Για ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη έκανε λόγω ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, συμπεραίνοντας έτσι ότι στο μέτωπο της ακρίβειας οι κυβερνητικές προσπάθειες αποδίδουν.
«Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα», ωστόσο, «το πρόβλημα είναι διεθνές». Όμως, συνέχισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, «το τελευταίο μήνα είδαμε στην Ελλάδα σημαντικότερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι στην Ελλάδα τρέχει ο πληθωρισμός με υψηλότερο ρυθμό από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει αντιστραφεί. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποδίδουν σε ένα πλαίσιο πολύ υψηλών πληθωριστικών πιέσεων που προκαλούνται από τη γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, πανευρωπαϊκό και εθνικό. Σε αυτό το πλαίσιο η πορεία της οικονομίας έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες ως προς τη μεγέθυνση της οικονομίας μας φέτος, χθες βγήκαν νεότερα στοιχεία σε σχέση με την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας. Η απασχόληση, οι νέες δουλειές, οι καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας με την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι αυτά που δίνουν απάντηση και στον πληθωρισμό. Δεν δίνουν απάντηση οι επιδοματικές πολιτικές, τα επιδόματα υπάρχουν για να στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους -και μπορούμε να δίνουμε αυτήν τη στήριξη ακριβώς γιατί η οικονομία μεγεθύνεται».
Και συνέχισε αναφέροντας πως «η πολιτική μας είναι και παραμένει μια πολιτική που ενθαρρύνει τις επενδύσεις, ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία φέρνει αποτελέσματα, μειώνει την ανεργία, υποστηρίζει τα εισοδήματα και μέσα από την περαιτέρω στήριξη που δίνουμε και με τα αναγκαία επιδόματα στους πιο ευάλωτους, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση. Το “καλάθι του νοικοκυριού” είναι ένα εργαλείο για να έχουμε πιο συνειδητοποιημένους καταναλωτές, μεγαλύτερο έλεγχο, διαφάνεια και περαιτέρω ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Είναι σημαντικό να δώσουμε το μήνυμα αυτό προς τους καταναλωτές και τις εταιρείες ότι ελέγχονται ως προς το καλάθι με τα βασικά αναγκαία αγαθά που χρειάζεται ένα νοικοκυριό και αυτό προκαλεί περαιτέρω ανταγωνισμό. Είδαμε στα 51 προϊόντα μια σημαντική αύξηση στην κατανάλωση, άρα είναι ένα μέτρο που αγκαλιάζεται από την κοινωνία».
Για υποκλοπές: Ήταν ένα λάθος
Στο θέμα των υποκλοπών, με αφορμή την επίσκεψη της επιτροπής PEGA, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως «έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις σε σχέση με την διαχείριση της υπόθεσης, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά στη λειτουργία μιας ευαίσθητης υπηρεσίας. Δίνονται εντός του πλαισίου που ορίζει η νομοθεσία, όσες πληροφορίες μπορούν να δοθούν. Από εκεί και πέρα αυτό το οποίο έγινε χθες και προς την ευρωπαϊκή επιτροπή που επισκέφθηκε τη χώρα μας και μίλησε με τον κ. Γεραπετρίτη, είναι ότι ξεκαθαρίστηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα».
Επ’ αυτού και «πέραν των άλλων πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει σε σχέση με την περαιτέρω θεσμική θωράκιση της λειτουργίας και της ίδιας της ΕΥΠ, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα δημιουργήσει πλαίσιο απαγόρευσης της εμπορικής εκμετάλλευσης τέτοιων εργαλείων στην ελληνική επικράτεια. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανοίγει το δρόμο σε μια συζήτηση με μεγάλο ενδιαφέρον και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το μήνυμα που εμείς θέλουμε να περάσουμε είναι ότι ήταν ένα λάθος, έγινε μια διαχείριση που δημιούργησε πολλά προβλήματα και μια κακή, όντως, δημοσιότητα της χώρας μας στο εξωτερικό. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας, πρωτοστατούμε, αναλαμβάνουμε θεσμικές πρωτοβουλίες ώστε να βελτιώσουμε συνολικά τη θεσμική θωράκιση της χώρας, ειδικά αυτής της πολύ κρίσιμης λειτουργίας και υπηρεσίας».
