«Μου είναι παντελώς αδιάφορο σε ποιο κόμμα ανήκει η κα Καϊλή. Έχουμε ένα παράδειγμα που ενισχύει την άποψη που έχω εκφράσει πολλές φορές, ότι τα κόμματα θα πρέπει εγκαίρως να βάζουν ζητήματα πολιτικής ηθικής, ώστε να μπορούν να προβαίνουν και στις κατάλληλες επιλογές προσώπων. Αυτή η υπόθεση της κ. Καϊλή μου προκαλεί θλίψη και πολιτική οργή, γιατί συμπεριλαμβάνει και ενισχύει μια φασιστική νοοτροπία που λέει ότι όλοι είναι ίδιοι» τόνισε ο βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο Kontra Channel.
Και πρόσθεσε: «Συμφωνώ σε όλες τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το συγκεκριμένο θέμα, όμως ιδιαίτερα συμφωνώ με την άποψη που λέει ότι θα ήταν καλό, η ταχύτητα που λειτουργεί η δικαιοσύνη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στη χώρα μας, να ήταν αντίστοιχοι με αυτούς του Βελγίου.
Δεν επιθυμώ να μπω σε λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με τη διένεξη ανάμεσα στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ για το θέμα που έχει προκύψει, μια που και στις δύο προσεγγίσεις υπάρχουν ζητήματα που ισχύουν. Οπωσδήποτε όμως, τέτοιες πρακτικές δεν χαρακτηρίζουν συνολικά κάποιο κόμμα. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία, πλην της φασιστικής, που να καλεί τους “πιστούς” της να προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες. Υπάρχουν όμως πολιτικές πρακτικές, που επιτρέπουν σε ανθρώπους μειωμένου και ελαστικού ήθους, να δρουν με αυτό τον τρόπο. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι μόλις τώρα αρχίζει και ξετυλίγεται το κουβάρι της διαφθοράς στην Κεντρική Ευρώπη και θα έχουμε και άλλες αποκαλύψεις. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργατών που δολοφονήθηκαν στα έργα του Κατάρ, ήταν μετανάστες από το Νεπάλ και μάλιστα οι περισσότεροι πέθαναν από ηλίαση λόγω των άθλιων συνθηκών εργασίας».
Ο πρώην υπουργός είπε επίσης πως «είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος γιατί ενώ στις αρχές του 2015, η Ελληνική Ομάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έθεσε ψήφισμα για να μην αναλάβει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το Κατάρ, το οποίο αν και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία, ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη λόγω της επιμονής της FIFA για το αντίθετο. Προς αποφυγή παρεξήγησης, αυτά που ανέφερα προηγούμενα περί πολιτικής ηθικής, δεν τα είπα για να αθωώσω το πολιτικό σύστημα αλλά για να δείξω ενοχές. Η αιτία είναι γνωστή και ξεκινά από την ροπή κάποιων ανθρώπων προς τον πλουτισμό και την εξαγορά συνειδήσεων μέσω μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων όπως είναι η διοργάνωση του Κατάρ.
Υπάρχει μια συστημική πίεση προς αυτή την κατεύθυνση και όταν το σύστημα στο οποίο ζούμε κάνει θεό το χρήμα, τις απολαύσεις, την εξουσία κλπ, θα εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα. Ο πολιτικός είναι ένας άνθρωπος που επιβραβεύεται ή δεν επιβραβεύεται για το έργο που κάνει. Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, άσχετα αν υπάρχουν σε αυτό το χώρο και άνθρωποι οι οποίοι ξεκίνησαν από τα “μικράτα” τους και έφτασαν να πάρουν σύνταξη ως πολιτικοί. Αυτή η κατηγορία όμως δεν αποτελεί την πλειοψηφία. Επιπλέον, σε Ελληνικό τουλάχιστον επίπεδο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το Lobbying όπως συμβαίνει στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη όπου υπάρχουν πάνω από 20 χιλιάδες λομπίστες.
Έχουν λοιπόν μαζευτεί πάρα πολλά αρνητικά γεγονότα και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, που αφορούν κυρίως το ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων αλλά και άλλων τομέων της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας.
Δεν γνωρίζουμε τους λόγους που παρακολουθούνταν οι κκ Ανδρουλάκης, Κουκάκης, το πώς ο κος Πάτσης με ένα δάνειο 4 εκ ευρώ αγόρασε κόκκινα δάνεια 65 εκ ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, την παρακολούθηση του κου Χατζηδάκη και πιθανά αυτή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ του κου Φλώρου κλπ κλπ. Φανταστείτε να πάει ο κος Φλώρος στην ΑΔΑΕ να ζητήσει να μάθει αν παρακολουθείται και να του πουν το λόγο τρία χρόνια μετά και αφού θα έχει πάψει να ασκεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα.
Αν όπως φαίνεται ισχύουν αυτές οι κατηγορίες, ίσως θα πρέπει να διαλύσουμε την ΕΥΠ!!! Αν ορισμένοι παράγοντες πωλούν τέτοιου είδους πληροφορίες σε ΜΜΕ και επιχειρηματίες, κάλλιστα θα μπορούσαν να τις πωλούν και στο Κατάρ πχ, που είναι και ο πιο σταθερός σύμμαχος της Τουρκίας».
Κατέληξε δε λέγοντας ότι «εκτός από την νεοφιλελεύθερη και αυταρχική πολιτική που ασκεί ο κος Μητσοτάκης, επιπλέον προσπαθεί να δημιουργήσει ένα καθεστώς. Που σημαίνει ότι η κατάσταση των πραγμάτων μένει αναλλοίωτη, ακόμα και όταν τα πρόσωπα και οι κυβερνήσεις αλλάζουν.
Και εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσαμε, με τις δυνατότητες που είχαμε αλλά και τα λάθη μας, κανείς όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί σοβαρά όπως κάνουν ορισμένοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για όλες τις παθογένειες της χώρας από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους ή στα 48 χρόνια από τη μεταπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε μια τιτάνια προσπάθεια, μας έβγαλε από τα μνημόνια, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κερδίζονταν 2 δις ευρώ ετησίως, μόνο από τον περιορισμό της κυβερνητικής διαφθοράς. Λάθη λοιπόν μπορεί να κάναμε, σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίσαμε και ζητήματα αλαζονείας, αλλά δεν μπορεί να γίνει καμιά σύγκριση με την κατάσταση που ζούμε σήμερα».