Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο συνέδριο για την δικαιοσύνη που οργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών το βράδυ της Τρίτης (8/11) εξέφρασε την άποψη πως η δικαιοσύνη και η λειτουργία της έχουν άμεση συσχέτιση με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
«Είμαι από εκείνους που πιστεύουν πως η δικαιοσύνη και η λειτουργία της έχουν άμεση συσχέτιση με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από μελέτες, αλλά από την ίδια την πραγματικότητα», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας
«Το θεμελιώδες ερώτημα δεν είναι το ποιος φταίει και βρισκόμαστε εδώ. Οι αιτίες είναι λίγο ως πολύ γνωστές, όπως και τα αποτελέσματα που παρήχθησαν, ή που συνεχίζουν να παράγονται από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο τελευταίο χρονικό διάστημα. Δεν είναι ζητούμενο η απόδοση, αλλά η ανάληψη των ευθυνών, ώστε ο καθένας από εμάς να συμβάλει στην ορθολογικοποίηση του συστήματος», υποστήριξε επίσης και συνέχισε:
«Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν τις μεταμοσχεύσεις. Χρειάζεται συμβατότητα μεταξύ δότη και λήπτη», είπε ο κ. Τσιάρας, επικαλούμενος παλαιότερη δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.
«Η δικαιοσύνη», πρόσθεσε, «δεν λειτουργεί σε κενό χρόνο, ούτε σε ουδέτερο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο. Η αξιολόγηση, η δια βίου εκπαίδευση η λογοδοσία, είναι έννοιες που αναπτύσσονται εντός της δικαιοσύνης, παράλληλα με την κοινωνία και βεβαίως από μια κυβέρνηση η οποία προάγει τις συγκεκριμένες αρχές. Σε αυτή την κυβερνητική θητεία, αποδείξαμε ότι η δικαιοσύνη είναι μεταρρυθμίσιμη», σημείωσε ο κ. Τσιάρας και αναφέρθηκε στο έργο που έχει επιτελεστεί και αφορά την ψηφιακή στρατηγική στην δικαιοσύνη.
«Ολοκληρώνουμε την δεύτερη φάση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης πολιτικών και ποινικών υποθέσεων, το πληροφοριακό σύστημα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ενσωματώσαμε νέες εφαρμογές. Την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών των ποινικών δικαστηρίων. Το άυλο διαζύγιο, τα ηλεκτρονικά πινάκια, είναι εφαρμογές που δείχνουν πως η δικαιοσύνη έχει κάνει άλματα στον τομέα της ψηφιοποίησης».
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο που έχει παραχθεί τα τελευταία τρία χρόνια στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Εκσυγχρονίσαμε το σύνολο των κωδίκων που υπάρχουν στη δικαιοσύνη, προσπαθώντας να πετύχουμε αποτελέσματα σε εκείνους τους τομείς, που φαίνεται για την κοινωνία ότι η δικαιοσύνη υστερεί», δήλωσε.
«Με τον κώδικα ποινικής δικονομίας, φροντίσαμε να επιταχύνουμε την πολιτική δικαιοσύνη μέσα από την θέσπιση της πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο. Ενοποιήσαμε τις διάσπαρτες σε εκατό νομοσχέδια διατάξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε ένα ενιαίο νομικό κείμενο. Ψηφίσαμε το νέο κώδικα δικαστικών υπαλλήλων, αλλάξαμε τον κώδικα οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών που είναι να αναμορφωθεί από το 1989. Συστήσαμε τα ειδικά τμήματα στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, όπου εκδικάζουν κατά προτεραιότητα υποθέσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, που αφορούν στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες και στα προσωπικά δεδομένα. Συστήσαμε την διεύθυνση στατιστικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Νομοθετήσαμε για πρώτη φορά έναν λειτουργικό νόμο για την διαμεσολάβηση. Πρόσφατα νομοθετήσαμε τον θεσμό της δικαστικής αστυνομίας», τόνισε.
Καταλήγοντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των δικαστών, αλλά των δικαστικών υπαλλήλων, και ανέφερε ότι συστήθηκε κατεύθυνση στην Εθνική Σχολή Δικαστών, του τρόπου επιλογής των δικαστικών υπαλλήλων.
«Η κατεύθυνση του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι το πως σιγά σιγά θα αλλάξουμε μια κουλτούρα, η οποία θα βοηθήσει και τη μετεξέλιξη του δικαστικού συστήματος και την θεραπεία των παθογενειών, όπως αυτές καταγράφονται από την κοινωνία και τους πολίτες», κατέληξε ο κ. Τσιάρας.