Ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα και υποστήριξε πως οι ισχυρές συμμαχίες της Ελλάδας και ο στρατός της χώρας είναι απάντηση στους ανεβασμένους τόνους του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η γεωγραφική θέση της Τουρκίας της δίνει τη δυνατότητα να έχει διπλό ρόλο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Τουρκία λειτουργούσε ως παράγων ανάσχεσης της Σοβιετικής Ένωσης προς τον Νότο και τώρα ξανά προβάλλει αυτός ο ρόλος και ακόμη, στα μάτια των ΝΑΤΟϊκών δεν είναι δυνατόν να μιλάνε για άμυνα της Δυτικής Συμμαχίας χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας», υποστήριξε ο κ. Συρίγος.
Συνέχισε λέγοντας: «Μέχρι τώρα η Δύση είναι διατεθειμένη να δώσει πίστωση χρόνου στην Τουρκία μέχρι να δει τι θα γίνει με το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν πρόκειται να πιέσει την κατάσταση. Επομένως, θα είμαστε σε μια αμφιταλάντευση, θα περιμένουν μέχρι να δουν τι θα βγει από τις εκλογές. Από εκεί και πέρα όμως, δεν θέλουν με τίποτα να χάσουν την Τουρκία από τη Δυτική Συμμαχία».
Όσον αφορά για την στάση της Ελλάδας στην επιθετική ρητορική του Ερντογάν έπειτα και από την δοκιμή του νέου πυραύλου, απάντησε:
«Η ρητορική του Ερντογάν, όσο περνάει ο καιρός, θα είναι προσανατολισμένη στο εσωτερικό ακροατήριο, το οποίο απαρτίζουν ισλαμιστές από τους Γκρίζους Λύκους, οι οποίοι τον υποστηρίζουν και από την αντιπολίτευση, στην οποία συμμετέχει η Ακσενέρ. Εκείνη υποστηρίζεται από ένα 15-16% των ψηφοφόρων της χώρας. Ο στόχος του Ερντογάν μέσα από αυτή τη ρητορική είναι αυτό το 15-16% να το προσελκύσει. Επομένως, θα ανεβάζει τους τόνους έναντι Ελλάδος και Συρίας, πιστεύοντας ότι θα μπορέσει να κερδίσει ψηφοφόρους από αυτό το ρεύμα».
Έκλεισε την τοποθέτησή του επί του θέματος, λέγοντας: «Οι ισχυρές συμμαχίες και ο στρατός είναι η απάντηση στην επιθετική ρητορική Ερντογάν».
Τι είπε για το Μάτι
Η Δικαιοσύνη που αργεί να αποδοθεί είναι στην πραγματικότητα άρνηση δικαιοσύνης είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι και τη δική που διεκόπη, τονίζοντας ότι επειδή η δίκη θα διαρκέσει καιρό και τελικά πιστεύει πως θα αποκατασταθεί το πρόβλημα.
Τα πανεπιστήμια
Αναφερόμενος στο ότι 70 πρυτάνεις και κοσμήτορες από 30 πανεπιστήμια των ΗΠΑ θα βρεθούν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, τόνισε:
«Ο στόχος είναι η εξωστρέφεια και μόνο το γεγονός της επισκέψεως αυτών των πανεπιστημίων όλων μαζί είναι κάτι που δεν έχει συμβεί σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Δείχνει το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα και τις προοπτικές που έχει η χώρα. Πριν μερικά χρόνια άνοιξε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ένα τμήμα σε ένα παράρτημα στην πόλη του Ναυπλίου. Τώρα μιλάμε για πολύ μεγαλύτερη κίνηση, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να συνεργαστούν, να αναπτύξουν κοινά προγράμματα ή να έρθουν και τα ξένα πανεπιστήμια να τρέξουν δικά τους προγράμματα εδώ», σημείωσε ο υφυπουργός Παιδείας.
«Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων. Προφανώς και τα δημόσια θα παραμείνουν η ραχοκοκαλιά του εκπαιδευτικού συστήματος της τριτοβάθμιας. Το να υπάρχουν ωστόσο και μερικά ιδιωτικά και να πάψει η φυγή Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό, είτε στην Κύπρο που είναι η πιο καλή περίπτωση είτε σε άλλες χώρες, είναι κάτι το οποίο θα το θέλαμε. Άρα η αλλαγή σε αυτήν την εξίσωση θα έρθει από το Σύνταγμα. Στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος δεν υπήρχε ανάλογη πλειοψηφία για να μπορέσει να αλλάξει. Βέβαια, τα ξένα πανεπιστήμια μετά από πρόσφατη αλλαγή που έγινε στο νόμο, μπορούν να απευθύνονται σε Έλληνες φοιτητές και να “τρέχουν” προγράμματα στην Ελλάδα, όπως και τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να “τρέχουν” ξενόγλωσσα προγράμματα που απευθύνονται σε μη Έλληνες πολίτες, τα οποία μάλιστα είναι και επί πληρωμή. Άρα υπάρχουν οι δυνατότητες μέσα στα όρια που προσδιορίζει το υπάρχον Σύνταγμα. Βέβαια όλα αυτά τα παιδιά από την Ελλάδα, τα οποία τελειώνουν ξένα πανεπιστήμια, ξέρουν ότι είναι σε μειονεκτική θέση, από την άποψη των ακαδημαϊκών πτυχίων», υποστήριξε.