«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το τρίπτυχο ενός επικίνδυνου πρωθυπουργού, το τρίπτυχο της ενοχής: Υπεκφυγή στις απαντήσεις, αποφυγή καθήκοντος και διαφυγή από τη Βουλή» τόνισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24. Και πρόσθεσε: «Καθήκον του πρωθυπουργού, εκτός των άλλων, είναι να υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Εδώ και 5 εβδομάδες ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καταθέτει ερωτήσεις στα οποία οφείλει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης και από σεβασμό στο κοινοβούλιο στην αντιπολίτευση και στον ελληνικό λαό. Από τον Αύγουστο εκτυλίσσεται το σκάνδαλο των υποκλοπών και της συγκάλυψης. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Οφείλει λοιπόν εξηγήσεις και όχι υπεκφυγές.

Από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης πήρε στην αρμοδιότητά του την ΕΥΠ. Τοποθέτησε στη θέση του αρχηγού τον εκλεκτό του κ. Κοντολέοντα παραβιάζοντας αρχικά τη νομοθεσία και κατόπιν με την αποκάλυψη του γεγονότος, αλλάζοντάς το νόμο. Όταν λέγεται ότι παρακολουθείται ο αρχηγός του Στρατεύματος από την ΕΥΠ, αυτό σημαίνει ότι ο μόνος ο οποίος μπορεί να δει αυτά τα αρχεία τα οποία τηρούνται στην υπηρεσία και ο μόνος που μπορεί να πει «ναι» ή «όχι» είναι ο πρωθυπουργός της χώρας.

Έχουν προηγηθεί αποκαλύψεις από το χώρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας και ευρεία γκάμα Μέσων Ενημέρωσης και προσώπων εγχώριων -Νέα, το Βήμα, Καθημερινή, Τέλλογλου, Βαξεβάνης, Εφ.ΣΥΝ με πρόσφατο το δημοσίευμά της για τον τρόπο με τον οποίο αγοράστηκε το Predator από το ελληνικό δημόσιο- αλλά και ξένων όπως το δημοσίευμα της 8.12. των New York Times. Όποιος λοιπόν αμφισβητεί όλα αυτά προβαίνει σε μηνύσεις και δεν είδαμε ούτε μία από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος. Τουναντίον και ο κ. Σπίρτζης και εγώ και ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Κουκάκης έχουμε πάει στη Δικαιοσύνη. Από την άλλη πλευρά γιατί δεν πήγε κανείς; Σε κάθε περίπτωση αυτός ο οποίος οφείλει να απαντήσει, καθώς τα αδιάσειστα στοιχεία βρίσκονται στην ΕΥΠ, είναι μόνον ο κ. Μητσοτάκης. Η ερευνητική έγκριτη δημοσιογραφία προφανώς διαθέτει στοιχεία. Και αυτό είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν απαντά ο κ. Μητσοτάκης καθαρά για να μη βρεθεί ψεύτης. Θα μπορούσε να πει στη Βουλή ότι ουδέποτε παρακολουθήθηκε από την ΕΥΠ ο κ. Φλώρος ή ο υπ. Εξωτερικών ή ο κ. Χατζηδάκης κ.λ.π. Γιατί δεν το έκανε; Οι σχολιασμοί του κ. Μητσοτάκη περί αθλιότητας κ.λπ. αφενός αρμόζουν σε σχολιαστή γεγονότων και όχι σε Πρωθυπουργό και αφετέρου δεν αποτελούν απάντηση ευθεία αλλά υπεκφυγή.

Σε κάθε περίπτωση η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί αφού διερευνήσει το θέμα και στην ΕΥΠ. Διότι ουδείς ανέλεγκτος σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα είτε θεσμός είτε πρόσωπο, παρά τις δηλώσεις της εισαγγελέως κ. Βλάχου. Και βεβαίως ουδείς ανέλεγκτος από τη Δικαιοσύνη».

Κληθείσα τέλος να σχολιάσει την πρόσφατη ομιλία του Αντώνη Σαμαρά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «ο κ. Σαμαράς επέλεξε να πει το δικό του αφήγημα και για τα εθνικά ζητήματα κτλ, δικαίωμά του, πρώην πρωθυπουργός της χώρας είναι και οι βολές και από την πλευρά του, αλλά και από του κ. Καραμανλή ήταν σαφέστατες όσον αφορά το ζήτημα των υποκλοπών. Σαφής τοποθέτηση».