Με αφορμή δε, την είδηση ότι παρακολουθούνταν οι τηλεφωνικές συνομιλίες της τ. πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Λιζ Τρας, ο κ. Σκέρτσος παρατήρησε πως «είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, υπάρχουν πολλοί κακόβουλοι οργανισμοί, ιδιώτες, οι οποίοι θέλουν και μπορούν να κάνουν χρήση τέτοιων λογισμικών. Ευθύνη της Πολιτείας είναι να βάζει ένα φρένο και να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων».
«Καμία απολύτως ανοχή σε οποιονδήποτε κάνει κατάχρηση πραγμάτων που θεωρούνται αυτονόητα»
Για την υπόθεση Πάτση, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «η στάση της κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή, από τη στιγμή, δηλαδή, που πληροφορηθήκαμε αυτές τις ενέργειες από την πλευρά του βουλευτή. Τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τέθηκε εκτός κόμματος, από εδώ και πέρα πλέον η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανοχή σε οποιονδήποτε κάνει κατάχρηση πραγμάτων που θεωρούνται αυτονόητα», διεμήνυσε και προσέθεσε:
«Το ασυμβίβαστο πρέπει να το σέβονται όλοι οι βουλευτές, όλοι όσοι μετέχουμε στα δημόσια πράγματα. Να μην προκαλούμε σε καμία περίπτωση την κοινή γνώμη, με κατάχρηση της εμπιστοσύνης». Για το κοινοβουλευτικό στέλεχος ειδικότερα, «η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ζητούσε συνεχώς νέα στοιχεία, γίνονταν διορθώσεις προσκομίζονταν κάποια στοιχεία, ήταν μια διαδικασία σε εξέλιξη», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος συμφώνησε πάντως με τη διαπίστωση ότι θα ήταν καλύτερα να είχε λυθεί νωρίτερα το πρόβλημα από τη Βουλή. «Στο ζήτημα των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και του ελέγχου τους, δρομολογούνται και εκεί αλλαγές, είναι ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό ορόσημο, το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει μέσα στους επόμενους μήνες», συμπλήρωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«12 υπουργείο στο εθνικό σχέδιο δράσης για τα παιδιά»
Η συνέντευξη έκλεισε με το εθνικό σχέδιο δράσης για τα παιδιά. Επ’ αυτού θύμισε ότι μια πρώτη παρουσίαση του σχεδίου είχε γίνει πέρυσι τον Νοέμβριο, ενώ είχε παρουσιασθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Αύγουστο, κι επανέλαβε ότι 12 συναρμόδια υπουργεία συμμετέχουν, κάτι που το κάνει δύσκολο στη διαχείρισή του, αφού απαιτεί τη συνεργασία πολλών διαφορετικών φορέων.
Σε κάθε περίπτωση, «δεν είναι καθόλου ευκαιριακή η παρουσίαση που έγινε. Αντιθέτως συντονίζεται με ένα ζήτημα που απασχολεί πάρα πολύ την κοινή γνώμη. Είναι ένα παμπάλαιο πρόβλημα, έρχεται πλέον συχνότερα στην επιφάνεια διότι συζητείται και υπάρχουν πολιτικές και απαντήσεις στο πρόβλημα. Ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου εφαρμόζεται ήδη», είπε φέρνοντας το παράδειγμα των μαθημάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στη Γ’ και ΣΤ’ Δημοτικού, και τη Γ’ Γυμνασίου, μαθήματα που, όπως είπε, βοηθούν τους μαθητές και τις μαθήτριες στο να μάθουν το σώμα τους.
Επιπλέον, στη δικαιοσύνη, είπε, έχουν γίνει «πολύ σημαντικά βήματα, έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές, έχει ανοίξει το πρώτο “Σπίτι του Παιδιού”». Και, κατέληξε, «η ΕΕ αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας, η οποία είναι είναι πλέον στις πρώτες θέσεις με κριτήριο τη φιλικότερη δικαιοσύνη προς τα παιδιά».