Στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ μίλησε τη Δευτέρα (21/11) ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε στις καταιγιστικές εξελίξεις με τη «Κιβωτό του Κόσμου» αλλά σε άλλα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα όπως την αύξηση των συντάξεων και τη ψηφιακή κάρτα αναπηρίας.
Για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την «Κιβωτό του Κόσμου» ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι «το βασικό είναι να μην καταρρεύσει η δομή, διότι τα παιδιά είναι εκατοντάδες και αύριο-μεθαύριο θα λέμε «πού θα μείνουν τα παιδιά, δεν έχουν στον ήλιο μοίρα»».
Είπε ότι σε νόμο του 2021, «περάσαμε ρύθμιση για το ποινικό μητρώο όσων δουλεύουν εκεί και προβλέψαμε συγκεκριμένα πράγματα για τα στάνταρ με τα οποία λειτουργούν οι δομές», ενώ σημείωσε ότι «όποιοι παρακολουθούν στενότερα τα ζητήματα αυτά θα θυμούνται ότι από μια συγκεκριμένη πλευρά τότε, υπήρξαν αντιδράσεις στην πολιτική του Υπουργείου».
Απαντώντας σε τοποθέτηση σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δείχνει να νομοθετεί και να κινείται ad hoc, καθώς τις τελευταίες ώρες άλλαξε το πλαίσιο για τις αναδοχές, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι αυτό έχει ήδη αλλάξει, υπενθυμίζοντας ότι από το 2021 έχουν περάσει ρυθμίσεις οι οποίες δίνουν μεγαλύτερα επιδόματα στις οικογένειες που κάνουν αναδοχές, διευρύνουν τα ηλικιακά όρια βάσει των εισηγήσεων του Συνηγόρου του Πολίτη και διευκολύνουν το πλαίσιο.
Μιλώντας για το τελικό ποσοστό στην αύξηση συντάξεων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι είναι 7,75%, έσπευσε αμέσως όμως να διευκρινίσει πως οι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν μόνο αυτήν την αύξηση.
«Αυτήν την αύξηση θα την πάρουν σχεδόν 2 εκ. συνταξιούχοι – κάτι λιγότερο. Υπάρχουν τα 250 ευρώ που θα τα πάρουν πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι, υπάρχει η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης – πάλι 1 εκατ. συνταξιούχοι – και υπάρχει και η 4η δόση επανυπολογισμού των συντάξεων του νόμου Βρούτση, που είναι 220.000 συνταξιούχοι. Κοντολογίς θα υπάρχουν συνδυασμοί αυτών των 4 αυξήσεων, 1 στους 2 συνταξιούχους θα πάρει συνδυαστικά τουλάχιστον δύο από αυτές τις αυξήσεις και 1 στους 2 θα πάρει τουλάχιστον μια επιπλέον σύνταξη, δηλαδή κάποιοι από αυτούς θα πάρουν και κάτι παραπάνω», επεξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για την ψηφιακή κάρτα αναπηρίας και για το αν υπάρχει πρόβλεψη να χρησιμοποιηθεί και από άτομα με αναπηρία που δεν μπορούν να χειριστούν κινητό τηλέφωνο, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κάρτα «δεν είναι μόνο κινητό, αλλά μπορεί να τυπωθεί, ενώ μετά από κάποιους μήνες θα βγει πλαστική κάρτα με ενσωματωμένες όλες τις παροχές».
«Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η κάρτα είχε νομοθετηθεί από το 1996 και δεν είχε εφαρμοστεί για 24 χρόνια! Το θέμα για μια κυβέρνηση μιλώντας για κοινωνική πολιτική είναι να κάνει κοινωνική πολιτική στην πράξη », κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.