Από τις καταθέσεις των συλληφθέντων για το Qatargate, οι ανακριτικές αρχές προσπαθούν να μάθουν πότε και από πού έφθασαν στα σπίτια τους τα χρήματα, αλλά και να εντοπίσουν και άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο Φραντζέσκο Τζόρτζι φέρεται να ήταν ο συνδετικός κρίκος με την ηγετική ομάδα της οργάνωσης και η Εύα Καϊλή στην κατάλληλη θέση για να προωθεί τις θέσεις της.
Ψάχνοντας το νήμα της ιστορίας, οι αρχές πέφτουν πάνω στο Μαρόκο και μια «αμαρτωλή» ιστορία χρηματισμού που ίσως χρονολογείται πίσω στο 2013- και του Κοντσολίνο, που αντικατέστησε τον Παντσέρι και για τον οποίο δούλευε ο Τζόρτζι και ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για Μαρόκο, Αλγερία, Μαυριτανία, θέση την οποία προηγουμένως είχε ο Παντσέρι.
Η Εύα Καϊλή από τη θέση της ως ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται να μπορούσε να περάσει ευκολότερα τις θέσεις των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο του Qatargate.
Σε όλους τους συλληφθέντες οι ανακριτικές αρχές ασκούν πίεση για να δώσουν στοιχεία που θα οδηγήσουν και σε άλλα πρόσωπα του κυκλώματος.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, οι δικαστικοί της ιταλικής συμπρωτεύουσας συνεχίζουν να ερευνούν τις κινήσεις επτά «ύποπτων» τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στους Φραντσέσκο Τζόρτζι, Αντόνιο Παντσέρι και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βιζεντίνι και συνεργάζονται στενά με τους Βέλγους συναδέλφους τους.
Όπως αναφέρει η Corriere de la Sera, αν το Fight Impunity του Παντσέρι ήταν το μέσο μέσω του οποίου δωροδοκούσε όσους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούσαν να «εξωραΐσουν» την εικόνα του Μαρόκου και του Κατάρ, αν μέσω αυτού τα χρήματα κατέληξαν κυρίως σε Ιταλούς, βουλευτές ή όχι, τότε αυτά θα πρέπει να αναζητηθούν και ενδεχομένως να βρεθούν στην Ιταλία. Ο πρώτος στόχος της έρευνας του αναπληρωτή εισαγγελέα του Μιλάνου Fabio De Pasquale είναι ακριβώς αυτός.
Προς το παρόν, ο δικαστικός λειτουργός που είναι υπεύθυνος για την ομάδα διεθνών υποθέσεων προχωρά παρέχοντας δικαστική συνδρομή στους συναδέλφους του στις Βρυξέλλες, οι οποίοι ζήτησαν να ακούσουν μάρτυρες, να αποκτήσουν στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς και να εξακριβώσουν αν υπάρχουν άτομα που συνδέονται με τον Παντσέρι και τα οποία μπορεί να έχουν λάβει χρήματα από τη ΜΚΟ του, η οποία, επίσημα δεσμευμένη για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται να εργάζεται περισσότερο για την προστασία των συμφερόντων του Ραμπάτ και της Ντόχα, σύμφωνα με τους λίγους, πενιχρούς επίσημους ισχυρισμούς που είναι γνωστοί. Και υπάρχουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Μιλανέζικες ερευνητικές πηγές κάνουν λόγο για «σημαντικά» κεφάλαια που κατατέθηκαν στους πρώτους τρεχούμενους λογαριασμούς που ερευνώνται.