Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι το 2022 οι εξιχνιάσεις σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και κατά των γυναικών έχουν επιτυχία άνω του 90% και ευχαρίστησε τους πολίτες που εμπιστεύονται τις αρχές, αλλά και την ελληνική Αστυνομία.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, που πραγματοποιήθηκε στον Ελληνικό Κόσμο και πρόσθεσε πως πάνω από 10.000 σχετικές υποθέσεις έχει χειριστεί φέτος η αστυνομία, ενώ τα ποσοστά εξιχνιάσεων περιστατικών βίας κατά των γυναικών και ενδοικογενειακής βίας ξεπερνούν φέτος το 90%.
Έτσι, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των γυναικών που «βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν, αλλά αυξήθηκε η εμπιστοσύνη τους προς την πολιτεία και τους θεσμούς, αυξήθηκε όμως και η δυνατότητα της πολιτείας να ακούει αυτές τις γυναίκες», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, μεταξύ άλλων. Ο κ. Θεοδωρικάκος περιέγραψε, ότι «επενδύουμε στη στοχευμένη και διαρκή επανεκπείδευση των αστυνομικών πάνω στα ζητήματα της έμφυλης βίας, έχουμε εμπλουτίσει τα προγράμματα σπουδών στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η επιμόρφωση άλλων 6.000 περίπου αστυνομικών στελεχών». «Ανδρισμός δεν είναι η βία εναντια στις γυναίκες, αλλά η αγάπη και ο σεβασμός τις γυναίκες», κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Το panic button
Την ψηφιακή εφαρμογή panic button, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε γυναίκες θύματα κακοποίησης να ζητήσουν άμεσα βοήθεια, παρουσίασε ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Vodafone, η οποία και δώρισε την εφαρμογή στην πολιτεία.
Με το πάτημα του κουμπιού στο κινητό τους τηλέφωνο, χωρίς να το αντιληφθεί ο κακοποιητής, ειδοποιούνται αυτόματα οι αστυνομικές αρχές και τα συμβουλευτικά κέντρα του υπουργείου. Το μήνυμα που λαμβάνει η αστυνομία περιλαμβάνει τα στοιχεία της γυναίκας και το σημείο όπου βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή.
Το panic button αρχικά θα χρησιμοποιηθεί πιλοτικά για ένα χρόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη και αφορά γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία και έχουν απευθυνθεί στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές ή στα συμβουλευτικά κέντρα υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών. Στόχος είναι με την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, όπου πρόσβαση σε αυτό θα έχουν κι άλλες γυναίκες και πολίτες, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες μορφές κακοποίησης.
Επίσης, στις 15 Δεκεμβρίου στο Google play και στο Apple Store θα υπάρχει η ελληνική εκδοχή της εφαρμογής Bright Sky, που έχει περιεχόμενο ειδικά για θύματα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης γυναικών, «έτσι ώστε να υπάρχει η απαραίτητη πληροφόρηση για το πώς μια γυναίκα μπορεί να το αντιμετωπίσει, αλλά κυρίως να αντιληφθεί έγκαιρα, ότι είναι θύμα ψυχολογικής ή και σωματικής βίας», επισήμανε ο κ. Μπρουμίδης.