Το διπολικό μοντέλο πολιτικής αντιπαράθεσης ακολουθεί ο πρωθυπουργός στο δρόμο προς τις κάλπες πυκνώνοντας τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα και ανακηρύσσοντας ως τον υπ’ αριθμόν ένα πολιτικό του αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα. Εγκαταλείποντας τα «κομματικά γυαλιά» – όπως είπε ο ίδιος- επέλεξε το νομό Αχαΐας, παλιό προπύργιο του ΠΑΣΟΚ, όπου στις εκλογές του 2019 κυριάρχησε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να στείλει πολιτικά μηνύματα, καλώντας άπαντες να συγκρίνουν το έργο της κυβέρνησης με αυτό που επιτελέστηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να… βάψουν την Αχαΐα γαλάζια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους ψηφοφόρους να τον εμπιστευτούν για την επόμενη τετραετία, προκειμένου να υλοποιήσει το όραμά του για τη νέα Ελλάδα σε μια συγκυρία δύσκολη που απαιτεί – όπως τόνισε- εθνική συσπείρωση. Χαρακτήρισε ύπουλη παγίδα την απλή αναλογική, καλώντας του πολίτες να μην πατήσουν τη νάρκη και «σκάσει» η ακυβερνησία. «Όλοι πρέπει να μάθουν ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη ούτε από χαλαρές ψήφους, ούτε από θολά μηνύματα που μπορεί να οδηγήσουν είτε σε πολιτικές τερατογενέσεις, είτε σε αδιέξοδους συσχετισμούς» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι στόχος του είναι η αυτοδυναμία.

Υπεύθυνος πατριωτισμός και δραστικός εκσυγχρονισμός

Ο πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου τα εκλογικά διλήμματα της προσεχούς δίδυμης κάλπης λέγοντας: Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Ποιο κόμμα ενώνει τελικά; Αυτό που ζητά και το έκανε πράξη, «ανάπτυξη για όλους», ή εκείνο που διαλαλεί και σήμερα ακόμα «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»;. Διερωτήθηκε: Χρειάζεται μήπως να ζήσουμε μια «δεύτερη φορά τη συμφορά» ή δίνουμε δεύτερη εντολή στην προκοπή; Αναφέρθηκε στη μείωση της φορολογίας που επιτεύχθηκε επί διακυβέρνησής του, την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αμυντική θωράκιση της χώρας. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά εναλλακτική κυβερνητική πρόταση και κάλεσε τους ψηφοφόρους να πάνε στην εθνική – όπως την χαρακτηρίζει- κάλπη διερωτώμενοι: Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας; Παράλληλα απεκδύεται των κομματικών χρωμάτων, καλώντας σε συστράτευση όλους όσοι πιστεύουν στον υπεύθυνο πατριωτισμό αλλά και στην ανάγκη για δραστικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Οι πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν

Δεδομένου ότι η χώρα μπαίνει σε μια προεκλογική περίοδο, η οποία θα εξελιχθεί εν μέσω προκλήσεων στα εθνικά θέματα λόγω του απρόβλεπτου Ταγίπ Ερντογάν αλλά και σε εσωτερικό επίπεδο εξαιτίας των συνεπειών της ακρίβειας ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα ακολουθήσει «τις άθλιες πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ» που δημιουργεί τοξικό κλίμα και λασπολογεί «βρίσκοντας καταφύγιο στις διαβόητες υποκλοπές». Πρόσθεσε ότι «το γελοίο και το χυδαίο μπορούν να έχουν και επικίνδυνες όψεις» και θύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στις εκλογές του 2019, ενώ είχε ήδη εξαγγείλει άμεση προσφυγή στις κάλπες, κράτησε τη Βουλή ανοιχτή μία εβδομάδα, άλλαξε τους ποινικούς κώδικες και μετέτρεψε το κακούργημα των υποκλοπών σε απλό πλημμέλημα, διερωτώμενος «ποιους προστάτεψε και ποιους άφησε να συνεχίσουν τη δράση τους». Προειδοποίησε τέλος τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην επιχειρεί το στήσιμο σκευωριών αλά Novartis διαστρέφοντας την αλήθεια, γιατί μπορεί έτσι να πέσει ο ίδιος στην παγίδα που στήνει.