτή πυροδότησε νέο κύκλο σεναρίων για την ημερομηνία των εκλογών. Κυβερνητικά στελέχη δίνουν την δική τους εκδοχή για το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτη είπε: «νομίζω ότι το αρνάκι στο χωριό θα το φάμε με ησυχία. Η αίσθησή μου είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ολοκλήρωση της τετραετίας». Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προκήρυξης των εκλογών με την άφιξη του νέου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, η κυβέρνηση στην παρούσα φάση βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση, ο πρωθυπουργός προφανώς εν ηρεμία θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα, ωστόσο οι εισηγήσεις δείχνουν ότι ο Μάρτιος (26/3) προκρίνεται ως ο ιδανικός μήνας για την πρώτη κάλπη, με δεύτερη μετά το Πάσχα και αυτό γιατί, το απώτατο συνταγματικό όριο είναι το καλοκαίρι του 2023, δηλαδή μια περίοδος που τα μπάνια του λαού δύσκολα διαταράσσονται. Ωστόσο στο τραπέζι είναι και το σενάριο για προκήρυξη των εκλογών μέχρι τις 20/1 προκειμένου να διεξαχθούν στις 19/2, ωστόσο η πρόταση αυτή δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να συγκεντρώνει πολλούς υποστηρικτές. Ας μην υποτιμάμε πάντως τους αστάθμητους παράγοντες…