Για τα παιδιά που παραμένουν «έγκλειστα» σε νοσοκομεία μίλησε με αφορμή την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχληση 7χρονου στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού από ανήλικο που διέμενε εκεί, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.
«Όταν αναλάβαμε το 2019 δεν ξέραμε ούτε πόσα παιδιά είναι ούτε στα ιδρύματα ούτε στα νοσοκομεία. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να τα καταγράψουμε. Το 2019 βρήκαμε 340 παιδιά στα νοσοκομεία της Ελλάδας. Σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής είναι 72 και στο σύνολο της Ελλάδας είναι 76. Από τα 340 παιδιά στα 76 πέσαμε επειδή έχει γίνει μία πάρα πολύ εντατική δουλειά» επεσήμανε μιλώντας στο Open.
«Όσο μιλάει περισσότερο ο κόσμος τόσο θα προλαμβάνουμε και θα αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις»
«Οι παραγγελίες του εισαγγελέα ότι ένα παιδί μπορεί να κακοποιείται άρα μπορεί να ελεγχθεί ιατρικά, πριν ξαναγυρίσει κι αν ξαναγυρίσει στη βιολογική του οικογένεια έχουν υπερπολλαπλασιαστεί. Αυτό, είναι πρόβλημα από τη μία, κέρδος από την άλλη, επειδή πραγματικά σημαίνει ότι ο κόσμος έχει άρχισει και μιλάει περισσότερο. Και όσο μιλάει περισσότερο ο κόσμος τόσο θα προλαμβάνουμε και θα αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις» σημείωσε.
Αναλύοντας τη διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις κακοποίησης η Δόμνα Μιχαηλίδου εξήγησε: «Τα παιδιά αυτά πρέπει να κάνουν τον έλεγχο για το αν έχουν κακοποιηθεί. Ο έλεγχος αυτός κρατάει από μία εβδομάδα μέχρι 10 ημέρες και μετά υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο μπορεί να κρατήσει μέχρι και έναν μήνα ίσως και λίγο παραπάνω για να δουν οι υπηρεσίες του δήμου και οι κοινωνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου, αν μπορούν τα παιδιά σύμφωνα και με το βέλτιστο ενδιαφέρον των ίδιων των παιδιών, να γυρίσουν στην ευρύτερη οικογένειά τους. Ναι, δεν έχουμε αποκτήσει ακόμη την ταχύτητα που θέλαμε».
«Ο 15χρονος ήταν τρεις μήνες μέσα στο νοσοκομείο και αυτό γιατί δύο δόμες ιδιωτικές δεν είχαν αποδεχτεί τη μεταφορά του» είπε για τον ανήλικο από το νοσοκομείο Παίδων.
Απαντώντας στο γιατί τα συγκεκριμένα παιδιά πρέπει να μείνουν στις κλινικές η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε πως αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να περάσουν τις εξετάσεις τους. «Μέχρις ότου οι υπηρεσίες του δήμου και του νοσοκομείου αποκλείσουν το στενό ή ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον, όπου τα παιδιά με τα στοιχεία που έχουμε, γυρίζουν στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον κατά 65%.
«Δεν μπορείς να κρατάς τα παιδιά αυτά, για μία ή δύο εβδομάδες σε μία δομή και επίσης χρειάζεται αυτό που ήδη έχουμε κάνει, να διαμορφώσουμε καλύτερους χώρους σε κάποια παιδιατρικά νοσοκομεία και ήδη στο Παίδων Πεντέλης έχει διαμορφωθεί ξενώνας που πλέον λειτουργεί, ο οποίος έχει χωρητικότητα μέχρι 12 παιδιά» τόνισε.
«Δεν φοβάμαι τίποτα, ό,τι είναι να ειπωθεί θα ειπωθεί»
«Οι προνοιακές δημόσιες δομές έχουν να στελεχωθούν τόσο, πάνω από 20 χρόνια και λόγω της πανδημίας αν θέλετε, έχουμε καταφέρει ουσιαστικές στελεχώσεις δομών αυτών. Χρειάζονται και άλλες; Χρειάζονται. Γιατί όσο περισσότερους έχουμε στην παιδική προστασία τόσο καλύτερο, αλλά ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια δεν είχαμε τόσους ανθρώπους στις δομές μας. Κοιτάξτε αισιοδοξώ ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη και ότι δεν θα δημιουργηθούν τόσες καινούργιες νέες περιπτώσεις» δήλωσε.
«Από την άλλη είμαι κάπως εφησυχασμένη, από το ότι έχουν ανοίξει τα στόματα και σας λέω αυτό έχω συμβάλει νομίζω πολύ και εγώ η ίδια. Δεν φοβάμαι τίποτα, ό,τι είναι να ειπωθεί θα ειπωθεί και όποια κι αν είναι η δομή αυτή, αν έχουν υποστεί τα παιδιά κακοποίηση – παραμέληση θα πρέπει να στρωθεί η κατάσταση για τα υπόλοιπα παιδιά που παραμένουν στις δομές» δήλωσε κλείνοντας.